16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNota mare cu dolari se obtine

Nota mare cu dolari se obtine

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) si Ministerul de Interne au demarat o ancheta dupa ce postul B1 TV a prezentat acuzatiile pe care o serie de parinti si absolventi de liceu le-au adus unor cadre didactice care au facut parte din comisiile de bacalaureat. MEC intentioneaza sa descopere adevarul, iar rezultatele anchetei sa conduca la sanctionarea posibililor vinovati.

In Dolj

Constantin Busoi, inspectorul general, promite o ampla ancheta

In unele licee craiovene, notele de zece s-au cumparat cu un milion si jumatate sau cu o suta de dolari, povestesc elevii care au promovat cu succes examenul de bacalaureat. Iar spiritul de observatie al profesorilor supraveghetori si al corectorilor a fost adormit cu protocoale grase pentru care parintii liceenilor a trebuit sa scoata din buzunar sume cuprinse intre 50.000 si 500.000 de lei, in functie de „greutatea“ liceului si de pretentiile dascalilor.

Constantin Busoi, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, a spus ca nu are certitudinea ca profesorii sint corupti, insa nici nu exclude in totalitate ideea ca in unele centre de bacalaureat elevii au fost lasati sa copieze: „Nu, nu cred ca este vorba de coruptie. Dupa parerea mea, cheia corectitudinii la un examen de bacalaureat este supravegherea din salile de clasa. Acum, sigur au mai fost si aceste calduri, elevul se concentra, profesorul se concentra mai mult sau mai putin. A fost posibil ca elevul sa-si fi aruncat privirea peste umarul colegului si sa vada solutia sau sa isi formeze o anumita idee despre subiect.“

Rezultatele partiale arata ca in Dolj promovabilitatea depaseste 78%, proportie situata sub media pe tara. Totusi, seful ISJ Dolj nu intelege cum de a fost posibil ca elevii de la tara sa obtina note mult mai mari la bacalaureat decit elevii de la liceele de renume din Craiova: „Vom face o analiza foarte atenta a rezultatelor obtinute in fiecare centru pentru ca sint surprins de rezultatele obtinute in unele centre de bacalaureat. Daca ma asteptam ca la colegiile nationale sa fie o promovabilitate de 100%, nu ma asteptam ca la licee precum Circea sau Auto sa fie de 9,37%, respectiv 35%. Cred ca aceste diferente care au aparut se datoreaza supravegherii. In unele centre, supravegherea s-a facut asa cum prevede metodologia, iar in altele, supravegherea a lasat de dorit“.

Constantin Busoi a mai spus ca, dupa ce vor fi rezolvate si cele 900 de contestatii si vor putea fi date rezultatele finale, ISJ Dolj va incepe o ampla ancheta pentru a stabili daca reclamatiile parintilor si elevilor care sustin ca au dat spaga profesorilor sint intemeiate sau nu.

(N.E.)

In Mehedinti

La fiecare centru de examinare au existat elevi nemultumiti de rezultatele de la bacalaureat

Aproximativ zece elevi, din fiecare centru de examinare organizat in Mehedinti, la bacalaureat, au fost nemultumiti de rezultatele examenului. Ei au depus contestatii si asteapta rezultatele finale ale examenului, care vor fi afisate astazi. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti, majoritatea nemultumitilor sint cei care au obtinut note care le permit promovarea examenului, insa vor sa obtina dupa contestatie note mai mari. Aproximativ 84% dintre absolventii claselor a XII-a din Mehedinti au promovat examenul de bacalaureat din acest an. Cele mai bune rezultate s-au inregistrat la Liceul „Gheorghe Titeica“ din Drobeta Turnu Severin si la Liceul „Traian Lalescu“ din Orsova, procentul de promovabilitate fiind aici de 100%, iar cele mai slabe rezultate s-au inregistrat la Grupul Scolar de Constructii-Montaj, procentul de promovabilitate fiind de aproximativ 20%. A doua sesiune a examenului de bacalaureat se va desfasura intre 12 si 25 august.

(D.L.)

In Gorj

Presedinte de comisie – cercetat de procurori

Dupa ce au citit in Gazeta de Sud, procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj s-au sesizat in cazul profesorului Benoni Lixandru, presedintele comisiei de bacalaureat din Liceul nr. 5, din Tirgu Jiu, care a fost acuzat de un grup de parinti ca ar fi primit foloase necuvenite. Maria Gureanu, din Pestisani, s-a ales cu odraslele picate la examen, desi sustine ca l-a dus pe profesor la restaurant si l-a plimbat pe acesta prin judet. Costul distractiei, la care au mai contribuit patru parinti, a fost de aproximativ cinci milioane de lei, reprezentind masa, excursiile si benzina. Profesorul Benoni Lixandru a declarat ca nu stia ca oamenii cu care a stat la masa sint si parintii elevilor care dadeau bacalaureatul, recunoscind ca a onorat oferta. Prim-procurorul Gheorghe Roibu a declarat ca Benoni Lixandru este cercetat de Parchet pentru luare de mita, fiind audiati deja doi elevi.

(E.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS