10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNoile instructiuni privind vizele pentru straini au intrat in vigoare cu intirziere de o saptamina

Noile instructiuni privind vizele pentru straini au intrat in vigoare cu intirziere de o saptamina

Conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) a aminat cu o saptamina aplicarea noilor instructiuni privind acordarea de vize de intrare in Romania cetatenilor straini, pentru a fi evitate „situatiile jenante“, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, generalul Zamfir Geanta, prim-adjunct al inspectorului general al Politiei de Frontiera.

Aceste instructiuni au inceput sa fie aplicate abia de la 8 iulie anul in curs, nu de la 1 iulie, asa cum era prevazut, a mai spus el. Geanta a precizat ca IGPF a trimis comunicari catre toate consulatele si ambasadele statelor ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a intra in Romania. „In ultimele 24 de ore, am avut numai doua cazuri in care cetateni straini care aveau nevoie de viza pentru a intra in Romania nu stiau ca nu mai pot obtine aceste vize de la punctele de frontiera“ a adaugat el.

Cetatenii straini care au nevoie de viza pentru a intra in Romania trebuie, incepind din aceasta luna, sa se adreseze ambasadelor sau consulatelor romane din strainatate, la punctele de trecere a frontierei, urmind sa fie acordate vize doar in cazuri de exceptie. Potrivit sursei citate, in punctele de trecere a frontierei de stat nu se mai acorda viza decit in cazuri de urgenta, precum dezastre, calamitati naturale sau accidente, deces, imbolnaviri grave (dovedite cu documente corespunzatoare) sau in cazul navelor sau aeronavelor aflate in situatii deosebite (defectiuni, intemperii sau pericol de atac terorist).

De asemenea, vizele pot fi acordate in punctele de frontiera pentru functionarii care apartin unor organizatii internationale si care au fost delegati sa indeplineasca misiuni oficiale in Romania, intr-un interval de timp scurt, participantilor la actiuni internationale organizate in Romania, cind intervalul de timp intre informarea acestora si data actiunii nu permite obtinerea vizelor in prealabil. In acest sens, organizatorii trebuie sa solicite vizele in punctul de frontiera, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe.

Vize cu titlu de exceptie se mai acorda, in baza unor obligatii internationale asumate de Romania, pentru cetatenii straini care vin in tara cu ocazia unor angajamente internationale (inspectii, tranzit conform intelegerilor internationale). In aceeasi situatie se aplica si in cazul marinarilor straini care urmeaza sa fie repatriati sau la efectuarea schimbului de echipaje. In acest sens, agentia de navigatie va adresa punctului de frontiera o cerere de acordare a vizei, care se aproba de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. Acest aspect nu se refera si la marinarii straini care urmeaza sa intre in Romania pentru imbarcarea pe navele straine aflate in porturile romanesti, acestia trebuind sa se adreseze reprezentantelor diplomatice romane pentru acordarea vizelor din tara de origine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS