30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMarea Britanie spera ca Romania sa fie invitata sa adere la NATO

Marea Britanie spera ca Romania sa fie invitata sa adere la NATO

Marea Britanie spera ca Romania sa fie invitata sa adere la Alianta Nord-Atlantica, insa o decizie in aceasta privinta va fi luata la summit-ul NATO de la Praga din toamna acestui an, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de externe britanic, Jack Straw, dupa intilnirea cu omologul sau roman, Mircea Geoana.

Intrebat daca prezenta in institutiile statului a unor colaboratori ai fostei Securitati ar putea reprezenta un impediment in privinta aderarii Romaniei la NATO, Jack Straw a aratat ca nu considera acest fapt o problema, pentru ca, in timpul Razboiului Rece, ambele parti au spionat cealalta parte.

„Faptul ca Romania si alte tari care au facut parte din blocul sovietic doresc sau sint pe cale de a deveni membre ale NATO, este o dovada a faptului ca vechile dezbinari sint acum de domeniul istoriei“, a spus el. In ceea ce priveste dorinta Romaniei de a deveni membru al UE, autoritatile de la Londra privesc problemele in mod realist, „in speranta ca Romania va deveni membru cu drepturi depline in 2007, cu incheierea capitolelor de negociere in 2004“, a mai spus seful diplomatiei britanice.

„Ceea ce va putem spune este ca vom face tot ceea ce sta in puterea noastra pentru a va sprijini in acest sens“, a adaugat el, precizind ca ambele parti sint de acord ca nu este vorba „doar de niste discutii si de incheierea unor capitole, ci de a se intreprinde actiuni reale in domeniul cooperarii“.

Marea Britanie doreste sa vada Romania membru cu drepturi depline in NATO si UE si „sa joace pe deplin rolul in politica de faurire a unei Europe cu adevarat unite“, parteneriatul romano-britanic dovedind trainicia acestei relatii, a mai spus Straw. La rindul sau, ministrul roman de externe, Mircea Geoana, a aratat ca, in cadrul intilnirii avute cu omologul sau britanic, au fost prezentate citeva dintre precuparile si ambitiile diplomatiei romane in aceasta perioada.

El s-a referit la asteptarile Romaniei de la Consiliului European de la Copenhaga cu privire la extindereea UE, respectiv dorinta de a obtine la Copenhaga un calendar temporal al extinderii. In cadrul intilnirii, a fost, de asemenea, prezentata o initiativa diplomatica romaneasca prin care se incearca prezentarea candidatelor pentru aderare nu numai ca tari care negociaza aderarea sub aspectul conditiilor politice si financiare, dar si ca tari care vor sa isi asume responsabilitati cu privire la problemele de actualitate, precum managementul frontierelor Europei extinse, cuplarea accelerata a tarilor candidate la spatiul european de libertate, justitie si securitate, coordonarea politicilor de azil, imigrare si azil, coordonarea vizavi de viitorii vecini ai Europei largite, a mai spus Geoana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS