25.5 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDan Matei Agathon a ramas fara amintiri din Drobeta Turnu Severin

Dan Matei Agathon a ramas fara amintiri din Drobeta Turnu Severin

• Telefoanele mobile care sunau in sala prefecturii l-au scos din sarite pe ministrul turismului • Mehedintiul va beneficia de un proiect-pilot de dezvoltare a agrementului sportiv

Comandamentul Ministerului Turismului, condus de ministrul Dan Matei Agathon, se afla de ieri in Mehedinti pentru o vizita de lucru de doua zile. Aflat in premiera, de la preluarea mandatului de ministru in actualul guvern, in judetul Mehedinti Dan Matei Agathon a apreciat la prefectura Mehedinti ca lansarea programului „Croaziere pe Dunare“ a fost bine receptat de mediile de afaceri interne si internationale.

Peste 15.200 de turisti vor participa in acest an la croaziere pe fluviu, cu 20 de motonave, care vor avea 100 de opriri in porturile fluviului. „Sint nave de cinci stele, operate de sapte mari agentii de turism europene, iar turistii provin din Statele Unite, Canada, Franta, Marea Britanie, Germania si Austria. Fiecare turist cheltuieste, pentru o astfel de plimbare, aproximativ 4.000 de euro si alti aproximativ 700 de euro in fiecare port unde acosteaza. Orice nava trebuie alimentata cu combustibil sau produse, ceea ce inseamna ca pe Dunare curg dolari, euro, yeni, pe care cineva trebuie sa se aplece si sa-i culeaga. Apreciez eforturile facute in acest sens in Mehedinti, aflat pe locul intii la pachetele de programe turistice si sint oarecum dezamagit de celelalte judete dunarene, care nu au facut un minimum de efort pentru atragerea turistilor straini“, a spus Dan Matei Agathon. Facind un calcul al veniturilor obtinute anual din acest program, ministrul turismului a apreciat ca peste 30 de milioane de euro ar putea intra in acest mod in Romania, „iar acesti bani ar putea ramine in judetele respective si nu ar veni la Bucuresti, asta daca stim sa ii luam si sa nu se duca spre sirbi sau bulgari“. Soneriile telefoanelor mobile din sala Prefecturii Mehedinti l-au scos din sarite pe ministrul turismului, acesta solicitind sa-i fie adus telefonul personal, cu care a facut o demonstratie de inchidere a acestuia: „Vedeti, acesta este un telefon mobil, care are, in dreapta, un buton. Apasati pe acest buton si veti vedea ce se va intimpla“.

„Doresc sa facem un program special de educatie a grupurilor de cersetori…“

Dupa ce prefectul a prezentat principalele obiective turistice din judetul Mehedinti, ministrul turismului a spus ca toate acestea trebuie sa fie inserate in pachete de programe turistice atractive, care sa reprezinte o alternativa la problemele social-economice cu care se confrunta localitatile dunarene. Agathon si-a manifestat intentia de a observa in aceasta vara stadiul pregatirii porturilor romanesti si a anuntat lansarea oficiala, la Bucuresti, a programului „Croaziere pe Dunare“, pe 27 septembrie. „Vom demara un proiect-pilot in judetul Mehedinti, de dezvoltare a agrementului sportiv; sa vedem daca vom putea amenaja un port, cu ambarcatiuni de competitie, cu escaladari in zonele muntoase, lucruri care pot deveni o atractie deosebita si vom incerca sa cofinantam acest proiect. De asemenea, doresc sa facem un program special de educatie a grupurilor de cersetori, pentru zilele in care turistii straini vor acosta in porturile romanesti“, a mai spus ministrul Dan Matei Agathon. Oamenii de afaceri implicati in turismul mehedintean au adus in atentia ministrului de resort problemele cu care se confrunta, solicitind sprijin, ceea ce l-a deranjat vizibil pe acesta din urma: „Cu dumneavoastra trebuie sa dezvoltam noi aceste programe turistice. Trebuie sa functioneze parteneriatul stat-administratie publica si sectorul privat. Statul vine cu un concept, cu o promovare, in timp ce administratia locala si dumneavoastra trebuie sa investiti“. In timpul desfasurarii intilnirii cu oficialitatile locale, Dan Matei Agathon a spus ca doreste ca, la plecarea din Drobeta Turnu Severin, sa-si cumpere o amintire, exprimindu-si insa si indoiala ca o va putea face, aluzie la lipsa unei promovari a potentialului turistic din regiune. Ieri seara, dupa o deplasare pe traseul turistic Orsova-Svinita, ministrul turismului a participat, la Baile Herculane, la deschiderea celei de-a XXXII-a editii a Festivalului International de Folclor „Hercules“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS