5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBacalaureat cu mese copioase si excursii la Hobita

Bacalaureat cu mese copioase si excursii la Hobita

•Un grup de parinti a indopat cu mincare un presedinte de comisie, dupa care s-au ales cu odraslele picate •„Metaxa, aperitiv, pastrav, ciorba, friptura…Ma uitam cum poate sa bage un om atita in el!“

Parintii unor elevi gorjeni care au picat examenul de bacalaureat au declansat ieri la Tirgu Jiu un scandal in care il acuzau pe presedintele comisiei din Liceul nr. 5 ca i-a pus la cheltuieli, dupa care le-a tras teapa. Profesorul Lixandru, presedintele comisiei, a fost plimbat de parinti prin tot judetul, de la Tismana pina la Hobita, unde a si semnat in cartea de oaspeti, infruptindu-se in final la Runcu din cele mai alese bucate ale locului. Parintii pagubiti au declarat ca profesorul Lixandru le-a dat si numarul de telefon si le-a luat pe un tabel numele copiilor, insa la sfirsit nu s-a mai tinut de cuvint, elevii fiind toti picati. Nicolae Mergea, seful Inspectoratului Scolar Judetean Gorj, a declarat: „Eu ce le-am cintat atitea saptamini pe toate posturile? Sa nu umble, sa fie atenti la intermediari! Acum, sa fie sanatosi!“

Zeci de elevi de la Liceul nr. 5 si-au manifestat ieri nemultumirea fata de rezultatele care au fost afisate la avizier. In cadrul liceului au sustinut examenul de bacalaureat elevi din trei unitati de invatamint: Liceul nr. 5, de unde au promovat 53% dintre elevi, Liceul Forestier, cu 23% elevi promovati si Liceul din Pestisani, cu numai 21% elevi promovati. De fapt, parintii elevilor din Pestisani au fost cei care au declansat scandalul, spunind ca nu e corect ca elevii sa nu ia bacalaureatul dupa ce l-au omenit cum se cuvine pe presedintele comisiei, profesorul Lixandru. Acesta a si recunoscut public ca a mers la restaurant si ca a fost plimbat de un grup de parinti prin locurile pitoresti ale judetului. Cu toate acestea, presedintele comisiei, venit cu un grup de profesori din Banat, a tinut sa precizeze ca nici prin cap nu i-a trecut ca aceia care i-au folosit drept „ghizi“ in turul judetului sint de fapt parintii elevilor care dadeau bacalaureatul. La auzul declaratiilor profesorului Lixandru, parintii au inceput sa se revolte, unii dintre ei investind si cite 5.000.000 de lei pentru distrarea presedintelui comisiei.

„Cei din liceu s-au dus cu subiectele rezolvate la matematica, iar copiii s-au apucat sa scrie“

Una dintre nemultumirile parintilor pagubiti este si aceea ca elevii din cele trei licee au fost separati si nu s-a mai intrat in sali in ordine alfabetica, indiferent de unitatea de invatamint de unde proveneau copiii. Mai mult decit atit, o parte din personalul liceului, dar si parintii elevilor din Tirgu Jiu au fost vazuti intrind in liceu: „La examenul de bac, nu trebuie sa aiba nimeni acces in sali. In cazul nostru au fost persoane care au stat in permanenta cu copiii. Si niste mamici intrau camuflate in liceu cu seminte si fructe pentru presedinte. Ziceau ca fac parte din personalul liceului. La matematica a fost dezastru: cei din liceu s-au dus cu subiectele rezolvate la matematica, iar copiii s-au apucat sa scrie. Ai mei nu au apucat sa scrie decit vreo doua rinduri pentru ca nu au mai avut timp“, a declarat Maria Gureanu, din Pestisani, o mama patita. Copiii acesteia, Eugen si Mirabela Gureanu, au picat bacalaureatul tocmai din cauza probei la matematica, obtinind 1,50, respectiv 3,75 – note care nu reflecta „efortul“ depus de parinti.

„Nu puteam sa nu ii ascultam ideile: l-am dus pe Valea Sohodolului“

Cheta pentru protocol nu li s-a parut prea mare elevilor, cu 50.000 – 100.000 de lei, acestia scapind ieftin, insa cererile presedintelui de comisie au inceput sa apara si musai a trebuit sa fie respectate. „A venit la noi si a spus ca s-a plictisit si ca vrea sa vada una dintre zonele noastre, ca e din Banat. Nu puteam sa nu ii ascultam ideile: l-am dus pe Valea Sohodolului, la Hobita, la Tismana, unde a pus pomelnic. Pe asta nu l-am mai platit noi. L-am dus peste tot: vreo cinci-sase parinti au participat la treaba asta. Faceam cu rindul. Cind am ajuns la Runcu, mi-a spus ca ii este foame si l-am dus la restaurant: Metaxa, aperitiv, pastrav, friptura… Si era pastrav asa, ca pe mina. I-a placut si a zis ca nu a mai mincat asa ca la noi. Ma uitam cum poate sa bage un om atita in el?! Desert nu i-am mai dat ca nu mai avea loc! A costat 3.000.000 de lei nota de plata. In total, m-a costat 5.000.000 de lei, cu benzina cu tot. La restaurant ne-a luat numele si pe-ale noastre, si ale copiilor si ne-a dat un biletel cu numarul lui de telefon. Ne-a dat teapa de fapt“, a declarat Maria Gureanu. Pagubiti au mai fost si Elisaveta Ciuca, Maria Brancusi, Costel Sprincenatu. Parintii elevilor au cerut implicarea inspectoratului scolar in acest caz si au afirmat ca, daca nu se va lua nici o masura, vor face o plingere la ministerul de resort.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS