24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutoritatile gorjene - in vizita in Luxemburg

Autoritatile gorjene – in vizita in Luxemburg

Primarul din Tirgu Carbunesti nu si-a facut pantofii timp de o saptamina si a pierdut concertul Scorpions

Delegatia gorjeana formata din presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, primarul orasului Tirgu Carbunesti, Cristian Toader Pasti si primarul comunei Arcani, Dan Drumen, s-a reintors simbata, dupa vizita de sase zile in statul Luxemburg. Acestia au avut intilniri cu inalti demnitari ai statului si cu reprezentanti ai Fundatiei „Printul Henri si Printesa Maria Tereza“. Scopul vizitei delegatiei gorjene a fost de a reinnoi intelegerile in baza carora a fost infiintat Centrul pilot pentru copii cu handicap de la Tirgu Carbunesti, constructie care a inceput in urma cu mai bine de trei ani. Partea straina a finantat o parte a proiectului, urmind ca si partea romana sa-si respecte obligatiile. Numai ca, in decursul acestui timp, investitia a avut de intimpinat mari dificultati financiare, dar in acest an guvernul a alocat 3,5 miliarde de lei pentru ca lucrarile sa poata fi continuate. In prezent, constructia este realizata in proportie de 40%, iar pentru finalizarea ei mai sint necesare aproximativ opt miliarde de lei. Delegatia din Gorj a discutat cu primvicepresedintele fundatiei din Luxemburg, in prezenta ambasadorului Romaniei, Tudorel Postolache.

„Copiii cu handicap trebuie sa se simta utili societatii“

Primarul comunei Arcani, Dan Drumen, a spus ca de foarte multi ani isi doreste sa realizeze ceva pentru copiii cu handicap. Vizita sa in Luxemburg a insemnat o speranta si pentru fiica sa, care prezinta un handicap locomotor, sa se numere printre copiii care, in ciuda handicapului, devin utili societatii din care fac parte: „Am vazut lucruri extraordinare, lucruri care te fac sa lupti mai departe… Fetita mea are 14 ani si deja simte nevoia sa se faca utila. In Luxemburg, copii ca ea lucreaza in toate domeniile. Sint priviti cu simpatie si sint integrati perfect in societate. De ce sa nu fie la fel si la noi? Copiii nostri ar putea avea o posibilitate de a demonstra ca pot face multe lucruri daca li se da o sansa“. In comuna Arcani se va infiinta o fundatie a parintilor copiilor cu handicap. Cu ajutorul acesteia, se va construi un complex, de unde copiii cu handicap vor fi orientati in centre asemanatoare celui care se va construi la Tirgu Carbunesti. Contributia partii luxemburgheze va consta in dotarea complexului de la Arcani la cele mai inalte standarde.

„Haide inapoi, la niste cirnaciori din garnita, la o cana cu vin, o baie in Gilort si… salut!“

Pentru a putea fi dat in folosinta Centrul pilot de la Tirgu Carbunesti, la sfirsitul acestui an sau cel tirziu in primavara anului viitor, Nicolae Mischie trebuie sa obtina de la guvern cele aproximativ opt miliarde de lei pentru finalizarea investitiei. Partea luxemburgheza va finanta dotarea si finisarea pavilionului central si va amenaja atelierele in care tinerii cu handicap din Gorj vor avea posibilitatea sa munceasca chiar si in domeniul informaticii. In ceea ce priveste modul in care autoritatile gorjene au fost primite in Luxemburg, primarul Cristian Toader Pasti a spus: „ Am ramas cruciti! Am vizitat trei centre asemanatoare cu cel care va fi construit in oraselul meu. In Luxemburg, totul ne-a frapat. O asistenta cistiga 4.000 de euro pe luna. Eu nu mi-am facut pantofii de cind am plecat din Gorj. Strazile erau curatate cu aspiratorul! Am fi putut ramine pina duminica, deoarece cazarea la unul dintre cele mai «inalte» hoteluri era platita. Ne-am hotarit sa plecam, asa ca am pierdut concertul care urma sa se desfasoare in aer liber. Urma sa cinte Scorpions. Dar ne-am spus ca ar fi mai bine sa ne intoarcem la niste cirnaciori din garnita, la o cana cu vin, o baie in Gilort si… salut! Ne-am consolat. In rest, oficialii ne-au primit cu foarte mult respect si, in ceea ce ma priveste, pe mine ma iubesc. Ne cunoastem de citiva ani, iar relatiile noastre sint de prietenie, nu sint strict oficiale. Ei ne vor ajuta sa construim centre in care tinerii cu handicap sa poata munci la fel ca orice tinar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS