9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConsilierii din Telesti - Gorj au votat mentinerea unui bar in sediul primariei

Consilierii din Telesti – Gorj au votat mentinerea unui bar in sediul primariei

Consilierul Ion Ungureanu a propus desfiintarea bibliotecii comunale si inlocuirea acesteia cu un magazin

In cadrul unui show care a durat peste trei ore, cei zece consilieri locali din comuna Telesti, unul lipsind de la sedinta, au ales barul, in locul salii de consiliu. De cind au inceput mandatul, cei 11 consilieri locali si-au desfasurat activitatea din fiecare luna, cu citeva exceptii, in cadrul scolii generale din localitate, neavind inca o sala de consiliu. La parterul primariei se afla insa din 1999 barul consilierului local Stefan Berchez. Vineri, 28 iunie, consilierii au incercat sa elimine prin vot barul din primarie. Cu toate ca au existat doua proiecte de hotarire prin care puteau face acest lucru, la fiecare numaratoare majoritatea a votat pentru pastrarea barului.

Dupa ce s-a intrunit cvorumul necesar inceperii unei sedinte de consiliu, alesii locali din Telesti au inceput sa dezbata problemele comunei. S-a pus problema eliminarii barului care de mai bine de trei ani functioneaza in sediul primariei. Pentru a-si convinge colegii, unii consilieri mai zelosi au vorbit minute in sir despre necesitatea desfiintarii barului, rostind din cind in cind, cu oarece urma de mindrie, ca Primaria Telesti ar fi singura din tara care este dotata cu circiuma. Si este musai ca satenii sa nu mai foloseasca barul de aici si sa isi faca nevoile pe zidurile primariei. S-a descoperit ca hotarirea de inlocuire a barului cu sala de consiliu nu avea avizul Comisiei buget-finante, din care face parte printre altii chiar proprietarul barului, Stefan Berchez.

„Sala de sedinte e ocupata de citiva ani de un bar“, a spus primarul Constantin Draghici. „Sa nu mai existe nici un bar!“, l-a sustinut un satean din spatele clasei, ridicind in aer un deget pe care avea fixat un rulment. Dupa ce s-au lamurit lucrurile, s-a trecut la vot: „Trei pentru, patru impotriva si trei abtineri“ – a numarat nedumerit secretarul primariei. „Nu a trecut! De fapt, nu s-a pus problema desfiintarii circiumii, ci stabilirea salii de sedinte“, a concluzionat amar unul dintre consilieri.

Dumitru Huidu, directorul administratiei publice locale: „Primarul ori a dormit, ori nu a stiut ce face.“

Dupa ce au respins aproximativ 80% din ceea ce au dezbatut, consilierii au trecut si la capitolul diverse, in care a fost „strecurat“ un alt proiect de hotarire. Acesta prevedea incetarea contractului intre consilierul Berchez si primarie si inchirierea spatiului in alt scop. Invitat sa participe la sedinta, Dumitru Huidu, directorul administratiei publice locale din cadrul consiliului judetean, a spus: „Primarul ori a dormit, ori nu a stiut ce face. Primaria ar trebui sa perceapa peste 2.000.000 de lei pe luna pentru spatiul de acolo. De ce nu s-a pus capat acestui contract, cind nu este trecut prin sedinta de consiliu local? Este ilegal. Eu am venit documentat! N-o sa vin ca prostul aici.“ Pentru mentinerea barului in primarie a vorbit insa consilierul Ion Ungureanu, care a pledat pentru ocrotirea initiativelor private de pe raza comunei: „Timp de trei ani, primaria a luat 31.000.000 de lei de la acest om. Este cea mai mare suma care a intrat in bugetul primariei. De ce sa nu mentinem acest bar in primarie, care a creat si un loc de munca pentru sotia domnului Berchez, care a fost disponibilizata din minerit? Sint foarte multe spatii libere la etaj… Daca vom desfiinta barul, taranul va merge si va bea in alta parte. Va veni apoi si isi va face nevoile tot pe primarie. Iar biblioteca din primarie sa fie eliberata. Sa facem ceva care sa aduca bani: un magazin, o frizerie“. Si cea de-a doua hotarire a picat, Dumitru Huidu spunindu-le consilierilor ca o sa mai aiba timp sa voteze.

„A fost un masacru!“

Consilierii au votat de doua ori impotriva, nedorind sa se puna rau cu colegul lor. Contractul acestuia expira pe 7 iulie, iar atunci consilierii spera ca altcineva va veni sa ia in primire spatiul respectiv. Deocamdata, Stefan Berchez si sotia acestuia se considera neindreptatiti, mai ales ca acel contract a fost semnat cu fostul primar. „Persoanele de la consiliu au venit cu lectia invatata. Cu legi si hirtiute. Asta e o lupta politica. Nu este corect! Nu este umanitar! A fost un masacru! Toata lumea a venit la sedinta sa-l toace pe Berchez. Credeti ca prin ceea ce ati facut ati demonstrat ceva?“, s-a plins catre colegii sai consilierul Berchez.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS