15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Drapelului, mohorita si cam scurta

Ziua Drapelului, mohorita si cam scurta

Craiovenii au sarbatorit ieri Ziua Drapelului. Putin dupa ora 11.00, intre doua reprize de ploaie, aproximativ 100 de cetateni, zgribuliti de frig si batuti de vint, au fost martorii arborarii steagului in fata Teatrului National. Desi vremea capricioasa i-a impiedicat pe romani sa participe intr-un numar mai mare, solemnitatea momentului a fost sporita totusi de prezenta oficialitatilor orasului. Aliniati de-a lungul bulevardului A.I.Cuza, prefectul Cornel Mondea, primarul Vasile Bulucea, viceprimarul Mihai Dragu, alaturi de reprezentanti ai partidelor politice si comandanti ai unitatilor militare din MApN si MI au salutat drapelul tricolor prezentat de garda de onoare a armatei. A urmat o scurta parada, doua-trei cintecele potrivite ocaziei, dupa care toti participantii au dat fuguta spre un adapost, caci ploaia dadea semne sa revina.

Autoritatile locale din Olt au infruntat cu stoicism ploaia

Inceputa cu o ora intirziere, manifestarea prilejuita de Ziua Drapelului National al Romaniei a strins pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Slatina „toata floarea cea vestita“ a conducerii judetului. Pe o ploaie mocaneasca, citeva plutoane de jandarmi si alte cadre militare, reprezentanti ai partidelor politice si conducerile administratiilor publice din Olt au fost nevoite practic sa asiste la manifestare. In absenta prefectului Marin Diaconescu, subprefectul Zoltan Erdei a initiat onorurile. Dupa sustinerea discursurilor, a urmat momentul slujbei religioase, care s-a prelungit pentru aproape o jumatate de ora. Desi ploaia – sau, mai bine zis, burnita – nu incetase, acest lucru i-a facut pe organizatori sa grabeasca putin lucrurile. Foarte rapid, drapelul tricolor a fost dus linga stilpul de sustinere si apoi a fost urcat in acordurile Imnului National interpretat de fanfara militara din Slatina. Manifestarea s-a incheiat cu defilarea plutoanelor de jandarmi.

Si la Drobeta Turnu Severin a fost cinstit drapelul

Guvernul revolutionar instaurat la Bucuresti a emis in urma cu 153 de ani un decret prin care tricolorul era declarat drapel national. In 1998, parlamentul a adoptat legea prin care data de 26 iunie este recunoscuta ca ziua nationala a drapelului. Ieri-dimineata, steagul tricolor a fost arborat in fata Prefecturii Mehedinti, piata din fata Palatului Administrativ fiind denumita, de anul trecut, Piata Drapelului. La manifestare au participat oficialitatile locale, reprezentanti ai unitatilor militare din Mehedinti, cadre in rezerva si in retragere, precum si locuitori ai municipiului. Seful Garnizoanei Drobeta Turnu Severin, col. Ion Smarandache, a subliniat cu aceasta ocazie importanta zilei de 26 iunie, pentru romani:

„Este un moment de inalta semnificatie, la care noi, militarii, participam in fiecare an, cu aceeasi emotie. Cinstirea Zilei Drapelului este un act de credinta si trebuie evocat asa cum se cuvine“. Ceremonia militara a fost urmata de o manifestare artistica, urmarita cu interes de unii locuitori ai municipiului Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS