15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCompania militarilor craioveni plecati in misiune in Kosovo s-a intors acasa

Compania militarilor craioveni plecati in misiune in Kosovo s-a intors acasa

• Cei 41 de ofiteri si subofiteri ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ si-au incheiat cu succes misiunea • Timp de patru luni, ei au stat departe de familii, gindindu-se doar la datoria de mentinere a pacii alaturi de Forta multinationala • In locul lor, o alta companie a plecat ieri spre Krina

Ultima companie de militari, apartinind Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, plecati de patru luni in Kosovo, s-a intors ieri acasa. Ei au aterizat in jurul orei 15.30 pe Aeroportul din Craiova si au fost intimpinati, cu lacrimi si imbratisari, de parinti, sotii si copii. Pe 2 martie, 86 de militari ai batalionului au plecat spre Kosovo, intr-o misiune de sprijinire a pacii alaturi de Forta multinationala, sub egida ONU si sub conducerea directa a NATO. Saptamina trecuta, o companie de 45 de cadre militare s-a inapoiat la Craiova, iar ieri restul de 41 de ofiteri si subofiteri au revenit alaturi de familii.

„Sintem tristi ca nu este cu noi si colegul nostru, Victor“

La coborire din aeronava Hercules C130, pusa la dispozitie de armata italiana pentru a-i aduce in Banie, militarii craioveni s-au aratat fericiti ca si-au facut datoria si ca s-au intors acasa, dar pe chipul lor se putea citi o umbra de durere pentru colegul lor cazut la datorie. Pe 24 martie, plutonierul major Victor Emanuel Ciobanu, de 41 de ani, a cazut la datorie incercind sa remedieze, in timpul unei furtuni, o defectiune aparuta la tehnica de lupta.

„Sintem tristi ca nu este cu noi si colegul nostru, Victor. Noi am incercat sa ne indeplinim cu succes misiunea si ne pare rau pentru colegul nostru accidentat si sintem alaturi familia lui“, a spus plt. Victor Boldisor.

„Mi-a fost tare dor de tata“

Dupa ce au dat raportul comandantului Brigazii 2 Mecanizate „Rovine“, militarii si-au putut imbratisa rudele, urmind ca astazi sa fie decorati in cadrul unei manifestari de „Bun venit!“.

„Mi-a fost tare dor de tata. Am mai vorbit cu el la telefon, dar nu l-am mai vazut de mult timp. Azi-noapte, cind stiam ca mai sint citeva ore si vine tata, nu am dormit deloc“, a spus Cosmin Baluta. Tatal lui, plt. maj. Daniel Baluta, considera ca misiunea care tocmai s-a incheiat nu a fost asa de grea precum parea la inceput: „Ne-am descurcat destul de bine si ne-am facut datoria. Nu a fost asa de greu, dar ne-a fost, mai ales in ultimul timp, foarte dor de tara si de familii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS