20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal30.000 de persoane au fost evacuate din Arizona din cauza incendiilor

30.000 de persoane au fost evacuate din Arizona din cauza incendiilor

Incendiile care au facut ravagii in Arizona s-au extins duminica din cauza vintului puternic si aproximativ 30.000 de persoane au fost obligate sa-si paraseasca locuintele, au declarat surse din serviciul forestier, citate de AFP. Cele doua incendii principale din estul statului au distrus deja aproape 155.000 de hectare de padure, 85.000 doar in ziua de simbata, precum si 225 de case.

In ciuda eforturilor depuse de pompieri, cele doua incendii, care s-au apropiat unul de altul in aceste zile, s-au unit in jurul orei locale 12.30 (21.30 ora Romaniei), formind un singur incendiu enorm, a anuntat purtatorul de cuvint al serviciilor forestiere, Carrie Templin. „Acum este o vilvataie enorma, care va continua sa creasca“, a declarat Templin. Incendiul a ajuns de necontrolat pentru cei aproape 2.000 de pompieri sositi la fata locului, ajutati de avioane si elicoptere speciale pentru combaterea incendiilor.

Flacarile se deplaseaza catre oraselul Show Low, care a fost abandonat, in noaptea de simbata spre duminica, de catre cei 8.000 de locuitori, iar pompierii apreciaza ca este foarte probabil ca localitatea sa fie distrusa in intregime de flacari. Simbata, „cele doua incendii au atins un nivel de distrugere inspaimintator, devastind atit terenurile, cit si numeroase case si cladiri“, a declarat Dorman McGann, purtator de cuvint al serviciilor forestiere din Arizona. „Terenul este un butoi de pulbere, iar incendiul isi continua propriul sau drum. Nu mai poate fi stapinit. Pentru moment, obiectivul nostru principal este sa asiguram securitatea locuitorilor si a livezilor“ a precizat McGann. Duminica dupa-amiaza, incendiul a inceput sa slabeasca in intensitate, viteza vintului scazind de la 70 de kilometri pe ora, simbata, la 35 de kilometri pe ora. Guvernatoarea Arizonei, Jane Hull, a cerut vineri presedintelui american George W. Bush sa trimita ajutor federal si se asteapta ca acesta sa declare regiunea zona calamitata, potrivit editiei online a cotidianului The Arizona Republic. Purtatorul de cuvint al serviciilor de pompieri, Jim Paxton, citat de publicatia mentionata, a afirmat ca o serie de localitati au fost instiintate sa se pregateasca de evacuare. De asemenea, el a apreciat ca echipele de pompieri vor fi prezente in regiune pe parcursul intregii veri, deoarece „acesta nu este ultimul incendiu care se va produce“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS