25.6 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăLocal„Nicolae Densusianu - 2002“

„Nicolae Densusianu – 2002“

Pe 24 iunie, in comuna Densus se dezveleste bustul in marmura al istoricului Nicolae Densusianu

E gri spre negru azi sa fii roman, sa simti o libertate incorsetata desi Cortina de Fier nu mai e, sa ai sentimentul marginalizarii, al vesnicei senzatii ca te uiti la lumea civilizata de jos in sus. Blestemul a 45 de ani de izolare, continuati de o tranzitie dureroasa care tinde sa devina cotidiana si perpetua, ne-a facut sa neglijam si uneori sa uitam trecutul genetic.

Obsesiva lucrare a Societatii Internationale Dacia Revival, care, iata, a ajuns la al III-lea Congres International de Dacologie, ne forteaza destinul intelectual spre acceptarea evidentei unui trecut de ctitori de civilizatie.

E un imbold spre incredere in sine, spre o demnitate nu oarecare si nesemnificativa, individuala, ci una colectiva, nationala. Ne spune aceasta istorie acceptata cu greu de cei care nu ne iubesc si nu ne doresc ca am fost mari si valorosi.

Si atunci, intr-o lume normala, nimic nu ne poate opri sa ne reafirmam ca o natiune motoare a lumii globalizate.

E timpul ca acest popor talentat, redescoperindu-si istoria, sa marcheze cu realizarile lui evolutia lumii.

In zilele de 21-22 iunie se vor desfasura, la Sala Ronda a Hotelului Intercontinental din Bucuresti, lucrarile celui de-al III-lea Congres International de Dacologie, dedicat personalitatii marelui istoric Nicolae Densusianu si operei sale de capatii „Dacia Preistorica“.

Initiativa organizarii acestui congres apartine Societatii Dacia Revival International, cu sediul la New York, prin presedintele ei, dr. Napoleon Savescu, cu sprijinul Companiei Hoteliere Intercontinental, sponsorul acestei manifestari.

La congres au fost invitati sa participe personalitati ale vietii politice, istorici, arheologi, filologi, etnologi, oameni de cultura din Romania si din strainatate.

Obiectivul acestei manifestari stiintifice este de a aduce in actualitate, pe baza unor noi descoperiri arheologice si documentari istorice, adevarata origine a poporului roman in spatiul carpato-dunarean si contributia acestuia la patrimoniul universal.

Congresul prilejuieste lansarea, in premiera mondiala, a descifrarii si traducerii unei carti care, vreme de mai bine de 500 de ani, a stat ascunsa si uitata sub colbul bibliotecilor academice: „Codexul Rohonczi“, o carte care aduce in prim-plan noi dovezi despre continuitatea poporului daco-roman in acest spatiu la sfirsitul mileniului intii. De asemenea, va fi lansata, tot in premiera, traducerea cartii „Zamolxis, primul legiuitor al Getilor“ de Carolus Lundius.

In zilele de 23 si 24 iunie, se va organiza o excursie la Densus – Hunedoara, prilejuita de sarbatoarea „Fiii satului Densus“. La finele celui de-al treilea Congres International de Dacologie, luni, 24 iunie, ora 11.00, in fata bisericii din comuna Densus va fi dezvelit un bust in marmura al marelui istoric si om de cultura Nicolae Densusianu.

Intr-o conferinta de presa, presedintele Dacia Revival International Society, dr. Napoleon Savescu, a subliniat ca tema aleasa pentru congresul din acest an se refera la opera de capatii a marelui istoric Nicolae Densusianu, si anume „Dacia Preistorica“. Scopul dezbaterilor este aducerea in actualitate, pe baza unor noi descoperiri arheologice, a adevaratei origini a poporului roman.

Intrebat despre cum si-au manifestat autoritatile interesul si sprijinul fata de acest eveniment, dr. Napoleon Savescu s-a limitat la a spune: „Da, ne-au ajutat, nu au fost impotriva prea mult, iar in ceea ce priveste interesul televiziunii nationale, pot sa va spun: «TVR1 se fereste de daci ca de draci!»“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS