17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCinci firme cu sediul in zonele defavorizate s-au „evaporat“

Cinci firme cu sediul in zonele defavorizate s-au „evaporat“

•Patru dintre societati prestau servicii pentru Exploatarea Miniera Motru •Patronii societatilor aveau datorii la buget de aproape un miliard de lei

In urma unui control de rutina efectuat de catre comisarii Garzii Financiare in zonele defavorizate din judetul Gorj, s-a constatat ca in cazul a cinci societati nu mai se poate verifica nimic. Una din zonele defavorizate, de unde societatile comerciale s-au „evaporat“, este orasul Motru, de aici disparind patru firme.

SC SAVGA METAL IMPEX SRL, SC RIPOSTA PROD SRL, SC AIG SRL si SC GIRAUT au desfasurat activitati pina in anul 2001, dupa care au lichidat voluntar investitiile si au disparut de la sediile declarate. Aceste firme datoreaza catre bugetul de stat impozite de peste 940.000.000 de lei. In aceasta suma nu intra insa si scutirile de la plata unor impozite, conform legislatiei zonelor defavorizate.

In cazul in care un patron al unei firme care are sediul social intr-o zona defavorizata isi lichideaza voluntar investitia, nu mai beneficiaza de facilitati fiscale, trebuind sa achite impozitele integral catre stat. Unul dintre cei care a tras teapa statului este societatea SAVGA METAL, a carei patroana, Olga Saceanu, a vindut sediul firmei si a disparut din orasul Motru.

In acest fel a „scapat“ de plata catre bugetul de stat a unei datorii de peste 430.000.000 de lei. SC RIPOSTA inregistra anul trecut debite de peste 335.000.000 de lei. Din 31 iunie 2001, patronul firmei nu a mai depus la administratia financiara din localitate declaratii, deconturi sau bilanturi, disparind de la sediul firmei.

„Investitori“ italieni – „tepari“ de frunte

Daca in cazul celor patru firme din Motru, cei care au pacalit statul au fost cetateni romani, in zona defavorizata Tirgu Carbunesti, un grup de italieni si-a lichidat brusc investitia, nemaifiind de gasit. Firma acestora, SC SEMILAVORATI SRL, a inchiriat un spatiu de la o societate locala. Reprezentantii acesteia au declarat ca nu mai stiu nimic de italieni si ca in cadrul firmei respective nu se mai desfasoara activitati din anul 2001.

De mentionat ca si contractul in baza caruia s-a autorizat de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia desfasurarea activitatii in zona defavorizata a expirat. Garda Financiara a mai gasit la firma citeva utilaje pe care s-a pus sechestru.

„Am inaintat dosarele pe care le-am intocmit Parchetului Gorj, in vederea inceperii urmaririi penale. Toate cele cinci societati si-au schimbat sediul social, fara sa declare acest lucru la Camera de Comert si administratia fiscala locala. Declaratia ar trebui facuta in termen de cinci zile. Daca acest lucru nu se face, este practic imposibil sa mai faci un control al activitatii pe care societatea respectiva o desfasoara.

Patronii au beneficiat doi ani de o multime de facilitati fiscale, credite cu dobinda subventionata, dupa care au disparut. Ei sint obligati sa mai lucreze o perioada cel putin egala cu termenul in care ar trebui sa inapoieze creditul. Cele patru firme din Motru prestau servicii pentru exploatarea miniera. Ele au fost infiintate in scop „caritabil“, sa creeze locuri de munca, insa mai mult au facut pagube“, a spus comisarul Catalin Dragoescu, din cadrul Garzii Financiare Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS