6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO gorjeanca de sapte ani a fost muscata de o vipera

O gorjeanca de sapte ani a fost muscata de o vipera

Pentru ca nu a existat ser antiviperin, Spitalul Judetean a cerut ajutorul Ocolului Silvic Apa Neagra

O fetita in virsta de sapte ani din comuna Pades – Gorj a fost muscata ieri dupa-amiaza de o vipera. Valentina Trandafir era impreuna cu fratiorul ei, in virsta de sase ani, in gradina casei, la cules de trandafiri. In momentul in care fetita s-a intins sa culeaga o floare, a fost muscata de o vipera. Micuta a fost transportata la medicul din comuna, insa pentru ca mina incepuse sa i se umfle, a fost dusa cu masina unui satean la Sectia boli infectioase a Spitalului Judetean din Tirgu Jiu.

Valentina Trandafir a iesit impreuna cu fratiorul ei, Liviu, in curtea casei, dorind sa culeaga trandafiri agatatori de pe un zid de piatra. Cu toate ca stiau ca printre ierburi mai misuna vipere, acestia si-au vazut linistiti de joaca.

Fetita s-a urcat pe gardul din piatra, iar in clipa in care a intins mina spre un trandafir a simtit o piscatura usoara pe mina stinga. La citeva secunde dupa aceasta, Valentina a inceput sa aiba temperatura si ameteli puternice. Aceasta a alergat in casa, cerind ajutorul mamei sale care trebaluia prin bucatarie.

„Noi stiam ca prin curte avem vipere. Chiar saptamina trecuta am omorit un pui, pe care l-am gasit prin gradina. Fata a pus mina pe vipera, care statea intinsa pe gard, si imediat a fost muscata. Mie mi-a spus ca nu a simtit nimic, insa la putin timp dupa asta am vazut cum i se umfla mina. Doctorita din sat ne-a trimis la Tirgu Jiu, fiindca putea sa se intimple ceva rau. Noi ne-am cam obisnuit cu viperele, pentru ca sint peste tot, iar lumea nu prea le mai baga in seama. Au mai fost oameni muscati la noi, in Pades. Nu ne temem de ele!“, a spus Liliana Trandafir, mama Valentinei.

Iar acest lucru pare adevarat din moment ce femeia a afirmat ca acela care a omorit vipera care a muscat-o pe Valentina a fost fratele acesteia, in virsta de numai sase ani.

„Serul antiviperin a fost la limita valabilitatii“

Fetita a fost dusa cu o masina din sat la Spitalul Judetean din Tirgu Jiu, fiind internata la Sectia boli infectioase.

Desi a fost trimisa la Tirgu Jiu, Valentina a avut ghinion, pentru ca in tot spitalul nu exista ser antiviperin. Doctorita Vasilica Ionescu, sefa sectiei, a apelat la ajutorul Ocolului Silvic aflat pe raza localitatii Pades, insa nici in acest loc nu s-a gasit vaccinul. In cele din urma, Ocolul Silvic Apa Neagra i-a trimis Valentinei o fiola cu ser antiviperin, starea acesteia fiind in prezent stabila.

„Am avut noroc pentru ca am gasit serul. Noi nu prea avem astfel de vaccinuri, pentru ca muscaturile de vipera nu sint atit de intilnite. Serul antiviperin a fost la limita valabilitatii, insa am fost nevoiti sa il facem si asa. Fetita mai are mina umflata si necesita in continuare ingrijiri in cadrul sectiei,“ a spus Vasilica Ionescu.

Aceasta a mai precizat ca toti cei care sint muscati de vipere trebuie sa se prezinte de urgenta la spital. In cazul in care distanta fata de o unitate spitaliceasca este mai mare, la locul muscaturii se aplica un garou pentru a opri cit de cit raspindirea veninului in corp.

Daca celui muscat nu i se administreaza vaccinul antiviperin, iar cantitatea de venin din corp este mare, persoana respectiva poare muri in mai putin de o ora. Ion Cosleba, tehnician in cadrul Directiei Silvice Gorj, a precizat ca in aceasta perioada, in special din cauza caldurii si a secetei, viperele, dar si scorpionii sint foarte activi. Vipere se gasesc din abundenta la Tismana, Pades si Vaidei. Daca scorpionii nu sint atit de periculosi, muscatura de vipera poate fi mortala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS