11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCentrul de Prevenire si Consiliere Antidrog functioneaza de un an doar pe hirtie

Centrul de Prevenire si Consiliere Antidrog functioneaza de un an doar pe hirtie

• Desi in toaletele liceelor s-au gasit seringi folosite, Inspectoratul de Politie Gorj nu a inregistrat oficial nici un consumator de droguri
• In spitalele din Tirgu Jiu nu se pot face investigatii care sa arate daca o persoana a consumat sau nu droguri

In judetul Gorj a fost infiintat in urma cu aproximativ un an Centrul de Prevenire si Consiliere Antidrog, din care fac parte reprezentanti ai Prefecturii Gorj, Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), Inspectoratului Scolar, ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) si ai Directiei Judetene de Tineret si Sport ( DJTS). Initiativa a apartinut Guvernului Romaniei, care a alocat pentru aceste centre judetene suma de 5 miliarde de lei, bani care urma sa fie folositi pentru dotarea spatiilor. In Gorj , dupa un an, centrul nu are inca un spatiu corespunzator in care sa functioneze, iar politia raporteaza ca in judet nu a fost inregistrat nici un caz de consum de droguri.

Centrul functioneaza la Directia de Tineret si Sport, iar dotarile stau la IJP Gorj

Centrul de Prevenire si Consiliere Antidrog nu a primit de la Primaria Tirgu Jiu un spatiu propriu, astfel incit dupa un an acesta functioneaza tot provizoriu, intr-un centru de consiliere pentru cariera al DJTS. Dotarile pe care le-a alocat guvernul stau insa la Inspectoratul de Politie, la citeva sute de metri distanta, sustine Marius Vlaicu, seful DJTS Gorj: „Noi am avut calculatoare, televizor si aparatura de acest gen la centrul de consiliere pentru cariera, asa ca le-am folosit pe acelea. Nu stiu de ce aparatura care ar trebui sa apartina Centrului Antidrog sta la politie“.

La centrul respectiv nu s-a prezentat intr-un an nici un consumator de droguri care sa solicite ajutor si nici alte persoane care sa spuna ca au cunostinte care consuma droguri si pe care, eventual, sa le ajute sa scape de acest viciu. Activitatea acestui centru a constat in tiparirea de materiale cu privire la pericolul pe care-l reprezinta consumul de droguri, campanii de informare prin scoli si intilniri bilunare intre membrii coordonatori, a caror activitate este voluntara.

„In liceele din Tirgu Jiu se consuma droguri“

Politia raporteaza ca in Gorj nu s-a inregistrat nici un caz de consum de droguri. Maior Cornelia Micu, purtatoarea de cuvint a IJP Gorj, a precizat: „Atit inainte, cit si dupa constituirea centrului, actiunile desfasurate in mediul scolar au dat rezultate, aspect confirmat de faptul ca la nivelul judetului Gorj nu exista inregistrate astfel de cazuri“. Cornelia Micu a precizat ca inexistenta consumatorilor de droguri in Gorj se datoreaza si „activitatilor specifice desfasurate de Compartimentul de crima organizata si antidrog, de la nivelul inspectoratului, care i-a descoperit operativ pe dealerii ce intentionau sa plaseze astfel de substante interzise“.

Ceilalti membri care coordoneaza Centrul Antidrog au insa o alta parere. Marius Vlaicu a precizat: „Inca de la inceput m-am contrazis cu reprezentantul IJP in aceasta problema. Am informatii clare din rindul tinerilor ca in liceele din Tirgu Jiu se consuma droguri. Va si pot enumera citeva: Colegiul «Spiru Haret», Liceul Industrial nr. 2. In Liceul de Chimie s-au gasit la toaleta chiar seringi folosite. Sint informatii pe care nu le putem ignora. Problema este ca tinerii nu recunosc oficial ceea ce imi spun mie. De asemenea, in discoteci este o practica obisnuita. Isi lipesc pliculetul sau tigara de palma si cind se saluta le dau de la unul la altul. Din cite stiu eu, cel mai mult se consuma marijuana si in citeva cazuri extasy“.

Sanda Mischie, sefa DSP Gorj, este de aceeasi parere in ceea ce priveste consumul de droguri in rindul tinerilor din Gorj: „La nivelul directiei noastre nu este inregistrat nici un caz, dar eu sint convinsa ca tinerii consuma droguri. Am si vazut o data o fata care a venit in Urgenta si a carei stare arata clar ca se drogase. Nu am reusit sa o facem sa recunoasca. O alta problema o reprezinta faptul ca in spitalele din Tirgu Jiu nu exista posibilitatea determinarii, prin analize, daca o persoana a consumat droguri. Centrul de Consiliere Antidrog functioneaza doar pe hirtie. Atita timp cit tinerii nu vin singuri sa solicite sfaturi sau ajutor, el nu-si poate demonstra utilitatea“.

„Consilierea antidrog e cu doua taisuri“

Marius Vlaicu, unul din coordonatorii Centrului Antidrog, spune ca a participat la diferite intilniri cu tinerii atit in mediul urban, cit si rural, iar sedintele de consiliere i-au oferit surprize: „Este foarte posibil ca aceasta consiliere antidrog sa fie cu doua taisuri. Mai ales in mediul rural au existat tineri care aflau de la noi pentru prima data despre droguri si poate ca tocmai prin consiliere le-am stirnit curiozitatea sa vada si ei cum e sa consumi astfel de substante. In general, tinerii se drogheaza pentru prima data din curiozitate“.

Seful DJTS este de parere ca o mai mare eficienta ar avea-o formarea de formatori din rindul elevilor si studentilor, care sa fie mai apropiati de eventualii consumatori de droguri, sa se invirta in aceleasi medii si sa poata sa-i ajute: „N-o sa vina niciodata un tinar la mine, la doctor sau la politist sa ne spuna ca ia droguri, pentru ca facem noi parte din Centrul Antidrog. Niste tineri care se duc cu ei la chefuri ii inteleg mai bine, le cunosc si impartasesc problemele si ar fi de mai mult ajutor celor care consuma droguri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS