20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„As dori ca SRI sa isi recupereze microfoanele instalate in locuinta mea“

„As dori ca SRI sa isi recupereze microfoanele instalate in locuinta mea“

Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale „Cartel Alfa“, a cerut ieri printr-o scrisoare deschisa adresata procurorului general al Romaniei, „confirmarea oficiala“ a retragerii din locuinta sa a mijloacelor tehnice de urmarire si ascultare instalate acum citiva ani de Serviciul Roman de Informatii (SRI).

„Este de notorietate faptul ca telefoanele mi-au fost ascultate, lucruri relatate de altfel si in presa, unde a fost publicata fotocopia unei adrese a SRI prin care se solicita Procuraturii Romaniei eliberarea unui mandat pe o perioada de sase luni, prin care sa fiu ascultat. Prin acel mandat a fost autorizat si accesul in domiciliul meu, in scopul «instalarii de mijloace tehnice si interceptarii comunicatiilor, inclusiv a celor telefonice»“, a declarat ieri Bogdan Hossu. Liderul sindical nu exclude posibilitatea ca telefoanele sa ii fie ascultate si in prezent. „Dar nu asta este problema, pentru ca telefoanele pot fi ascultate prin centrala. Problema mea se refera la soarta acelor mijloace de interceptare a comunicatiilor, instalate – potrivit mandatului Procuraturii – la domiciliul meu si care nu stiu sa fi fost recuperate. Fiind «ingrijorat» de proprietatea statului, nu as vrea sa creez pagube SRI, drept pentru care as fi dispus sa le returnez, in cazul in care acestea mai exista“, a mai spus Hossu.

In scrisoarea deschisa, liderul sindical considera ca eliberarea mandatului in baza caruia a fost urmarit si ascultat reprezinta o violare a drepturilor sale civile, el exprimindu-si temerea ca aceasta incalcare a vietii sale private „are loc in continuare“. „Cel putin conform prevederilor legale, se pare ca aceasta situatie este valabila si in prezent, intrucit articolul 13 din Legea sigurantei nationale stipuleaza ca procurorul general poate prelungi la cerere durata mandatului, fara a se putea depasi, de fiecare data, trei luni. Fara a pune la indoiala bunele intentii si corectitudinea SRI, ca si pe cele ale Institutiei pe care o reprezentati, va solicit confirmarea oficiala a retragerii mijloacelor tehnice de urmarire si de ascultare din apartamentul in care domiciliez“, precizeaza liderul sindical, in scrisoarea deschisa adresata procurorului general al Romaniei.

Stelian Tanase a facut public, recent, intr-un editorial, faptul ca a intrat in posesia unor documente ale SRI emise in toamna lui 1991, prin care se solicita Procuraturii Militare aprobarea interceptarii, pentru o perioada de sase luni, a convorbirilor telefonice a 12 persoane.

Printre acestea – Stelian Tanase, Sorin Rosca Stanescu, Marian Munteanu, Dumitru Iuga. Un alt document, trimis ulterior Procuraturii, solicita aprobare pentru accesul la domiciliul lui Bogdan Hossu, pentru instalarea de mijloace specifice necesare interceptarii comunicatiilor acestuia. Concluzia lui Stelian Tanase a fost ca aceasta reprezinta dovada ca SRI a facut politie politica in 1991.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS