7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTribunalul Gorj i-a scos nevinovati pe doi dintre medicii implicati in cazul in care o fetita a fost confundata cu un baiat

Tribunalul Gorj i-a scos nevinovati pe doi dintre medicii implicati in cazul in care o fetita a fost confundata cu un baiat

Ceilalti medici au decis sa conteste si ei decizia de penalizare

Maternitatea din Tirgu Carbunesti, unde cadrele medicale au confundat o fetita cu un baiat, continua sa fie in centrul atentiei. Intimplarea petrecuta la sfirsitul lunii aprilie a scos la iveala incompetenta unor medici si asistente medicale, carora conducerea spitalului le-a aplicat citeva sanctiuni, nu foarte drastice. Considerind ca o penalizare de 5% pe o luna este o pedeapsa mult prea mare, doi dintre doctori au decis sa conteste aceasta decizie, iar in sedinta din 6.06.2002 de la Tribunalul Gorj, sectia Litigii de Munca, le-a fost admisa contestatia. Conform acestei hotariri, medicii Corneliu Dobran si Ileana Popescu nu au nici o vina in acest caz, desi cei doi au fost de garda in zilele in care s-a internat si a nascut gravida Marioara Mangu, pe care nici macar nu au vazut-o. Gravida nu a fost trecuta in registrul de consultatie, nu i s-a facut foaie de observatie si nu a fost asistata la nastere de nici un medic. Mai mult decit atit, la nastere i s-a spus ca are baiat, iar cind a vrut sa plece acasa i s-a dat o fetita.

Cazul copilului familiei Mangu a scos la iveala multe nereguli la Maternitatea Tirgu Carbunesti in ceea ce priveste activitatea cadrelor medicale si modul cum inteleg acestea sa-si indeplineasca indatoririle de serviciu.

„A fost nevoie de aceasta intimplare ca unii dintre noi sa-si aminteasca sa-si faca datoria“, a spus Aristica Morosanu, directorul Spitalului Tirgu Carbunesti. Directorul Morosanu a fost cel care a decis, la indicatia Directiei de Sanatate Publica Gorj, penalizarea a 13 cadre medicale care au avut legatura cu cazul copilului familiei Mangu. Sanctiunile erau cu drept de contestare si nu mica i-a fost mirarea doctorului Morosanu cind a aflat ca doi dintre colegii sai au considerat ca nu merita o asemenea pedeapsa.

„In loc sa-si vada de treaba si sa zica mersi ca sanctiunile n-au fost prea drastice, ei au gasit de cuviinta sa dea spitalul in judecata. Este vorba de medicii Corneliu Dobran si Ileana Popescu“, a spus directorul spitalului.

„Doctorul Dobran spune ca are voie, prin lege, sa se odihneasca intr-o garda pentru care este platit cu 835.089 de lei“

Conducerea spitalului si juristul acestei unitati sanitare au intocmit pentru procesul care a avut loc la Tribunalul Gorj, sectia Litigii de Munca, o intimpinare in care sint expuse motivele pentru care s-a decis penalizarea celor doi medici. Marin Cardel Sarlau, juristul spitalului, a precizat : „Doctorul Corneliu Dobran a fost de garda pe Sectia de chirurgie in ziua de 23.04.2002, cind s-a internat gravida. Avea obligatia sa-i intocmeasca pacientei foaia de observatie, inclusiv biletul de internare si sa consemneze evolutia bolnavei si medicatia de urgenta. Foaia de observatie si biletul de internare au fost facute abia a doua zi de catre medicul sef de Sectie obstetrica-ginecologie, Aurelian Dobran. Pe linga gravida, au venit la spital alte doua paciente Frusina Fetitoiu si Veronica Iordache, pentru care medicul Corneliu Dobran nu a completat toate rubricile din registru si nu a semnat si parafat pentru fiecare din aceste cazuri. Mai mult decit atit, cind i-am cerut o nota explicativa si l-am intrebat ce obligatii are ca medic de garda, doctorul Corneliu Dobran a spus ca ele se rezuma la a raspunde solicitarilor, iar restul timpului ii este acordat prin lege pentru odihna, in conditiile in care numai pentru garda cu pricina a primit 835.089 de lei. Am calculat cu contabilul si am ajuns la concluzia ca in luna respectiva doctorul incasase numai pentru garzi 5.010.536 de lei, brut. O ora de garda este platita cu 52.000 de lei, iar doctorul Dobran spune ca timpul ii este acordat prin lege pentru odihna“. Cercetarile pe care le-a facut conducerea spitalului in acest caz au scos la iveala si alte nereguli. „Asistenta Victoria Bisnea spune in nota explicativa ca nu l-a chemat pe medicul Dobran pentru ca, de regula, medicul de garda nu raspunde solicitarilor pe timpul noptii si nici atunci nu a indraznit sa-l cheme. In ceea ce o priveste pe doctorita Ileana Popescu, care a fost penalizata ca nu a asistat la nastere, desi era de garda, lucrurile sint si mai grave. Asistenta a trecut-o in registrul de evidenta a nasterilor cum ca ar fi asistat, dar ea nici nu a trecut prin sala“, a spus juristul spitalului Tirgu Carbunesti.

„A fost o parodie de proces“

Conducerea Spitalului Tirgu Carbunesti a aflat cu stupoare ca judecatorii care s-au ocupat de acest caz au acceptat contestatia depusa de cei doi medici. „Am asistat doar la primul proces, cel al doctorului Dobran. A fost o parodie de proces. Nu cred ca a durat mai mult de zece minute. Judecatoarea Elena Panoiu a inceput prin a spune ca nu intelege de ce a fost sanctionat contestatarul, adica medicul Dobran. A inceput sa ma intrebe cum era posibil sa schimbe medicul chirurg sexul copilului. Parca noi am fi spus ca doctorul a facut asta. Mai mult decit atit, eu am depus o intimpinare de patru file, la care am anexat citeva documente, iar grefiera i-a dat avocatei doctorului, Teofila Cojan, doar o fila. Celelalte nu stiu unde au disparut. La celalalt proces, cel al doctoritei Popescu, nici nu am putut sa mai stau. Am luat solutia prin care li se admite contestatia celor doi medici din condica de sedinte. Asteptam si motivarea. O sa facem recurs la Curtea de Apel Craiova. Oricum, medicii m-au amenintat ca nu o sa am nici eu, nici spitalul bani sa le platim daunele morale pe care o sa le ceara“, a spus juristul Marin Cardel. Directorul Spitalului Tirgu Carbunesti a precizat ca in incinta acestei unitati sanitare s-a declansat un adevarat scandal de la acest caz: „Am inteles ca o sa conteste decizia si doctorul Aurelian Dobran, medic ginecolog. A capatat curaj cind a vazut ca fratele lui a cistigat. Sintem total nemultumiti de decizia Tribunalului Gorj, dar o sa mergem mai departe“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS