24 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Colegiul National „Carol I“ s-a „cintat“ SIMFONIA PERFORMANTEI

La Colegiul National „Carol I“ s-a „cintat“ SIMFONIA PERFORMANTEI

Fundatia cultural-stiintifica „Nicolae Vasilescu Karpen“, care isi desfasoara activitatea la CN „Carol I“ din Craiova, a organizat ieri premierea elevilor olimpici la majoritatea disciplinelor, in sala de festivitati a celei mai importante unitati de invatamint preuniversitar din Oltenia.

Au fost premiati 232 de olimpici la fazele judetene in acest an scolar si 30 de olimpici nationali si internationali. De asemenea, s-au apreciat nu doar eforturile elevilor, ci inclusiv a celor 70 de profesori angrenati in pregatirea acestora.

Manifestarea a fost intitulata sugestiv „Simfonia performantei“, intrucit au fost invitati elevi olimpici de la Liceul de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova pentru a sustine un program artistic.

Surpriza placuta a venit din partea invitatilor: Mihai Patrascu – dublu campion mondial la informatica – din toamna, student la MIT (Statele Uite), laureata la matematica, Corina Tarnita – din toamna, studenta la Harvard (Statele Unite) si un fost elev al colegiului, Gabriel Guianu, deja absolvent al unei facultati din Arizona (SUA) – care isi sustine doctoratul acolo.

Mesajul celor trei titani a fost concis, elegant si convingator. Un alt invitat al gazdei a fost directorul Filarmonicii din Craiova, George Fabian, care i-a rasplatit cu invitatii permanente la concertele Filarmonicii pe cei mai buni dintre cei buni. Gestul sau este de apreciat si binevenit. Directorul Muzeului de Arta, Paul Rezeanu, nu a onorat invitatia, din motive necunoscute.

Prestatia artistica a olimpicilor de la Liceul de Arta „Marin Sorescu“ a avut dimensiuni asteptate, insa ea s-a desfasurat intr-o sala improprie pentru actul artistic, sub toate aspectele. Cu toate acestea, au cules ropote de aplauze: Lazar Razvan – chitara, Monica Balasoiu – vioara, Roxana Cretan – flaut, Gabriela Tica si Veronica Iovan – canto, chiar daca elevii din ultimele rinduri murmurau, oarecum imitau, fiind mai obisnuiti cu alte genuri de muzica decit cu cea clasica.

Lipsa majoritatii acestora de la concertele Filarmonicii craiovene s-a facut pe deplin simtita, iar actul de complezenta al directorului Fabian l-am receptat ca pe o lectie subtila de educatie muzicala. Organizatorul principal, Fundatia „Nicolae Vasilescu Karpen“, prin presedintele ei – Virginia Tusaliu, nu a lipsit mult pentru a pica in ridicol. I-a oferit cuvintul de deschidere directorului Vasile Saseanu, apoi fiind usor neglijat.

Dupa ce a facut public prezenta in sala, in primul rind, a inspectorului general adjunct al ISJ Dolj, Monalisa Galeteanu, a „omis“ sa o invite la microfon, macar pentru a-i felicita pe campioni. Simtindu-se marginalizata, Monalisa Galeteanu a parasit sala. De asemenea, Anisoara Berbec – directoarea Liceului de Arta „Marin Sorescu“ nu a fost invitata sa-si prezinte elevii care au sustinut programul artistic, fiind,oarecum, pusa intr-un con de „umbra“.

Profesoara Tusaliu a cam facut totul. Ea a fost pe post de moderatoare, dar monopolizind aprecierile pentru elevi si profesori, de care s-a simtit ca acestia nu aveau nevoie, mai ales ca veneau din partea ei. Gustul lasat nu a fost din cel mai placut, tinind seama ca pe parcursul desfasurarii actului artistic, elevii paraseau sala de festivitati.

Atit elevii, cit si unii profesori de la CN „Carol I“ trebuie sa stie ca, intr-un timp record, Liceul de Arta „Marin Sorescu“ nu este cu nimic mai prejos. El are un palmares impresionant in ceea ce priveste concursurile internationale, iar in prezent, destui artisti care au plecat de aici concerteaza pe marile scene ale lumii, bucurindu-se de pretuirea tuturor melomanilor si a marilor critici muzicali de pe intreg mapamondul.

Felicitari olimpicilor, profesorilor si conducerii Colegiului National „Carol I“! Bravo, bravo, bravooo! pentru artistii de la Liceul de Arta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS