12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn fost consilier al ministrului apararii intentioneaza sa dea statul roman in judecata

Un fost consilier al ministrului apararii intentioneaza sa dea statul roman in judecata

Un fost consilier al ministrului apararii, Adrian Niculescu, se va adresa Curtii Europene de la Strasborug, considerind ca instantele romane au fost nedrepte prin recunoasterea legalitatii destituirii sale dintr-o functie publica, pe motiv ca are dubla cetatenie.

Profesorul Adrian Niculescu, cetatean roman si francez, a fost destituit in iunie 2000 din functiile de consilier al ministrului apararii si din cea de director adjunct al Directiei NATO din MApN, pentru ca are dubla cetatenie, ceea ce contravine articolului 16 din Constitutia Romaniei si articolului 6 din Legea privind statutul functionarilor publici. Potrivit articolului 6 al Legii functionarilor publici, poate ocupa o functie publica persoana care are numai cetatenia romana si domiciliul in Romania. De asemenea, articolul 16 din Constitutie precizeaza ca functiile militare si demnitatile publice pot fi ocupate de persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliu in tara.

Adrian Niculescu, secretar executiv al Asociatiei Fostilor Refugiati Politici din Romania (AFRPR), a contestat in instanta decizia conducerii Ministerului Apararii privind destituirea sa, motivind ca articolele invocate sint discriminatorii, se arata intr-un comunicat remis ieri de presedintele AFRPR, Dinu Zamfirescu. In acest caz, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in iunie 2001, iar in luna octombrie a aceluiasi an, Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia lui Niculescu, acesta facind recurs la instanta suprema. In data de 31 mai 2002, Curtea Suprema de Justitie a respins recursul declarat de Adrian Niculescu. „Curtea Suprema a confirmat astfel discriminarile la care sint supusi cetatenii romani care mai au si o alta cetatenie, in ocuparea functiilor si demnitatilor publice“, se arata in comunicat. Potrivit presedintelui AFRPR, astfel s-a ratat ocazia ca aceasta problema sa fie rezolvata in tara, de catre o instanta romana. „Renate Weber, avocata lui Adrian Niculescu, este hotarita sa inainteze recurs la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg“, a spus Zamfirescu. In situatii similare cu cea a profesorului Niculescu se afla presedintele AFRPR, Dinu Zamfirescu, caruia din aceleasi motive i s-a interzis sa candideze la Senat in noiembrie 2000, si Elod Kincses.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS