4.5 C
Craiova
miercuri, 30 noiembrie, 2022
Știri de ultima orăLocalGorjCadoul de 1 Iunie - o masa mai buna la cantina sociala

Cadoul de 1 Iunie – o masa mai buna la cantina sociala

„Ce cadou sa le iau cu 3.000 de lei pe care-i am in buzunar?“

Pentru copiii care maninca la cantina de ajutor social, ziua de 1 Iunie nu va aduce nici cadouri din partea parintilor, nici iesiri in parc. Singura bucurie pe care poate sa le-o aduca o asemenea zi este un desert mai consistent la cantina unde trebuie sa manince zilnic. Din cele 230 de persoane care maninca la Cantina Sociala din Tirgu Jiu, 180 sint copii cu virste cuprinse intre 1 si 18 ani. Multi dintre ei vin zilnic sa-si ridice portia de mincare, pe care de cele mai multe ori o impart cu toata familia. Ratia pentru un astfel de copil este de 23.000 de lei pe zi, suma pe care guvernul n-a mai marit-o de doi ani.

„Avem familii si cu cite noua copii. Parintii vin si ridica alimentele pentru cei care au dreptul la portie si le duc acasa, unde le impart cum pot. La majoritatea copiilor care maninca aici se intimpla acest lucru“, a spus Lizica Pirvu, administratoarea cantinei. Ovidiu Scafaru, de 31 de ani, din Tirgu Jiu, este tata a doi copii de doi si patru ani. El vine zilnic si ia acasa mincarea pe care o primesc copiii.

„Mi-e rusine sa va spun, dar eu si sotia trebuie sa mincam din portia lor ca nu avem cu ce altceva sa traim. Nu avem nici unul serviciu. Sint tinar, pot munci, dar nu vrea nimeni sa ma angajeze. Am ajuns sa le iau mincarea de la gura copiilor mei. 1 Iunie? Ce daca e 1 Iunie. Credeti ca mai conteaza? Ce cadou sa le iau cu 3.000 de lei pe care-i am acum in buzunar“, a spus barbatul rostogolind monedele pe masa.

„Nu vreau sa se afle la scoala ca maninc la cantina saracilor“

Cei mai multi dintre copiii care maninca la cantina sociala sint mici si nu constientizeaza situatia in care se afla. Cei mai marisori dintre ei realizeaza insa ca nu este o mindrie si evita sa discute despre acest subiect. Cel mai mult se tem sa nu se afle la scolile unde invata ca ei trebuie sa manince la cantina sociala. In aceasta situatie se afla Ionut, de 16 ani. Cadoul lui de 1 Iunie a fost o cartela pe sapte zile la cantina sociala.

„E prima data cind vin aici. Stau singur pentru ca parintii mei

s-au despartit. Imi mai da si tata bani, dar acum am ramas fara. Nu vreau sa se afle ca maninc aici. Imi este rusine de colegii de la scoala la care invat. Mi-as dori mult sa-mi gasesc un serviciu ca sa nu mai vin sa maninc aici“, a spus baiatul. Multi dintre copiii care sint nevoiti sa manince la cantina sociala au fost nevoiti sa suporte rautatile colegilor de la scoala.

„Imi amintesc de o fetita care a suferit o adevarata trauma. S-a aflat la scoala ca minca la noi. Ajunsesera copiii sa strige dupa ea pe strada. Fetita a facut adevarate crize. A venit tatal ei sa-mi spuna ca trebuie sa o mute de la scoala. Nu mai stiu ce s-a intimplat“, a povestit Lizica Pirvu. Copiii care maninca la cantina sociala au primit pentru 1 Iunie, pe linga mincarea de baza, cite un corn cu ciocolata, cozonac si eugenii.

300 de copii institutionalizati vor desena, vor participa la expozitii si vor minca mai bine

Aproximativ 300 de copii din Centrele de Plasament din Novaci si din Tirgu Jiu, care nu-si vor serba ziua in familie, vor avea astazi o zi plina. De 1 Iunie, vor avea ocazia sa se bucure de fiecare actiune organizata pentru ei, de catre conducerea centrelor.

Incepind cu ora 9.00, copiii de la Centrul de Plasament Tirgu Jiu si de la Centrul Special vor sustine finala de volei. De asemenea, 22 dintre ei vor participa la finala de fotbal care se va desfasura la baza sportiva a Centrului de Plasament din Tirgu Jiu.

La intrecerile sportive vor participa copii din clasele V-VIII, iar cei mai mici vor desena pe asfalt. La prinz, copiilor li s-a organizat o masa festiva, cu un meniu imbunatatit: „Ora de masa nu va fi una obisnuita. Copiilor li s-au pregatit aperitive, felul intii cu ciorbita de perisoare sau cu carne, cartofi pai. In general ca toti copiii, si ai nostri sint innebuniti dupa cartofii prajiti cu salata. Vor servi si cite o fripturica, iar ca desert vor avea sucuri si prajituri“, a declarat Constantin Preoteasa, directorul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Gorj.

Atit in Centrele din Tirgu Jiu cit si la Centrul din Novaci, actiunile distractive vor continua cu expunerea picturilor celor mai talentati copii, iar spre seara, pe scenele in aer liber, se va organiza discoteca si concursuri de dans.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS