13.9 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCamera de Comert si Industrie „Oltenia“ - in febra alegerilor

Camera de Comert si Industrie „Oltenia“ – in febra alegerilor

• Convocata in 6 iunie, Adunarea Generala a membrilor CCI „Oltenia“ urmeaza sa aleaga un nou Colegiu de Conducere pentru urmatorii patru ani, din care va fi desemnat si viitorul presedinte al Camerei • Lupta pentru presedintie se anunta apriga, printre candidati fiind vehiculate nume sonore • Membrilor CCI „Oltenia“ li se va cere sa se pronunte asupra modificarii Statutului Camerei, ocazie cu care va fi reglementata si ingradirea accesului presei la lucrari

Filarmonica „Oltenia“ din Craiova va gazdui pe 6 iunie Adunarea Generala a membrilor Camerei de Comert si Industrie „Oltenia“. La prima vedere, ordinea de zi nu pare spectaculoasa, urmind sa se discute si sa se aprobe cu aceasta ocazie raportul de activitate al Colegiului de Conducere si al Comisiei de Cenzori, bilantul contabil pe anul 2001 si bugetul pe 2002. Intrunirea devine insa interesanta prin prisma alegerii noilor organe de conducere pentru urmatorii patru ani – Colegiul de Conducere, presedintele Camerei – si adoptarii unor modificari „pe ici, pe colo, prin partile esentiale“ ale Statutului.

Cronica unei demisii anuntate

Lupta pentru presedintia Camerei de Comert se anunta apriga, fiind in fapt o lupta de idei intre cei care sustin si cei care se impotrivesc modificarii statutului. Pe acest fundal al apropiatelor alegeri prima lovitura de teatru: secretarul general al Camerei, avocatul Gheorghe Albu, si-a anuntat plecarea.

El a depus pe 23 mai (chiar a doua zi dupa ce si-a sarbatorit implinirea unei anumite virste) o cerere prin care solicita incetarea raporturilor de munca incepind cu 30 iunie 2002 din functia executiva detinuta.

Avocatul Albu nu a dorit sa comenteze acest gest, dar apropiatii Domniei sale au mentionat ca ar fi vorba despre diferende de opinii cu conducerea Camerei privind anuntatele modificari ale Statutului.

Gheorghe Albu este exact omul care a pus bazele CCI „Oltenia“ la 3 martie 1990, primul sediu al Camerei fiind exact in apartamentul sau, iar Statutul (inca) actual fiind tot realizarea sa. El este cunoscut drept initiatorul la nivel national al ideii de Birou Unic pentru infiintarea societatilor comerciale, care, nu cu mult timp in urma, a inceput sa functioneze si in Romania. Un specialist recunoscut in drept comercial care nu „dezerteaza“ de amorul artei din fruntea Camerei de Comert, ci pentru motive precise, pe care incearca sa le mentina sub tacere. Gheorghe Albu nu a dorit sa comenteze despre o viitoare candidatura a sa la presedintia Camerei, dar pentru noi e suficient de clar…

Pumnul in gura presei

Modificarile Statutului CCI „Oltenia“ prevad, printre altele, eliminarea unuia dintre organele colective de conducere – Comitetul Executiv, format din sapte membri, ce se intrunea lunar – prerogativele sale fiind transmise Colegiului de Conducere – care va fi compus din 17-19 membri, proportional cu numarul membrilor din cele trei sectiuni ale Camerei (industrie si agricultura; comert si cooperatie; prestari servicii). O inovatie in privinta activitatii viitorului Colegiu de Conducere o constituie votul prin mandatar. Daca unul dintre membri lipseste motivat, il poate mandata pe un coleg sa voteze in locul lui. Mai „democratic“ decit in parlament.

Aceasta prevedere devine si mai interesanta daca ne gindim ca exact Colegiul de Conducere este organul care alege dintre membrii sai presedintele si cei trei vicepresedinti ai Camerei, ba chiar le fixeaza si drepturile salariale.

O alta modificare, pe marginea careia se vor isca discutii, se refera la ingradirea libertatii presei prin limitarea accesului la lucrarile Adunarii Generale. Daca, pina in prezent, ziaristii – fie si numai cei agreati – puteau asista la discutii in calitate de invitati, de acum incolo nu mai au acest drept, pentru a nu-si putea baga nasul in „bucataria“ Camerei de Comert.

Milioane de dolari in joc

Ca sa fie mai interesanta, cursa pentru obtinerea presedintiei CCI „Oltenia“ trebuie sa aiba si o miza. Ea exista si are multe zerouri. Situatia financiara a institutiei la 31 decembrie 2001 arata un excedent cumulat reportat de 22,8 miliarde de lei, adica peste 720.000 de dolari. Sa nu uitam si sutele de milioane investite in banci sau in titluri de stat.

Bani ar fi, iar candidatii pentru semnatura in banca nu lipsesc. Primul pe lista ar fi chiar Mihalache Hotaranu, care isi incearca norocul la al patrulea mandat: „Voi candida pentru ca mai am ceva important de realizat. Este vorba despre un Centru de Tirguri si Expozitii la Craiova, de care avem mare nevoie, dar ne va costa circa doua milioane de dolari. Pe lista cu obiective prioritare mai sint o piata de gros pentru produse alimentare si parcul industrial“.

Cu exceptia avocatului Gheorghe Albu, se vehiculeaza pe lista posibililor candidati pentru onoranta functie de presedinte al Camerei de Comert urmatoarele persoane: Constantin Popeci si Constantin Dascalu (cei doi vicepresedinti actuali), Marin Nicoli, Ion Prioteasa, Constantin Serbanoiu si altii. Daca este sau nu reala candidatura lor, asta vom vedea pe 6 iunie.

Doar ca presedintele si vicepresedintii trebuie intii sa faca parte din Colegiul de Conducere, adica sa fie desemnati in acest sens de reprezentantii celor 175 de firme membre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS