14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal102 bunicute mirese si batrinei ginerei si-au sarbatorit nunta de aur

102 bunicute mirese si batrinei ginerei si-au sarbatorit nunta de aur

50 de ani de casnicie sint, fara indoiala, o dovada de dragoste, intelepciune, devotament si stoicism. Un cuplu care are la activ un astfel de „record“ este privit cu admiratie de cei din jur, asa cum se cade unor oameni care au avut puterea sa transforme sintagma „pina cind moartea ne va desparti“ in realitate. 51 de astfel de perechi supravietuitoare a unei jumatati de secol de convietuire s-au adunat duminica pentru a sarbatori impreuna nunta de aur. Batrini, girboviti, unii in cirje, altii lipsiti de lumina ochilor, dar zimbitori si emotionati, cei 102 batrinei si bunicute din Craiova au pasit cu sfiala si evlavie in Catedrala Madona Dudu, unde IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, a oficiat slujba religioasa alaturi de un sobor de preoti. „Nuntasii“ s-au mutat apoi pe terasa restaurantului Green House, unde petrecerea s-a prelungit pina dupa miezul noptii.

Maruntei la trup, sprijinindu-se fiecare de perechea alaturi de care a imbatrinit, 51 de bunicute cochete, insotite de 51 de batrinei dichisiti cu ce aveau mai frumos in garderoba, s-au intilnit in curtea Bisericii Madona Dudu. Tacuti si timizi, asteptau sosirea inaltelor fete bisericesti ce aveau sa le binecuvinteze legatura spirituala ce dureaza de mai bine de 50 de ani. Cei care se cunosteau intre ei incepusera sa depene, soptit, amintiri de cind erau tineri si viata li se parea o aventura frumoasa, poate si pentru ca aveau alaturi de cine sa o infrunte. Oricare ar fi fost insa subiectul discutiei, batrinii sfirseau oftind: „Ehe, cum era in vremea noastra! Acum…“.

Unii dintre ei nu au avut niciodata parte de o nunta mare, cu fast, cum se face in ziua de azi.

„Astazi mergem la prima nunta a noastra. Cind ne-am luat, acum 55 de ani, n-am avut noi bani sa facem masa, ca traiam dintr-un singur salariu. Da’ a fost bine. Daca si barbatul, si femeia sint cuminti si isi vad de treburi, ajung departe“, a spus Constantin Borghete, de 80 de ani. Barbatul a iesit la pensie de 30 de ani si se poate lauda, alaturi de sotia lui, Stefana, cu o familie numeroasa: doi copii, patru nepoti si o stranepoata.

„Am prins-o si am pupat-o. Pai, ce, mai era de lasat!“

Nici familia Petcu nu isi aminteste sa fi petrecut cu prietenii cu ocazia nuntii lor.

„Nunta am facut-o acasa. A venit popa si ne-a cununat in sufragerie“, a spus Terapont Petcu, de 73 de ani, care si-a amintit, zimbind, si cum a cunoscut-o pe Alexandrina: „M-am dus in gazda. Ea locuia acolo. Cind am vazut-o prima data, am intrebat-o cit este ceasul, uitind ca aveam ceas la mina. Cind Alexandrina mi-a spus sa ma uit la ceasul meu, am prins-o si am pupat-o. Pai, ce, mai era de lasat!“, chicoteste sugubat, batrinul. Chiar daca viata lor nu a fost intotdeauna usoara, batrinii recunosc ca asta i-a unit si mai mult, pentru a reusi.

„Eu cred ca de obicei se inteleg si ajung departe oamenii care au avut greutati, decit cei care au trait usor si au avut totul de-a gata“, a spus Marin Grigore, calauzit de mina pe scarile bisericii de Maria, lumina ochilor lui lipsiti de vedere.

„Primeniti“ cu garoafe albe in piept, primite de la nas, viceprimarul Antonie Solomon, „ginereii“ si-au dus „miresele“ in fata altarului. Slujba religioasa a inmuiat inimile batrinilor, coplesiti de emotie si de onoarea de a primi binecuvintare chiar din partea mitropolitului.

„Daca femeia l-a luat pe barbat si il iubeste, stie ea si cum sa il pastreze!“

A urmat petrecerea, la terasa restaurantului Green House. Inveseliti de vinul din carafe si intremati de bucatele de pe masa, „nuntasii“ au inceput sa isi dezlege limbile si sa continue mai animat povestile despre cum li s-au impletit destinele.

„Daca am ajuns la atitia ani de casnicie, este numai datorita sotiei. Secretul este doar unul: daca femeia l-a luat pe barbat si il iubeste, stie ea cum sa il si pastreze! Daca vrea face din el piinea lui Dumnezeu. Depinde foarte mult de femeie“, s-a destainuit Vasile Vladuti, de 77 de ani.

„…Si poate prindem si nunta de platina, ca daca regina Angliei a trait peste suta, noi de ce nu am mai impinge si noi mai departe?!“, a adaugat cu veselie si incredere barbatul.

Cecilia Necsunescu, de 73 de ani, are si ea o reteta proprie pentru o casnicie indelungata si fericita, reteta bazata pe doua „ingrediente“ de baza: dragoste si intelepciune.

„El a fost mai nervos, mai irascibil; eu, mai calma si calculata. E bine cind unul dintre parteneri aplaneaza conflictele. Niciodata

n-am stat suparati mai mult de o zi. Cind lucrurile vin de la sine este extraordinar, dar uneori trebuie sa te mai si straduiesti sa mentii dragostea, pasiunea si buna intelegere“, a spus zimbind blajin femeia.

Petrecerea a durat pina dupa miezul noptii, cind batrineii, mai precis cei care au rezistat pina la sfirsit, s-au indreptat spre casele lor, istoviti, dar incintati, multumind celui care a facut posibila sarbatorirea nuntii lor de aur, viceprimarul Antonie Solomon. „Miresele“ vor pastra mult timp de acum incolo buchetele din flori de cimp, ca amintire a zilei in care au rememorat clipa unica, de acum 50 de ani, in care si-au incredintat iubirea si viata celor care le mai sint si acum alaturi… „Pina cind moartea ne va desparti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS