9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCutremurul de la Moldova Noua s-a resimtit in Drobeta Turnu Severin

Cutremurul de la Moldova Noua s-a resimtit in Drobeta Turnu Severin

Clisura Dunarii este cunoscuta ca o zona tectonica activa de suprafata

Un cutremur de pamint, care s-a resimtit citeva secunde si in Drobeta Turnu Severin, s-a produs in seara de vineri, in jurul orei 23.42, in apropierea orasului Moldova Noua. Seismul, cu magnitudinea 4,8 pe scara Richter si 6,5 pe scara Mercalli, a avut epicentrul la zece kilometri sub Dunare, in sectorul dintre Moldova Noua si localitatea Pescari, judetul Caras-Severin. Cutremurul a provocat ranirea usoara a cinci persoane, fiind afectate si cladiri din Moldova Noua.

Geamurile mai multor cladiri s-au spart, citeva cosuri de fum au cazut, iar peretii mai multor case au fisuri si tencuiala cazuta. Comisia pentru dezastre a judetului Caras-Severin a inceput simbata evaluarea pagubelor, urmind ca in cel mai scurt timp sa decida masurile care se impun.

O alta comisie, numita prin ordin al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, Miron Mitrea, s-a deplasat in localitatea Moldova Noua, in vederea stabilirii masurilor care trebuie luate in sprijinul familiilor afectate de seism.

In Drobeta Turnu Severin, cutremurul a creat doar panica in rindul locuitorilor, dar nu a afectat cladirile.

Un cutremur de gradul 5 poate produce pagube insemnate

In aceeasi zona, un alt seism, de intensitate mai mica, a avut loc joi dimineata, fara a provoca pagube materiale. Acesta a avut loc la ora 6.26, ora la care multi localnici inca dormeau. Miscarea seismica a avut epicentrul chiar la Moldova Noua, la o adincime de 10 km. Magnitudinea cutremurului a fost de 3,8 grade pe scara Richter, iar intensitatea in zona epicentrului, de 4 grade pe scara Mercalli. Clisura Dunarii, de la Orsova si pina la intrarea Dunarii in tara, la Bazias, este cunoscuta ca o zona tectonica activa de suprafata.

Potrivit specialistilor, astfel de miscari tectonice nu ating o magnitudine mare, insa creeaza panica. La 5 grade pe scara Richter, un cutremur de acest gen poate produce multe pagube materiale, asa cum s-a intimplat la Deta, la inceputul anilor ’90.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS