12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraniul descoperit duminica in padurea Aluni a scos la iveala o crima pasionala

Craniul descoperit duminica in padurea Aluni a scos la iveala o crima pasionala

Maria Birceanu traia in aceeasi casa cu sotul si cu amantul

Multi dintre dumneavoastra va mai amintiti de cazul prezentat de ziarul nostru in urma cu citeva zile, cind Gheorghe Lera a plecat la vinatoare impreuna cu Constantin Popescu, barbatul amantei sale, pe care l-a impuscat, declarind ulterior ca l-a confundat cu o vulpe. Reporterii nostri au descoperit un caz care se pare ca are acelasi mobil ca acela prezentat in urma cu trei zile. Duminica, 19 mai, in padurea din comuna Bengesti-Ciocadia au fost descoperite citeva oase, care apoi s-a constatat ca apartineau lui Petre Birceanu, a carui disparitie a fost anuntata in urma cu opt luni. Inca nu s-au stabilit cu precizie cauzele mortii, insa exista suficiente elemente care demonstreaza ca nu a fost una naturala.

Duminica era o zi ca oricare alta pentru locuitorii comunei Bengesti-Ciocadia. Majoritatea barbatilor erau pe la birturi, copiii, la joaca pe izlazul comunei, iar nevestele pusesera de sezatoare. Ca doar era duminica, zi de odihna lasata de la Dumnezeu! O stire macabra, venita din deal, de la al lui Chelea, a ingrozit toti locuitorii. In padure se gasise un craniu intrat in putrefactie. Toti se intrebau al cui o fi, insa in acelasi timp sperau sa fie un craniu de animal.

„Muica, nu mi-a venit sa cred. Cind am auzit, m-am cutremurat, mi s-a ridicat parul pe mine. La noi in comuna nu s-a auzit niciodata asa ceva. Ne gindeam ca o fi totusi un cap de urs, da’ n-a fost sa fie asa. Era al unui om. De atunci nu mai am somn. Oricum, noaptea visez numai lucruri murdare. Si eu sint batrina si o sa mor, da’ nu m-am gindit niciodata la ce-o sa se intimple cu mine dupa ce o sa inchid ochii, ce-o sa mai ramina din mine“, ne-a spus Elena Vasile. Toti care auzisera despre descoperirea facuta in deal au inceput sa se gindeasca cui i-ar fi putut apartine craniul. Incet – incet, localnicii si-au adus aminte ca in urma cu noua luni, din satul lor disparuse Petre Birceanu. De atunci, nimeni nu mai auzise nimic de el. O vreme de la disparitie, vecinii si rudele au mai cautat prin imprejurimi, in speranta ca doar – doar il vor gasi.

O data cu trecerea timpului, toti s-au resemnat cu ideea si aproape au uitat ca odata, la ei in sat, a locuit un om pe nume Petre Birceanu. De fapt, acest sat este unul misterios, din care oamenii tot dispar. In urma cu zece ani, a disparut de la domiciliu Geta Popescu, paznic la Mina Albeni. Prin sat circula zvonul ca aceasta ar fi fost omorita si ingropata in groapa cu var din curtea casei. De asemenea, Marioara Pulbere a disparut in urma cu sase ani. Despre aceasta, satul stie ca a fost cautata si prin Interpol, dar fara nici un rezultat, a spus Nicolae Staiculescu. Este greu de crezut ca ce discuta locuitorii acestei comune referitor la cele doua disparitii ar putea fi adevarat. Cu toate astea insa, zvonurile care circula printre locuitorii comunei Bengesti – Ciocadia nu sint deloc placute celor care le aud.

Daca discuti cu acesti oameni despre astfel de subiecte si daca te mai prinde si seara pe ulita acestui sat, incepi sa crezi ca traiesti intr-o alta lume, ca visezi sau ca intimplator ai ajuns si joci si scenariul unui film horror. O femeie omorita si aruncata in groapa cu var… Cutremurator.

„Am gasit doar craniul“

Poate se vor gasi unii care sa comenteze ca tot ceea ce am prezentat noi astazi este prea macabru si intr-adevar au dreptate, insa asta este realitatea, realitatea in care unii oameni – locuitorii comunei Bengesti – traiesc zi de zi. Noi, ceilalti, scriem o data sau citim, dupa care uitam. Ei sint marcati in fiecare zi de astfel de discutii. Unii chiar se intreaba cine va fi urmatorul care trebuie sa dispara. Nicusor Tomoiala ne povesteste intimplarea pe care a trait-o si care l-a marcat pentru tot restul vietii.

„Domne, eu sint organizator de grupa de vinatoare si am plecat duminica, impreuna cu Ion si Dumitru Ciungu si Vasile Chelea. Ne-am dus sa hranim vinatul cu furaje, cum facem in fiecare an. Eu ma indepartasem citiva metri de ei. La un moment dat, a inceput sa strige si sa vina spre mine Vasile Chelea. Era alb ca varul. Tremura. Am inteles ca a indrugat ceva de genul «Am gasit ceva care se afla in putrefactie. Un craniu. Cred ca-i de om. Nu mai are nici ochi, nimic». Ne-am dus toti acolo. Intr-adevar, asa era. In apropiere am mai gasit o geaca de fis si o sticla de plastic. Va spun drept ca ne-am ingrozit. Una e sa auzi si alta e sa vezi cu ochii tai. Te mai sperii si de filme cind vezi cadavre, da’ sa-l vezi pe viu… Atunci mi-am dat seama ca mai trecusem prin zonele alea si in urma cu alti ani si tot timpul pe acolo mirosea, putea a hoit. De fiecare data m-am uitat, am cautat prin imprejurimi. Ma gindeam sa nu fie vreun animal mort, da’ n-am gasit nimic. Eu cred ca a fost ingropat si l-au scos la suprafata ciinii si animalele care l-au si mincat, pentru ca se vedea pe oasele pe care le-am mai gasit ca erau roase si bucati din haine, asa fisii. Am acoperit bine cu iarba tot ce-am gasit si ne-am dus la seful de post, Aurel Bumbar. I-am povestit ce s-a intimplat si am plecat acasa. A doua zi a venit politia, ne-a luat si am mers toti acolo, in deal“. Este ciudat ca politia a ajuns acolo abia a doua zi. Oare asa s-ar fi intimplat si cu politistii americani? Ce s-ar fi intimplat daca cel care a comis crima ar fi auzit ca s-a descoperit craniul victimei? N-ar fi incercat sa se duca sa-l ia? Cu siguranta ar fi reusit, pentru ca nu a ramas nimeni de paza in acel loc. Dar cine stie, poate asta face parte din tehnicile politiei de a prinde vinovatul! Poate ca ei erau ascunsi in apropiere, tocmai in speranta ca la locul faptei sa apara vinovatul. Tomoiala povesteste in continuare ca a doua zi, cind a mers politia la fata locului si s-au facut cercetari amanuntite, au mai descoperit citeva oase. „A doua zi s-au facut cautari amanuntite si s-au mai gasit niste bucati de oase, cred ca de la picior sau de la mina, o pereche de blugi uzati, o bucata de camasa cu epolet. Au fost ridicate toate. Nu pot sa spun eu exact ce s-a intimplat, dar dupa haine ne-am dat seama ca era vorba de Petre Birceanu“.

Un lucru este sigur: oasele apartineau, intr-adevar, celui care disparuse in urma cu noua luni. De aceeasi parere este si politia in urma investigatiilor pe care le-a facut. Si totusi, cine l-a omorit? Toti oamenii de prin sat cu care am stat de vorba cred ca autor ar fi fost un cioban din sat, Petre Cretoiu, cel care traia cu nevasta lui Birceanu. „Domne, ciobanul asta era un tip violent, periculos. S-a certat si s-a batut cu toata lumea. Era in stare de orice. Stie tot satul ca el traia cu Maria. Bietul barbatu-sau i-a prins de nenumarate ori, da’ nu avea ce sa faca. S-a dus si la politie, am auzit, si a depus plingere, dar degeaba“, a spus Virgil Fulger.

„Daca n-a vrut sa-l inmormintez intreg, inmormintez ce-a mai ramas din el“

Am mers acasa la Petre Birceanu, unde am gasit-o pe sotia acestuia, relaxata, chiar indiferenta. „Ati auzit ca au fost gasite oasele sotului dumneavoastra pe deal? Nu va pare rau?“ „Am auzit, si eu acum ce sa fac? Daca a murit, a murit. A gasit ce-a cautat. Daca nu i-a placut sa-l inmormintez integ, eu ce sa fac? O sa inmormintez ce-a mai ramas din el, daca mi-or aduce astia oasele in curte. Eu nu stiu cine l-a omorit, da’ nu cred ca l-a omorit ciobanul. Cind a plecat de-acasa, eu eram la muma, la vale. Mi-au spus copiii ca a luat-o pici, prin padure, in deal si de atunci nu s-a mai intors. L-am catat si eu o vreme. Am fost si la politie si le-am dus buletinul lui. Eu recunosc ca l-am inselat. Asta e! M-a si prins ca-l inselam, da’ trebuia sa dea divort de mine. Ce, sa ma tina cu forta nu voiam. Eu traiam cu el dinainte de a fugi de-acasa. Da, e adevarat ca la doua zile dupa ce n-a mai venit, ciobanul statea mai mult la mine. Da’ ce, se terminasera muierile in tara asta? Da-o dracu de iubeala! Trebuia sa-si cate si el alta. Ei s-au mai batut de citeva ori, ca erau impreuna, aci. Mai beau impreuna si atunci ii mai apuca…

L-a batut si al meu pe el, l-a batut si ciobanul pe al meu, asta e,

ca-ntre barbati, da’ eu nu cred ca l-a omorit ciobanu’. Eu cu ciobanu’ nu

l-am omorit. Daca e, fac puscarie si gata! Da’ nu l-am omorit. Cine stie ce s-o fi intimplat cu el“. Dupa o asa declaratie este greu si totodata inutil sa mai spunem ceva. Am incercat sa stam de vorba si cu cel incriminat, insa nu am gasit pe nimeni acasa. Sotia acestuia a murit in urma cu multi ani, iar singurul fiu pe care il are este plecat de trei ani in America. Despre Petre Cretoiu nu stie nimeni pe unde s-ar afla. Va vom tine la curent cu rezultatele acestei anchete, pe care politia si procuratura sintem convinsi ca o vor finaliza in urmatoarele zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS