12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFirma lui Aksoy a ramas fara bijuterii de aur si argint in valoare de peste un miliard

Firma lui Aksoy a ramas fara bijuterii de aur si argint in valoare de peste un miliard

Bijuterii din aur si argint in valoare de peste 1,16 miliarde de lei au fost confiscate miercuri, 22 mai, de politistii doljeni de la magazinele de amanet si „Bijuteria“ ale firmei SC AKSOY COMP din Craiova. Circu Aksoy, de 38 de ani, cetatean turc cu resedinta in Craiova, patronul firmei, a fost surprins de echipele de control comercializind bijuterii nemarcate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar pentru unele dintre ele nu existau nici acte de provenienta.

Peste 3 kg de aur si aproape 5,5 kg de argint au fost confiscate

Cu o zi inainte, politistii din Timisoara au confiscat, din aceleasi motive, un kilogram de aur de la alta firma al lui Aksoy, iar miine, alte magazine de amanet si bijuterii din Filiasi si Bals vor fi verificate.

„La casele de amanet si magazinele tip Bijuteria ale SC AKSOY COMP s-au gasit 3,113 kg de bijuterii din aur si 5,372 kg din argint care nu purtau marcajul BNR sau pentru care nu existau documente de provenienta. Bijuteriile au fost confiscate si vor fi predate Sucursalei Dolj a BNR. Cercetarile continua, iar Directia financiara va face verificari financiar-contabile pentru a se stabili daca au fost sau nu platite taxele si impozitele aferente. Circu Aksoi este cercetat in stare de libertate si, in functie de rezultatele anchetelor, se vor lua masurile legale“, a precizat lt. col. Ilie Vilau, seful Serviciului Politiei Economico-Financiare Dolj.

Patronul turc nu are timp sa respecte legea

Circu Aksoy, patronul firmei cu pricina, a declarat politistilor ca nu a avut timp sa marcheze bijuteriile din aur si argint, taxa de marcare fiind, la BNR, de 30.000 de lei/gram. El a recunoscut, de asemenea, ca pentru o parte din bijuterii nu are acte de provenienta. Cetateanul turc ar putea fi acuzat de incalcarea prevederilor legale privind regimul metalelor pretioase, iar daca va fi gasit vinovat de neplata taxelor si impozitelor catre stat, de evaziune fiscala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS