21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDisparitia unui dosar a fost observata dupa un an si jumatate

Disparitia unui dosar a fost observata dupa un an si jumatate

• Un dosar aflat pe rolul Sectiei de Contencios administrativ a Curtii de Apel Craiova a disparut subit inainte ca Ministerul Finantelor sa poata ataca sentinta pronuntata • Procesul fusese cistigat de firma SC SANECOM SRL Draganesti-Olt, acolo unde Garda Financiara Olt descoperise o evaziune fiscala
de „numai“ 1,3 miliarde de lei • Conducerea Curtii de Apel Craiova urmeaza sa sesizeze Parchetul pentru a verifica implicarea grefierei-sefe a sectiei, Elena Gheorghe, in disparitia dosarului

Daca ar fi s-o luam cu inceputul, intreaga tarasenie a dosarului ratacit isi are debutul in aprilie 2000. In acea perioada, Sectia Olt a Garzii Financiare a efectuat un control la SC SANECOM SRL Draganesti-Olt, constatind la firma respectiva o evaziune fiscala de 1.323.873.641 de lei. Sumele reprezentau impozitul pe profit, TVA, penalizari si penalitati de intirziere – obligatii restante catre bugetul de stat. Patroana societatii, Elena Radu, a contestat actul incheiat de Garda Financiara, dar nici Directia Generala a Finantelor Publice Olt si nici Ministerul de Finante nu i-au dat dreptate, considerind reala evaziunea fiscala. Pentru ca nici prin cap nu-i trecea sa scoata din buzunar „mizilicul“ de 1,3 miliarde de lei, patroana s-a adresat atunci justitiei, solicitind Sectiei de Contencios administrativ a Curtii de Apel Craiova sa se pronunte asupra actului de constatare a evaziunii fiscale.

Un dosar cu zeci de file de probe s-a evaporat din arhiva

Cauza a facut obiectul dosarului nr. 950/A/2000. Pe 19 ianuarie 2001, instanta a pronuntat sentinta nr.23, prin care firma scapa integral de beleaua evaziunii fiscale, presupusele datorii catre bugetul de stat de un miliard si mai bine fiind sterse cu buretele.

In mod normal, Ministerul Finantelor ar fi atacat imediat cu recurs hotarirea Curtii de Apel Craiova. Doar ca… ministerul n-a primit acea hotarire nici pina in prezent, deci n-a avut cum sa formuleze recursul. Din motive inca neelucidate, sentinta i-a fost comunicata doar firmei interesate, apoi dosarul cu zecile de pagini de dovezi a disparut. S-a evaporat pur si simplu si nimeni nu s-a obosit sa se intereseze de el timp de aproape un an si jumatate. Abia luna trecuta a fost descoperita disparitia, cind Elena Gheorghe, grefiera-sefa a Sectiei de Contencios administrativ, a fost luata la bani marunti de conducerea instantei.

„Observind lipsa dosarului, am procedat la reconstituirea lui pe baza hotaririi pronuntate si a celorlalte acte depuse din nou de catre parti. Urmeaza ca hotarirea initiala sa o comunicam acum si Ministerului de Finante, pentru a putea formula recurs“, a mentionat jud. Constantin Furtuna, prim-vicepresedinte al Curtii de Apel Craiova.

Cit despre grefiera-sefa Elena Gheorghe, n-a apucat sa fie in vreun fel sanctionata, pentru ca „si-a luat talpasita“ din institutie, gasindu-si un post linistit de consilier juridic.

„Disparitia unui dosar in asemenea context ridica multe suspiciuni. Tocmai de aceea vom sesiza Parchetul, pentru a verifica eventuala implicare si vinovatie a grefierei-sefe Elena Gheorghe“, a declarat magistratul Constantin Furtuna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS