16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStafia „Tratatului de la Varsovia“?

Stafia „Tratatului de la Varsovia“?

Saptamina aceasta a avut loc la Moscova o reuniune a ministrilor afacerilor externe si cei ai apararii din tarile membre ale Tratatului de Securitate Colectiva (TSC). Igor Ivanov, ministrul de externe al Federatiei Ruse, a calificat aceasta intilnire „rezultativa si constructiva“. Afirmatiile lui Igor Ivanov au fost confirmate de faptul ca, la finalul reuniunii, participantii au facut recomandarea ca, in cadrul TSC, sa fie creat un organ militar de conducere de tipul unui Stat Major general interstatal, ceea ce in limbaj civil inseamna de fapt infiintarea unui nou bloc militar.

Intilnirea de la Moscova a ministrilor apararii si de externe din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgistan, Rusia si Tadjikistan le recomanda sefilor de stat din aceste tari sa infiinteze un Comitet Unit al Statelor Majore, avind la baza Statul Major General al Federatiei Ruse. Principalul motiv al ingrijorarii membrilor Tratatului de Securitate Colectiva l-a constituit instabilitatea situatiei din Afganistan. De altfel, ministrul rus al afacerilor externe a subliniat la intilnirea celor sase ca „nu-i exclusa eventualitatea unor provocari din partea talibanilor risipiti pe teritoriul Afganistanului in urma operatiunilor antiteroriste declansate de SUA, operatiuni care nu au dus la lichidarea lor definitiva, ceea ce mentine permanenta pericolului taliban.

Semnificativ este si faptul ca, paralel cu reuniunea Consiliului Securitatii TSC din 14 mai, de la Moscova, aproximativ 1.000 de militari din toate cele sase state participante la tratat au efectuat manevre comune la unul dintre poligoanele militare rusesti. S-a convenit ca in luna iunie, fortele colective de interventie rapida sa participe la manevrele comune care vor avea loc pe teritoriul Kirgistanului si Kazahstanului, sub coordonarea Centrului Antiterorist al Comunitatii Statelor Independente (CSI).

Asemenea manevre au mai avut loc si in trecut, numai ca de aceasta data este vorba de fapt de transformarea TSC intr-o structura regionala, subordonata unui Comandament unic, care aminteste de defunctul Tratat de la Varsovia.

La Moscova, afirma publicatia Kommersant, se considera ca infiintarea unei asemenea structuri ar putea fi „un raspuns nu numai la amenintarile terorismului cu baza in Afganistan, ci si la extinderea NATO si instituirea unei noi ordini de catre SUA in spatiul postsovietic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS