13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaldura a inceput sa faca victime

Caldura a inceput sa faca victime

Numarul persoanelor care ajung la spital din cauza caldurii a crescut in ultima vreme. Din cele peste 200 de apeluri zilnice inregistrate la Serviciul de Ambulanta Dolj in ultimele zile, mai mult de jumatate au fost cauza decompensarilor (exacerbarea simptomelor) suferite pe fondul unor afectiuni cardiace, cerebro-vasculare sau neurologice (in special la consumatorii de bauturi alcoolice).

„Caldura este un factor precipitant in toate aceste cazuri. Am remarcat in mod deosebit o frecventa mai mare de aparitie a crizelor anginoase si accidentelor vascular – cerebrale.

In urma cu doua-trei zile, de exemplu, un barbat de 60 de ani, cu antecedente cardiace (avea la activ doua infarcturi), a iesit la orele prinzului sa faca cumparaturi si i s-a facut rau pe strada Unirii.

Cind a ajuns acolo, echipajul Salvarii l-a gasit sprijinit de o fintina. I s-a acordat primul ajutor si a fost transportat la spital.

Sfatul nostru este ca toti cei care sufera de astfel de boli, in special persoanele in virsta, sa evite pe cit posibil sa iasa din casa la orele amiezii, sa nu faca efort fizic, sa continue tratamentul si, foarte important, sa consume zilnic peste doi litri de lichide (nealcoolice)“, a precizat dr. Luminita Popa, medic specialist in cadrul Serviciului de Ambulanta Dolj.

Nici tinerii nu sint imuni la efectele caldurii. J.C., un avocat de 34 de ani din Timisoara, a intrat in coma hipoglicemica, joi, in timp ce calatorea cu trenul rapid Bucuresti – Deva.

La sosirea trenului in Craiova, in jurul orei 1.00, tinarul a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanta Dolj, condus de dr. Alina Gheorman, care i-a acordat primul ajutor, reusind sa-i salveze viata.

Cadrele medicale spun ca este vorba despre un caz tipic de decompensare survenita din cauza caldurii si oboselii, asociate cu nerespectarea dietei alimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS