17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal40 de sindicalisti de la BNS si Cartel Alfa Olt au infruntat dispretul autoritatilor si ploaia

40 de sindicalisti de la BNS si Cartel Alfa Olt au infruntat dispretul autoritatilor si ploaia

Sindicatele din judetul Olt afiliate la Blocul National Sindical si CNS Cartel Alfa si-au trimis joi, asa cum au promis, delegati pentru a picheta sediul Prefecturii Olt, dar si pentru a inmina reprezentantilor guvernului in teritoriu lista de „Revendicari Comune 2002 CNS Cartel Alfa-BNS“. De asemenea, joi a fost la Slatina, pentru a lua parte la pichetarea Prefecturii Olt, si presedintele BNS la nivel national, Matei Bratianu.

Manifestarea de protest nu a decurs dupa cum se asteptau initiatorii. Adunati joi in fata prefecturii la ora stabilita (15.00) si inarmati cu pancarte si cartoane, circa 40 de salariati de la mai multe societati afiliate la una dintre cele doua mari confederatii sindicale au avut parte de o prima surpriza pregatita de autoritati.

Primaria municipiului Slatina, invocind motive definite de liderul BNS Olt, Mircea Dogaru, ca fiind puerile, nu a autorizat miscarea de protest. De fapt, primaria era de acord cu desfasurarea pichetarii, dar nu pe locul ales de organizatori, ci pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor. Oamenii, in frunte cu liderii lor, au decis insa sa nu se miste din fata prefecturii.

„Am venit sa ajut Prefectura Olt si Primaria Slatina sa se integreze

in Coreea de Nord!“

Presedintele BNS din Romania, Matei Bratianu, a fost joi la Slatina pentru a vedea cum decurg lucrurile. Despre mijloacele cu care primaria municipiului intelesese sa „asigure“ buna desfasurare a pichetarii, el nu a avut decit un singur comentariu: „Dupa cite se pare, am venit la Slatina ca sa ajut Prefectura Olt si primaria sa se integreze in Coreea de Nord, pentru ca acolo ii vad dupa maniera de lucru cu oamenii!“.

In jurul orei 16.00, o delegatie a protestatarilor, compusa din liderii filialelor judetene ale BNS – Mircea Dogaru, CNS Cartel Alfa – Marcel Gavrila, ai sindicatelor „Univers“ (ELECTRICA) – Mugurel Nae, SC CORAPET SC Corabia – Gheorghe Pita, „Alutus“ din SC ALTUR SA Slatina – Gheorghe Stoica, precum si presedintele BNS Romania, Matei Bratianu, s-au prezentat la usa biroului subprefectului Zoltan Erdei, prefectul Marin Diaconescu lipsind. Afara asteptau cu infrigurare si ceilalti lideri de sindicat – Ilie Tecuceanu („Ambulanta“), Nicolae Calin (sindicatul din cadrul SC RULMENTI SA Slatina).

In prefectura, reprezentantii protestatarilor au avut parte de o alta surpriza: al doilea om in judet era pregatit sa-i primeasca doar pe Matei Bratianu, Mircea Dogaru si Marcel Gavrila. Restul, cu alta ocazie probabil. Desigur, accesul mass-media la intilnirea subprefectului cu liderii de sindicat a fost interzis.

Nici ploaia nu a reusit sa-i alunge pe oameni

Se pare ca miscarea de protest a oamenilor a avut mai degraba darul de a inmuia inima lui Dumnezeu decit pe cea a „guvernantilor“ judetului. O ploaie cum nu mai vazusera de mult oamenii a curatat, pentru o jumatate de ora, orasul, dar nu numai. In fata sediului prefecturii, protestatarii nu se miscasera. In biroul subprefectului, discutiile continuau.

In jurul orei 18.00, cind fusese planificat sa se incheie pichetarea, oamenii au inceput sa-si stringa pancartele si celelalte obiecte de „publicitate“ pentru a se indrepta catre casa. Aceasta insa doar pentru scurt timp.

Sindicalistii BNS si Cartel Alfa din Olt au continuat ieri protestele

40 de sindicalisti din cadrul filialelor din Olt ale confederatiilor BNS si CNS Cartel Alfa au continuat si ieri, intre orele 9.00-12.00, forma de protest stabilita la nivel national – pichetarea unei institutii publice. Desi initial ar fi trebuit sa picheteze sediul Prefecturii Olt, s-a renuntat la acest lucru din cauza declansarii grevei foamei, in acelasi loc, de catre citiva muncitori de la SC ELECTROCARBON SA Slatina. Pentru a nu se confunda cele doua miscari de protest, sindicalistii afiliati la BNS si Cartel Alfa din judet s-au postat, cu pancartele de rigoare, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din municipiu.

Mircea Dogaru si Marcel Gavrila, proaspat scapati de prefectul Marin Diaconescu de o amenda zdravana pentru incalcarea, in prima zi de pichetare, a dispozitiilor Primariei Slatina ca miscarea de protest sa nu se desfasoare in fata Prefecturii Olt, au declarat ca pichetarea va continua pe 24 mai. Pe 10 mai, circa 500 de sindicalisti din Olt vor participa la „mitingul national“ de la Bucuresti. Incepind cu 12 iunie, daca actiunile revendicative din judete nu vor fi solutionate favorabil, sindicalistii vor apela la actiuni ample de protest (blocari de artere nationale de circulatie etc). Acestea vor fi organizate atit in Capitala, cit si in marile orase din tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS