23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de mii de craioveni ramin fara apa calda si curent electric

Zeci de mii de craioveni ramin fara apa calda si curent electric

Apa calda si curentul electric au devenit un lux pentru tot mai multi craioveni. Regia de Termoficare Craiova a sistat ieri furnizarea apei calde la un sfert din cele 330 de asociatii de locatari ale orasului. Este vorba de asociatiile arondate centralelor termice pe gaze ale caror datorii catre Regia de Termoficare depasesc 50 de miliarde de lei. Cei mai expusi dusurilor reci sint locuitorii cartierelor Craiovita Noua si 1 Mai, dar si cei din Calea Bucuresti, Rovine si Piata Garii. In aceste conditii, zeci de mii de craioveni, multi dintre ei cu plata datoriilor la zi, vor fi nevoiti sa incalzeasca apa. Este cazul Nutei Macesanu, din cartierul 1 Mai, care ieri a incalzit apa pentru a spala hainele ei si ale celor doi copii ai ei:„Noi nu avem nici macar un leu datorie la plata intretinerii, dar, daca altii nu platesc, nu avem ce sa facem“.

Datorii vechi de peste un an

Potrivit directorului Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, unii consumatori casnici nu si-au mai achitat datoriile din luna martie a anului trecut. In topul rau-platnicilor sint Asociatiile de locatari nr. 14, 18 si 19 din Craiovita Noua, cu datorii de peste doua si chiar trei miliarde de lei. Este a doua oara in acest an cind multi craioveni ramin fara apa calda, dupa sistarea acesteia la mijlocul lunii aprilie. Pentru a „indulci“ Sarbatorile de Pasti, Regia de Termoficare a reluat furnizarea apei calde la inceputul saptaminii trecute, determinata si de hotarirea Primariei Craiova de a achita in avans subventia pentru caldura pe care o primeste pentru persoanele cu venituri mici. Acesti bani nu au fost suficienti pentru ca furnizarea apei calde sa nu fie oprita. La rindul lui, viceprimarul Craiovei, Antonie Solomon, spune ca in prezent primaria nu-i mai poate ajuta in nici un fel pe craiovenii rau-platnici. Regia de Termoficare are de incasat de la toate asociatiile de locatari si agentii economici peste 200 de miliarde de lei. Totodata, datoriile regiei catre furnizori totalizeaza 240 de miliarde de lei: 180 de miliarde catre Termocentrala 2 Simnic, 52 de miliarde catre DISTRIGAZ Craiova si opt miliarde catre FRE.

SC ELECTRICA – fara mila fata de datornici

Proverbul „Un rau nu vine niciodata singur“ pare sa se potriveasca foarte bine situatiei actuale a craiovenilor. SC ELECTRICA trece si ea de astazi la debransari masive pentru a-si recupera debite de 160 de miliarde de lei de la agentii economici si consumatorii casnici. Campania masiva de debransare de la retea a rau-platnicilor a fost anuntata de ieri, cind 110 familii din blocul 110 G din cartierul Valea Rosie au ramas fara curent electric. Datoriile acestui bloc catre ELECTRICA sint de 280 de milioane de lei, iar aceasta debransare va fi urmata curind de altele, avertizeaza Petre Graunteanu, inginerul sef al filialei doljene a SC ELECTRICA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS