12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDetinutii au cintat si au recitat poezii pentru colegii lor

Detinutii au cintat si au recitat poezii pentru colegii lor

Sfintele Sarbatori de Pasti au insemnat si pentru detinutii din Penitenciarul pentru Minori si Tineri din Craiova un motiv de bucurie si de sarbatorire in spirit crestin. Fundatia Mitropoliei Olteniei, „Cuvintul care Zideste“, a contribuit la reusita acestor zile, oferind pachete pentru 200 de tineri care nu au primit vizite din partea rudelor. Dar elementul „de rezistenta“ al sarbatorii pascale din acest an a fost un spectacol realizat la initiativa aceleiasi fundatii, in colaborare cu Organizatia World Vision, in care au fost implicati 40 de tineri detinuti care au recitat si au cintat pentru colegii lor si pentru angajatii penitenciarului.

Timp de o luna, intre zidurile penitenciarului s-au depus eforturi sustinute, s-a dus munca de convingere si s-au repetat de nenumarate ori strofe din poezii si cintece, spectacolul fiind pregatit cu mare seriozitate atit din partea „invataceilor“, cit si a „artistilor“ ce urma sa se afiseze in fata spectatorilor vineri, 3 mai. „A fost greu sa ii convingem sa participe la spectacol. La inceput au fost refractari, erau convinsi ca nu pot sa invete si ca toti ceilalti colegi vor ride de ei. Dar am reusit sa ii convingem si ei s-au straduit dupa aceea foarte mult. Chiar si cu acele stingacii care au existat in spectacol, pentru noi si pentru ei este o reusita. Avind in vedere ca tinerii nostri urmeaza cursurile de alfabetizare, deci nu stiu inca sa citeasca si sa scrie, nu am putut sa le punem in fata o poezie sau versurile unui cintec si ei sa invete singuri. A trebuit repetat fiecare cuvint, fiecare vers, cu fiecare persoana in parte, pina le-au memorat“, a spus Adriana Visan, psiholog. Spectacolul a fost reluat ieri, pentru colegii care nu l-au vazut, fiind ocupati cu vizitele celor din familie. Introducerea a fost facuta de catre parintele capelan Iulian Dimieru, care le-a vorbit detinutilor despre Mintuitor ca fiind „o pilda de urmat pentru fiecare dintre noi“ si singurul care poate sa le dea putere in lupta cu pacatul. Dupa aceea detinutii au cintat si au recitat, fiind rasplatiti cu aplauze generoase de catre cei prezenti in sala. Spectacolul s-a incheiat cu un moment poetic, sustinut de actorul Ilie Turcu, de la Teatrul „Colibri“ din Craiova.

„Mi-a placut sa invat pentru spectacol“

Manuel Trasca este unul dintre detinutii care au participat la spectacol. „Afara nu am fost la scoala, desi mi-am dorit si imi place foarte mult. Nu am avut posibilitati, parintii s-au despartit… Mi-a placut sa invat pentru spectacol“, a spus baiatul de 17 ani, care mai are de ispasit o pedeapsa de un an si sase luni. Manuel spune ca, atunci cind o sa fie in libertate, vrea sa isi continue scoala, sa isi intemeieze o familie, sa mearga in strainatate sa munceasca si „sa ajunga si el un om normal“: „De cind sint aici, m-am dat pe brazda si am inceput sa iau viata cum trebuie. Vreau sa am si eu o camaruta oriunde in lumea asta si sa ajung un om normal“. Pentru Iulian Roseti, de 19 ani, spectacolul a fost de un real ajutor. Pregatirile si repetitiile l-au ajutat sa treaca peste faptul ca parintii si fratii nu au venit sa il viziteze: „Sint din Iasi si parintii nu au venit decit o singura data sa ma vada de aproape un an, de cind sint aici. Nu mi-a fost deloc greu sa invat pentru spectacol. Cel mai mult insa imi place sa pictez“, a spus baiatul, care face parte din cercul de pictura al penitenciarului.

Detinutii Penitenciarului pentru Minori si Tineri din Craiova nu vor uita foarte usor Pastele din acest an, datorita programului Phare Access, finantat de Uniunea Europeana si Organizatia World Vision si desfasurat prin Fundatia Mitropoliei Olteniei, „Cuvintul care Zideste“. Ei si-au dovedit ca pot face mai mult decit se credeau in stare si ca lucrurile bune sint apreciate si rasplatite de ceilalti, in acest caz cu aplauze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS