16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectorii de la TMD Filiasi au ajuns la spital cu vinatai

Directorii de la TMD Filiasi au ajuns la spital cu vinatai

• Protestele salariatilor de la SC TRANSFORMATOARE MOTOARE DIVERSE SA Filiasi au luat ieri-dimineata o intorsatura urita, dupa ce un grup de peste 50 de angajati a refuzat sa le dea voie celor trei directori sa intre in unitate • Grevistii i-au luat la bataie pe directori in momentul in care acestia din urma au incercat sa intre cu forta in unitate • Doua dintre victime au reusit sa fuga dupa ce i-au stropit pe salariati cu sprayuri paralizante • Directoarea Carmen Stacojiu a scapat de furia salariatilor in urma interventiei politiei

Cei trei directori de la TMD Filiasi – Marian Marciuica, Ion Popescu si Carmen Stacojiu – au fost intimpinati, in jurul orei 6.40, la intrarea in unitate de un grup compact de salariati furiosi, care s-au postat in poarta, cerind demisia conducerii. In ciuda insistentelor, directorii nu au putut patrunde in unitate pentru a incepe lucrul. „Le-am cerut permisiunea sa intram, conform ordonantei prezidentiale cu titlu de urgenta, si ni s-a raspuns in cor ca nu se poate. Atunci i-am cerut portarului sa ne deschida poarta de acces pentru autovehicule, insa acesta nu a reusit, fiind obstructionat“, a povestit Marian Marciuica. Directorul general executiv, Ion Popescu, a reusit insa sa se strecoare escaladind gardul metalic si dupa ce a patruns in cabina portarului a reusit sa actioneze butonul de deschidere a portilor. Marciuica si Stacojiu, dind dovada de un curaj orbesc, s-au incumetat sa treaca printre portile larg deschise si s-au refugiat in cabina.

Lovituri de pumni si sprayuri paralizante

Suparati ca avertismentele lor nu au fost luate in considerare, mai multi salariati au dat buzna peste directori si, dupa ce au baricadat usa cabinei pe interior, au inceput sa-i imbrinceasca si sa-i loveasca. „Au intrat dupa noi, indemnati de unii dintre salariati care erau acolo, chipurile, pentru a linisti spiritele, dar care nu urmaresc de fapt altceva decit sa inlature actuala conducere, din motive numai de ei stiute. Intirzieri la plata salariilor nu au fost pina acum, decit in perioada asta de doua luni de cind protesteaza“, a spus Marciuica. Popescu si Marciuica au ripostat la ploaia de lovituri cu sprayurile paralizante pe care le purtau la ei pentru orice eventualitate. Salariatii din „linia intii“ s-au retras orbiti, dindu-le posibilitatea celor doi sa se strecoare afara din unitate si, de aici, acompaniati de huiduieli, sa se refugieze in autoturismul lui Marciuica, parcat la poarta. Nu acelasi lucru s-a intimplat cu Carmen Stacojiu, directorul de resurse umane, care, nereusind sa fuga, a ramas sa incaseze in continuare pumni.

Directorii au scapat cu vinatai

Simtind ca le scapa prada, unii salariati au pornit in urmarirea fugarilor. I-au ajuns imediat dupa ce acestia reusisera sa se urce in masina. De necaz, oamenii si-au varsat nervii pe bietul autoturism – un Peugeot amarit, pe care au incercat fara succes sa-l rastoarne. Autoturismul a reusit sa plece in cele din urma, in ciuda avariilor semnificative semnalate ulterior de directorul Marciuica, si s-a indreptat in mare viteza spre sediul politiei: „Usa din dreapta era data peste cap, minerul rupt pe interior, usa din stinga refuza sa se mai deschida, iar rotile erau dezumflate“. Dupa plecarea rusinoasa a celor doi directori, la locul incidentului a aparut un echipaj de politie care a reusit cu greu sa calmeze spiritele. Adjunctul sefului IJP Dolj, lt. col. Titu Petrescu, considera ca a fost vorba de un incident intre conducerea TMD si salariati, fara urmari grave: „Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu vatamarea corporala grava a directorilor. Pentru orice eventualitate insa, dupa ce au dat declaratie la sectia de politie din Filiasi, au fost indrumati spre Spitalul Clinic nr.1 din Craiova, in vederea acordarii ingrijirilor medicale“.

Directorii vor da in judecata sindicatele

Insotiti de politisti, dar si de un grup de sindicalisti, Marian Marciuica, Ion Popescu si Carmen Stacojiu au ajuns in jurul orei 14.00 la spitalul craiovean, unde le-au fost pansate vinataile. Dintre toti, cel mai grav ranit era directorul Ion Popescu, care avea ochiul sting tumefiat. Marian Marciuica s-a ales cu o durere de cap cumplita, iar Carmen Stacojiu se plingea de dureri in capul pieptului. Directorii au depus plingere la politie impotriva sindicalistilor, insa nici acestia din urma nu s-au lasat mai prejos. Unul dintre sindicalistii care i-au insotit pe directori la spital, inginerul Ion Enache, a spus ca Marciuica si Popescu trebuie sa raspunda in fata legii pentru cei peste 40 de salariati ajunsi la Spitalul din Filiasi din cauza sprayurilor paralizante folosite de directori pentru a se apara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS