9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUrare potrivita pentru sarbatorile bailestenilor: „Decit sa maninci produse

Urare potrivita pentru sarbatorile bailestenilor: „Decit sa maninci produse

Carne de mici ramasa de la Sfintul Gheorghe, bere expirata si vin contrafacut

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj au efectuat ieri o serie de controale in Bailesti si Segarcea, continuind traditia actiunilor M.O.V. (miel, oua, vin) care au loc in fiecare an, in ajunul sarbatorii de Paste. Rezultatele au fost descurajatoare pentru bietii bailesteni care va trebui sa se „delecteze“ in ziua de Pasti cu carne de provenienta necunoscuta, mici ramasi de la sarbatoarea de Sfintul Gheorghe, mustar expirat, piine produsa in conditii insalubre si bere expirata din ianuarie. Si daca unii dintre ei vor dori sa isi petreaca sarbatorile in oras, au de ales intre o pizzerie unde, potrivit patroanei, nu se face pizza, sa manince mititei din farfurii de unica folosinta… refolosite sau sa bea vin contrafacut, „inmiresmat“ cu arome si cu coloranti sintetici. Pofta buna la masa de Pasti!

Descinderea facuta de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) in piata centrala din Bailesti a fost primita cu priviri piezise, magazine inchise fulgerator si numai „urari de bine“ din partea multimii strinse ca la circ. Cel mai ingrijorator aspect constatat in urma controlului a fost ca in majoritatea punctelor de comercializare a carnii exista marfa care nu avea controlul sanitar-veterinar si nici documente de certificare a provenientei sau a calitatii. „In urma controlului s-a dispus analiza carnii pe loc si s-a interzis comercializarea acesteia pina la aflarea rezultatelor. Foarte mult au lasat de dorit si conditiile igienico-sanitare, in special lipsa apei calde“, a spus Aurelian Toma, inspector de specialitate. La Asociatia Familiala „Tuca Manel“, carnea de mici ramasa de la Sfintul Gheorghe „dospea“ intr-o galeata, urmind sa fie servita clientilor infometati impreuna cu niscaiva mustar expirat. Si daca piinea servita o data cu micii provenea de la brutaria AGROZIND SA, situatia consumatorilor devenea chiar „albastra“. In societatea respectiva, faina si drojdia erau depozitate necorespunzator, gurile de canal – neigienizate, iar tavile, spalate rar si prost: „Nu exista apa calda, iar gurile de canal sint nespalate si nu au clopote, asa incit mirosul de canal se raspindeste peste tot. Tavile cred ca le spala pe jos, nu au bazine de apa calda sau de limpezire si nici furtun“, a spus Maria Draghici, inspector OJPC.

Pizzerie fara…pizza

Nu numai produsele din carne lasa de dorit la Bailesti. Societatea TROFA TRANS avea in magazin 12 baxuri de vin contrafacut, cu aroma si coloranti sintetici si aciditate peste limita admisa, iar in magazie mai existau multe alte baxuri din aceeasi marca. „Vinul a fost scos de la comercializare, iar patronul a fost obligat sa il returneze furnizorului“, a spus inspectorul Dumitru Ionescu. Inspectorii OJPC s-au confruntat si cu o situatie oarecum hilara pentru ei, dar nu si pentru patroana care a crezut ca poate scapa „basma curata“. Intrind in unitatea Ioanei Dumitrascu, Pizzeria Dumbay, inspectorilor li s-a spus ca acolo nu se serveste… pizza. Spusele patroanei au fost contrazise insa de mirosul persistent al preparatelor, de meniul cu preturi la sortimentele de…pizza si de produsele alimentare aflate in frigider. Tentativa de „fofilare“ a patroanei a fost inteleasa mai bine atunci cind aceasta le-a spus inspectorilor ca nu are licenta de fabricatie pentru produsul care facea chiar obiectul principal al vinzarilor unitatii. La societatea TORS DISTRIBUTION din Segarcea, nu produsele erau cele care ridicau semne de intrebare, ci conditiile igienice. La toaleta din bar, clientii aveau siguranta ca nu vor fi singuri, ci se „bucura“ de compania mucegaiurilor si a ciupercilor de pe pereti.

In timpul controlului OJPC au fost „calcate“ peste 20 de unitati de alimentatie publica si magazine si au fost aplicate cam tot atitea amenzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS