14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei copii au descoperit un schelet fosilizat

Trei copii au descoperit un schelet fosilizat

Un schelet neidentificat a fost descoperit in urma cu o luna in satul Criva, comuna Virvoru de Jos – Dolj. Trei copii din sat, aflati cu caprele la pascut, au observat intr-o ripa de la marginea satului, la aproximativ doi metri adincime, citeva oase de dimensiuni apreciabile. Ei au spus acest lucru parintilor cind au ajuns seara acasa. Zvonul s-a imprastiat prin localitate, dar abia acum citeva zile a ajuns la urechile unui satean care lucreaza la Muzeul Olteniei din Craiova. Acesta a anuntat conducerea institutiei, insa pina azi n-a ajuns nici un specialist la fata locului. In schimb, o echipa a redactiei noastre a reusit sa identifice locul respectiv, cu ajutorul secretarului primariei, Lucia Fortan, si a sefului de post, plt. maj. Mihai Rusan.

O descoperire din „joaca“

Comuna Virvoru de Jos se afla intr-o zona deluroasa cu multe terenuri accidentate. Locuitorii se indeletnicesc cu preponderenta cu cresterea animalelor, agricultura reprezentind o activitate secundara. Trei copii din satul Criva pleaca mereu cu caprele la pascut. In urma cu o luna, Constantina Camelia Rujan, Marius Liviu Soare – ambii de 12 ani, si Cristian Stani, de 11 ani, se aflau undeva in zona hotarului dintre satele Criva si Dobromira, linga o ripa adinca de aproape trei metri. In timp ce cornutele pasteau, copiii se jucau pe linga ripa. La un moment dat, ei au ramas blocati. „Pe marginea vagaunii am vazut niste oase mari aproape cit mina (60 – 70 cm lungime – n.r.). Cind ne-am uitat mai atenti, am vazut alte oase si in ripa. Am coborit sa vedem ce este acolo. Atunci am observat un sir de vertebre in peretele malului de pamint“, au spus copiii. Este vorba de o coloana vertebrala aflata la aproximativ doi metri sub buza malului. Copiii mai sustin ca pe linga acele oase mari exista si o calota craniana, aproximativ sferica. „Nu stim ce s-a intimplat cu restul oaselor si cu bucata aia de craniu care erau tot aici“. Seara, cei trei s-au dus la casele lor si le-au povestit parintilor descoperirea lor. Marius Liviu Soare a precizat: „Tata mi-a spus ca si el cind era mic se ducea cu alti copii in acel loc si gaseau mereu oase“. Zvonul s-a imprastiat destul de repede prin sat, dar nu i-a dat nimeni mare atentie.

Om sau animal?

Abia acum citeva zile, un salariat al Sectiei de Stiintele Naturii din cadrul Muzeului Olteniei care locuieste in satul Criva, Aurel Trandafir, a aflat despre intreaga poveste. El a anuntat imediat conducerea institutiei. Astazi, la fata locului se deplaseaza paleontologul Aurelian Popescu pentru a cerceta resturile scheletului deja fosilizat. Miercuri seara, o echipa a GdS a descins in comuna. Unii sateni nu auzisera nimic, altora le era teama sa spuna ceva, iar altii erau gata sa jure ca… n-au furat si n-au taiat nici o vaca. Secretarul primariei, Lucia Fortan, si seful de post, plt. maj. Mihai Rusan, ne-au ajutat sa-i gasim pe micii „mari arheologi“ care au facut descoperirea. Acestia erau singurii care cunosteau cu precizie locul si ne-au condus acolo. Dupa o analiza sumara, Mihai Rusan a spus: „E clar ca intr-o ora avem echipa de specialisti aici“. Intr-adevar, o echipa de politisti criminalisti s-a deplasat in aceeasi seara acolo si au ridicat fragmentele de oase, pe care le-au dus la Institutul de Medicina Legala din Craiova pentru analize. In peretele surpat al ripei se veda clar sirul de vertebre, lung de aproximativ 70 – 80 de centimetri. Deasupra sa straturile sedimentare erau intacte, ceea ce demonstreaza ca de cind zace acel cadavru acolo, scoarta terestra s-a inaltat doi metri datorita depunerilor alternative de materie biologica si anrocamente. Primarul comunei Virvoru de Jos, Nicu Tabacu, a aflat ieri-dimineata de intreaga tarasenie. Aseara s-a dus la locul cu pricina. „Sint de 30 de ani in comuna asta, dar n-am mai auzit de asa ceva!“. In primul rind va trebui stabilit daca scheletul este de om sau de animal si ce vechime are. Aceste date vor lamuri tot ce nu se stie acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS