9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDumitru Nica, fostul „general“, a candidat la functia de director pe o dispensa fabricata

Dumitru Nica, fostul „general“, a candidat la functia de director pe o dispensa fabricata

Este greu de crezut cum tin unii cu tot dinadinsul de ciolan… Chiar daca au ajuns la o virsta la care mii de alti profesori ar iesi la pensie pe loc, multumindu-le din suflet celor care le-ar face aceasta favoare. Dumitru Nica nu este insa un simplu profesor, el este un fost „general“ invins, din pacate pentru rude, cunoscuti, prieteni, in greaua batalie cu lacomia, lipiciul la cadouri si atentii. La 61 de ani, Dumitru Nica este un brav manager de colegiu national, tinara speranta a Ministerului Educatiei si Cercetarii, consilier judetean PSD, membru de vaza al Centrului de Invatamint Deschis la Distanta Slatina, unde se autointituleaza lector.

O luna de tacere vinovata

In urma cu o luna, Inspectoratul Scolar Olt a scos la concurs majoritatea posturilor de directori la licee, colegii nationale si grupuri scolare. Printre candidatii inscrisi la concurs s-a numarat si fostul inspector general al ISJ intre anii 1991-1992 si 2000-2001, Dumitru Nica. In conformitate cu legea in vigoare, participantii a caror limita de virsta pina la pensionare era mai mica de doi ani nu mai aveau dreptul sa candideze. Citiva candidati aflati sub incidenta acestei prevederi n-au mai intrat in concurs, fiind respinsi de comisia condusa de inspectorul general adjunct Toma Pruna. Cu toate acestea, lui Dumitru Nica, nascut in anul 1941 si care nu mai intrunea conditiile de participare la concurs, i s-a permis sa candideze. De ce? Pentru ca s-a spus la vremea aceea de catre conducatorii ISJ Olt: „Domnul Nica a obtinut dispensa de la minister“. In acest fel, Dumitru Nica a fost numit director la Colegiul National Economic „P.S. Aurelian“ Slatina. Numai ca, in pofida deschiderii si afisatei transparente de care dau dovada cei numiti in fruntea ISJ Olt dupa debarcarea lui Nica, nimeni n-a vazut „documentul“ prin care Ministerul Educatiei si Cercetarii ii dadea voie sa candideze. Pretextul a fost „dreptul la intimitate“ al dosarului domnului Dumitru Nica.

Un document personal

Ieri insa, la insistentele „opiniei publice“, inspectorul general al ISJ Olt a organizat „o vedere“ a asa-zisului „document“, „dispensa de la minister“, „aprobare“ etc… Acest „ceva“ este de fapt o cerere simpla, cu antetul Colegiului National Economic „P.S. Aurelian“, a persoanei fizice, candidatul Dumitru Nica, adresata secretarului de stat in MEC, Vasile Molan, prin care solicita „o dispensa de o luna“ in vederea participarii la concurs. Pe „document“, sus in dreapta, se afla o stampila indescifrabila si o semnatura la fel. Nu exista un numar de inregistrare de la MEC si nici de la ISJ Olt. Gurile rele sustin, nu fara temei, ca un astfel de „document“ se poate fabrica si la Slatina si oriunde. In mod normal, ISJ Olt trebuia sa instiinteze MEC despre situatia candidatului Dumitru Nica si sa primeasca un raspuns oficial.

Un „general“ nervos

La solicitarea insistenta a „documentului“ in baza caruia i s-a permis lui Dumitru Nica sa candideze, inspectorul general al ISJ Olt, Silviu Neacsu, a cedat nervos: „Domnule, eu va arat documentul, dar, daca scrieti ceva in baza a ceea ce ati vazut, actionez si eu. Va arat documentul pentru ca sint uimit ca n-ati avut incredere in cuvintul meu“.

La toate intrebarile legate de cele intimplate, conducerea ISJ Olt raspunde ca a informat ministerul si ca, daca cineva a gresit, o sa plateasca. Nu stie insa nimeni cu siguranta daca secretarul de stat Vasile Molan a dat aprobarea si daca era abilitat sa o dea. Cert este ca tacerea mai intii si apoi nervozitatea inspectorului ge-

neral nu anunta ceva bun.

Dumitru Nica are un zimbet fortat

Plecat din fruntea ISJ Olt in urma unei furtuni de budoar politic cu iz de mita, Dumitru Nica vorbeste si zimbeste fortat. Cind vine vorba despre „concursul“ sau. Cunoscutele surse care vor sa ramina mereu anonime spun despre fostul „general“ ca „a primit“ chiar de la o „pila“ trimisa de partid. Cineva uitase insa sa-i dea un telefon sa-l avertizeze ca vine persoana in cauza. Dar aceasta este o alta poveste. Despre dreptul sau de a candida la functia de director al Colegiului National Economic „P.S. Aurelian“, Dumitru Nica spune: „Nu vad de ce faceti atita zgomot. A fost o chestiune simpla, de procedura. In conformitate cu noile reglementari, nici nu trebuia sa mai solicit o astfel de dispensa. Nu stiu cine va impinge sa tratati astfel lucrurile“. Spune, spune domnul Nica, dar parca nici el nu crede…

Ce s-ar putea intimpla

Daca jocul complicitatilor de la nivelul judetului Olt ar fi stricat de un control al ministrului Ecaterina Andronescu, s-ar putea ca, in cele din urma, sa se tina un concurs corect pentru postul de director al Colegiului National Economic „P.S. Aurelian“. Si notele sa fie mai putin „geniale“ decit cea obtinuta de domnul Nica, adica 118,5 puncte. Si s-ar putea ca aranjamentele legate de vinzarea unei parti a Colegiului National „P.S. Aurelian“ sa nu se mai poata. Dar cine se mai gindeste in Romania si la ce e mai bine?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS