7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTimp de doua ore, la Tirgu Jiu a fost iarna

Timp de doua ore, la Tirgu Jiu a fost iarna

Grindina a fost indepartata de pe strazi cu vola

Locuitorii orasului Tirgu Jiu au trait ieri clipe de cosmar. In doar citeva minute, strazile municipiului au fost acoperite de un strat gros de grindina. Oamenii surprinsi pe strazi alergau sa isi gaseasca un adapost. In citeva minute stratul de grindina a atins in unele locuri sapte centimetri. Orasul a devenit alb. Circulatia a fost paralizata, pe unele locuri apa atingind 50 de centimetri, aceasta din cauza retelei de canalizare care nu a mai facut fata debitului apei. Preotii considera ca nenorocirea adusa de caderile de grindina este un semn de la Dumnezeu.

Soarele si vremea frumoasa de ieri-dimineata nu prevesteau dezastrul care avea sa se intimple in jurul prinzului. La ora 11.00, un strat de nori negri s-a adunat deasupra orasului, oamenii intrebindu-se daca nu cumva Sfintul Gheorghe le va aduce ploaie. La un moment dat insa, ploaia s-a intetit si a inceput sa cada grindina. Cuprinsi de panica, oamenii aflati pe strazi au inceput sa fuga, ascunzindu-se in scari de bloc, magazine si chiar in biserici, care aveau portile deschise, pentru praznuirea „Sfintului Gheorghe“. In doar citeva minute, un strat de grindina gros de cinci centimetri a acoperit strazile, circulatia fiind complet paralizata, coloane intregi de masini fiind blocate in centrul orasului. „Doamne, asa ceva nu am mai vazut de zece ani. Dumnezeu ne pedepseste pentru pacatele noastre. Nu o sa mai ramina nimic. Daca seceta ne-a uscat sufletele, acum grindina ne ia si ceea ce a mai ramas“, a spus un cetatean. Timp de doua ore, la Tirgu Jiu a fost iarna in toata regula.

Piata Centrala a fost acoperita de ape

Grindina cazuta din abundenta le-a prins pe picior gresit pe autoritati, acestea fiind nevoite sa foloseasca volele si lopetile care au stat degeaba toata iarna. Strada „14 Octombrie“ din apropierea Pietei Centrale a fost inchisa de catre Politia Rutiera, canalizarea de acolo nerezistind in fata valurilor. Mai mult decit atit, in loc sa functioneze asa cum trebuie, conductele aruncau apa tot in strada, cetatenii privind zgribuliti de pe trotuare cum angajatii Directiei pentru Servicii Comunale indepartau de zor stratul gros de grindina. „In citeva puncte din oras au aparut probleme, in special pe strada <<14 Octombrie>>, unde cu ajutorul politiei am blocat circulatia si am bagat o vola sa indeparteze grindina, care a infundat sistemul de scurgere. La piata mai sint probleme. Am trimis masini acolo, care sa traga apa. Eu impreuna cu primarul incercam sa gasim solutii. Oricum, avem sub control ceea ce se intimpla. De cind sint nu am vazut asa ceva“, a spus Mihai Dragomir, seful Directiei de Servicii Comunale Tirgu Jiu.

Si localitatile Arcani, Curtisoara si Bumbesti Jiu au fost afectate de grindina

Furtuna de grindina care a distrus culturile din satele arondate municipiului Tirgu Jiu nu a ocolit nici alte localitati. Este vorba de orasul Bumbesti Jiu, comuna Arcani, precum si localitatea Curtisoara. Timp de citeva minute, in aceste locuri a cazut grindina cu diametrul de patru centimetri. Directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie Gorj a spus ca, daca si in localitatile din nordul judetului a cazut grindina ca in Tirgu Jiu, culturile sint compromise in proportie de 100%. Astazi, o comisie formata din specialisti din cadrul Directiei se va deplasa in zonele afectate de grindina pentru a evalua pagubele. Pe linga seceta care a distrus cam 50% din culturile de paioase, grindina a afectat, cel putin in Tirgu Jiu, via si pomii. Specialistii din agricultura gorjeana considera ca erau necesare ploi pentru a se reface deficitul de apa din sol, insa nu se asteptau la caderi masive de grindina.

„Dumnezeu pedepseste rautatea oamenilor“

Daca la Tirgu Jiu si la Bumbesti Jiu, grindina a cazut din plin, la numai citiva kilometri de Bumbesti, in localitatea Lainici, soarele stralucea ca intr-o zi obisnuta de primavara. Unul dintre preotii de la manastire a ramas surprins de ceea ce se intimpla si a incercat sa ne dea o explicatie: „Rinduielile bisericii dateaza de 2.000 de ani si trebuie respectate. Acum sintem in postul Sfintelor Pasti. Oamenii au uitat sa mai tina post. Au intrat in destrabalare si desfriu. Toate astea il minie pe Dumnezeu! Din cind in cind, bunul Dumnezeu mai da semne, sperind in indreptarea oamenilor. Faptul ca aceasta nenorocire s-a abatut peste oameni intr-o zi foarte mare, in ziua de Sfintul Gheorghe, spune destule. De Sfintul Gheorghe, oamenii se cintaresc si duc acasa ramurele de salcie. Acum, Dumnezeu a cintarit si le-a dat oamenilor dupa masura Sa.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS