10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi batrini care nu s-au vazut niciodata vor sa se casatoreasca

Doi batrini care nu s-au vazut niciodata vor sa se casatoreasca

Maria Spinu din Tirgu Jiu a vrut sa se spinzure pentru ca nu avea ce minca. In loc de bani, ea a primit o cerere in casatorie. Pretendentul sau l-a ales ca petitor pe primarul municipiului Tirgu Jiu, pe care-l roaga sa-i gaseasca femeia visurilor lui.

Viata unei batrine din Tirgu Jiu este pe punctul de a lua o intorsatura neasteptata, iar sfirsitul povestii depinde in parte si de acest articol. Parasita de sot si de copii, Maria Spinu ajunsese, acum citeva luni, caz social in paginile unui cotidian regional. Povestea trista a batrinei, care, dupa ce a muncit o viata pentru cei patru copii a ajuns sa manince la cantina saracilor, nu i-a adus acesteia vreo pensie sau alt ajutor banesc, asa cum s-ar fi asteptat, ci o cerere in casatorie. La cei 73 de ani ai sai, Maria Spinu a primit propunerea de a mai trai o poveste de iubire. Initial, batrina a ezitat. „Maritis imi trebuie mie?“, a spus ea, pentru ca apoi sa se mai gindeasca si sa accepte ideea ca, la o adica „ar face una nefacuta“. Maria Spinu era la sfirsitul anului trecut unul dintre sutele de nume inscrise pe dosarele de la Cantina de ajutor social din Tirgu Jiu. Batrina a fost parasita de sot pentru o alta femeie, dupa 40 de ani de casatorie, in care a adus pe lume patru copii. Ramasa singura, ea a incercat sa-si cistige traiul muncind ca femeie de serviciu, dar cu timpul miile de trepte de bloc care trebuia urcate zilnic s-au dovedit a fi prea multe pentru anii si sanatatea subreda a lui tanti Maria. De aici si pina la a fi nevoita sa manince la cantina saracilor n-a mai fost decit un pas, iar situatia in care ajunsese a impins-o pe batrina sa se gindeasca si la sinucidere „Am patru copii, mama, dar nu mai vor sa stie de mine. Cind eram in putere si munceam alaturi de sotul meu, veneau copiii de citeva ori pe saptamina la mine si ma pupau uite ici in frunte si ziceau «saru’ mina, mama», dar stiau ca nu pleaca niciodata cu mina goala. Acum nu-i mai vad cu anii. Sa stii un lucru de la mine, mama, ca am trecut prin multe: copiii nu vin pe la parinti daca nu au ce lua. Pentru mine, acum ei nu mai sint decit niste straini“, a spus ea cu tristete. Povestea batrinei a aparut in urma cu citeva luni si intr-un ziar, asa cum au aparut multe alte cazuri de oameni abandonati de familie la batrinete. Putine dintre acestea au avut insa un deznodamint fericit. Cele mai multe articole despre oameni vitregiti de soarta storc pe moment citeva lacrimi unor oameni milosi, scot ceva bani din buzunarele celor avuti, dar cu siguranta nimanui nu-i trece prin cap sa rezolve un caz social cu o cerere in casatorie.

Si la virsta a treia, dragostea tot prin stomac trece

Nu s-a gindit niciodata tanti Maria ca povestea sa va impresiona atit de mult un batrin din Amarastii de Jos, judetul Dolj, incit il va determina sa-i scrie personal primarului din Tirgu Jiu, rugindu-l sa-l ajute sa se insoare. „Domnule primar, subsemnatul Mitrica Ion, zis Tapusica (…), am vazut ca o femeie de 72 de ani cu numele de Maria Spinu dinTirgu Jiu, s-a trezit la batrinete singura, fiind parasita de sot si abandonata de copii. Se vaieta ca moare de foame si vrea sa se spinzure ca nu mai are ce minca. Domnule primar al sucursalei Tirgu Jiu va rugam sa o chemati si sa-i spuneti sa nu se mai spinzure ca vreau sa o iau in casatorie. Eu sint tot singur, de un an si sase luni nu mai am pe nimeni…“, spune Ion Mitrica in scrisoarea sa. Pentru a dovedi ca are intentii cit se poate de serioase si este constient ca dragostea nu tine de foame, Ion Mitrica aminteste in epistola pe care a sperat probabil ca o va vedea viitoarea sotie ca are cinci hectare de pamint, griu, porumb si vie. Nici locuinta nu ar fi o problema pentru viitoarea familie pentru ca batrinul declara ca are o casa cu cinci camere. Mai mult decit atit, el promite ca viitoarea sa nevasta va avea ce minca si o va imbraca asa cum trebuie. In schimbul tuturor acestor lucruri, Ion Mitrica nu cere prea mult. Ca orice barbat, isi doreste ca femeia lui sa stea acasa, sa faca de mincare si sa se ocupe de gospodarie.

„Lasa-ma, dar nu-mi da pace“

Dupa ce a primit scrisoarea barbatului din Amarastii de Jos, primarul Florin Circiumaru a dat sarcina Serviciului de Protectie Sociala sa o gaseasca pe batrina si sa o anunte ca are un pretendent. „Este vorba de un om care ne cere ajutorul sa-si rezolve o problema a vietii pentru ca singur n-a putut“, a fost de parere primarul. Cind a auzit ca un barbat o vrea de nevasta, tanti Maria a refuzat initial. „Pai eu mai sint de maritat? Cine stie ce fel de om o fi“, a spus batrina. Ea s-a gindit apoi ca putina curte nu strica, asa ca a mai meditat putin si a spus: „Sa zicem ca as vrea, dar nu-i stiu situatia“. Incet-incet, ideea a inceput sa-i surida si mai mult femeii si, in cele din urma s-a hotarit sa-i dea o sansa pretendentului sau. „Daca vine aici, la fata locului, si stam de vorba fata in fata, poate facem tirgul. As face una nefacuta si daca are situatie buna ma duc acolo“, a spus tanti Maria, pregatita sa se aventureze in aceasta idila. Ca in orice poveste de iubire, dupa primele momente de euforie au inceput indoielile. „Dar daca vrea una mai tantosa. Probabil o sa vrea sa se culce cu mine. Daca nu o sa-i placa“, a inceput sa se intrebe tanti Maria. In cele din urma, s-a decis „Ce-o fi o fi! Astept sa ma caute si vedem atunci ce-om face noi, doi bosorogi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS