16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCarabinierii au arestat la Roma patru romani care faceau trafic cu conationali infirmi

Carabinierii au arestat la Roma patru romani care faceau trafic cu conationali infirmi

Patru romani au fost arestati de carabineri, la Roma, pentru organizarea unei retele de trafic de persoane cu handicap, provenite din Romania si folosite la cersit in Italia, relata ieri presa italiana. Potrivit cotidianului La Repubblica, membrii bandei recrutau din Romania tineri cu diferite infirmitati, promitindu-le ca ii vor ajuta sa se opereze in Italia, sa isi procure proteze si, mai ales, sa isi gaseasca apoi slujbe sigure. Cei patru romani care conduceau reteaua sustineau in fata victimelor lor ca fac totul din motive umanitare. Il Nuovo scrie ca liderii bandei promiteau familiilor acestor tineri o renta lunara de 200 de euro.

O data ajunsi in Italia, insa, tinerii erau supusi violentelor si abuzurilor fizice si psihice, fiind trimisi sa cerseasca pe strazile din centrul Romei. Ei erau obligati sa cistige zilnic cel putin o suta de euro implorind mila trecatorilor, fara sa primeasca vreun ban din suma incasata. Cei patru sint trei barbati si o femeie care au sosit in Italia cu trei saptamini in urma si care locuiau intr-o tabara pentru nomazi aflata in constructie la Roma. Numele lor nu au fost facute publice, anchetatorii precizind numai ca au virste cuprinse intre 23 si 40 de ani. Inainte de a ajunge la Roma, cei patru fusesera expulzati pe rind din Polonia, Bulgaria si din Croatia. Zece tineri cu handicap au fost salvati de carabineri, in urma unei ample actiuni, din miinile celor care ii exploatau, scrie La Repubblica. Toti sufereau de handicapuri fizice severe si – cu exceptia a doi dintre ei, cu virste de 19 si, respectiv, 40 de ani – toti aveau sub 30 de ani.

Doi dintre infirmi sustin ca si-au pierdut picioarele dupa ce au fost impuscati, in timpul revolutiei din decembrie 1989, scrie Il Nuovo. Potrivit surselor citate, tinerii erau tinuti in conditii inumane: murdari, flaminzi si terorizati. Ei erau dusi cu un autobuz, la primele ore ale diminetii, in zonele centrale ale orasului, unde erau lasati tot timpul zilei, uneori chiar si noaptea. Daca nu stringeau cel putin o suta de euro pe zi, erau batuti si lasati sa flaminzeasca. Carabinerii care au descins in tabara au avut surpriza sa gaseasca, intre baraci, un tinar care nu mincase nimic de aproape o saptamina, scrie Il Nuovo. Dupa ce au fost scosi de fortele de ordine din infernul in care traiau, multi dintre ei au refuzat o vreme sa vorbeasca. Locul in care au fost dusi cei zece tineri nu a fost dezvaluit de politie, care precizeaza ca ei se vor intoarce in Romania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS