13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinisterul Sanatatii ameninta ca va inchide Sectia de bolnavi cronic de la Plenita - Dolj

Ministerul Sanatatii ameninta ca va inchide Sectia de bolnavi cronic de la Plenita – Dolj

La nici 100 de kilometri de Craiova, intr-o clinica destinata bolnavilor cronic, exista oameni, pacienti de o viata, care nu au depasit niciodata poarta spitalului. Din cele 30 de paturi, cite are Clinica de bolnavi cronic a Spitalului din Plenita, patru sint ocupate de pacienti internati de 40, respectiv de 33 de ani. Eugenia Popa avea doar 25 de ani cind a fost adusa aici din comuna Stanesti – Vilcea cu diagnosticul oligofrenie, iar Maria Sabiescu avea 34 de ani, acelasi diagnostic si, in plus, maladia „Little“, cu deficienta locomotorie accentuata. Cele doua femei si-au trait cei mai frumosi ani intr-un salon de spital. Chiar daca boala si trecerea timpului le-au chircit trupurile si le-au zbircit pielea, fetele si-au pastrat seninatatea si blindetea copilareasca de atunci. Singurii lor prieteni in care adesea vad parintii care le-au abandonat de mici sint medicii, asistentele si personalul ingrijitor. Desi viata a fost vitrega cu ele, acum, la batrinete, sint multumite ca au un acoperis deasupra capului, un blid de mincare si medicamentele necesare, care uneori le iau „suferinta cu mina“. Si in situatia lor sint inca 25 de persoane. Printre veterani se mai numara si Stefan Mihailescu, si Dan Novacovici, care au depasit si ei 30 de ani de cind sint internati in aceeasi clinica.

Teama ca Sectia de bolnavi cronic de la Plenita va fi inchisa a tulburat linistea pacientilor, iar acestia ameninta ca se vor sinucide daca cineva ii „va muta cu forta“ din camerele lor.

Cronicii de la Plenita nu vor fi mutati… deocamdata

Ministerul Sanatatii si-a propus ca pina la sfirsitul lunii iunie sa evalueze toate unitatile spitalicesti din tara. Clinica de bolnavi cronic de la Plenita este deja pe lista neagra a ministerului, fiind categorisita ca „neeficienta“. Asta, dupa ce la inceputul anului „cronicii“ din spitalele comunale au fost scosi de pe lista de plata a contractului cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Dupa discutii interminabile pro si contra, cei din minister au revenit la sentimente mai bune si au introdus „cronicii“ la „alte specialitati medicale“ si le platesc cu 220.000 de lei ziua de spitalizare. Si, ca ironia sa fie totala, au mai impus ca un cronic sa nu stea mai mult de zece zile internat. Probabil ca, atunci cind s-a luat aceasta decizie, cei din minister si CNAS nu stiau ca la Plenita cronicii stau cite 30-40 de ani internati in spital. Conducerea Spitalului din Plenita este nevoita sa se descurce cu mult mai putini bani decit a avut anul trecut. „Am luat suta si am intins-o sa facem milionul, altfel nu reuseam. Ideea este ca am o echipa de opt oameni, care sint in acelasi timp si asistente, si portari, si meseriasi, si tot ce este nevoie“, dezvaluie secretul directorul spitalului, dr.Lionel Mindrea.

Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj, spune ca, pina nu se va gasi un loc pentru „cronicii cazuri sociale“ de la Plenita, acestia nu vor fi mutati: „Vrem ca la Plenita sa facem o sectie de cronici adevarati. Centrele de la Brabova, Sadova, Cetate si Amarastii de Jos vor fi transformate in unitati medicale sociale. In aceste centre vor fi internate toate cazurile sociale. Dar, pina cind nu se vor intocmi actele necesare, de la Plenita nu va fi mutat nici un pacient“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS