13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIGP cerceteaza vinzarea dubioasa a 30.000 de tone de griu din depozitele COMCEREAL si CEREALCOM Olt

IGP cerceteaza vinzarea dubioasa a 30.000 de tone de griu din depozitele COMCEREAL si CEREALCOM Olt

Plecarea lui Trita Fanita de pe banita cu griu din judetul Olt n-a reprezentat nici pe departe incheierea vinzarilor dubioase, in detrimentul statului, a unor cantitati uriase de cereale aflate in proprietatea sau custodia COMCEREAL si CEREALCOM Olt. De citeva zile, Inspectoratul General al Politiei (IGP) a fost sesizat ca la cele doua societati din Olt s-au instrainat cantitati uriase de griu, in valoare de aproape 62 de miliarde de lei, unor firme care nu vor sa mai achite marfa.

40 de miliarde de lei la COMCEREAL

COMCEREAL Olt are de incasat 40 de miliarde de lei de la doua firme carora le-a vindut peste 10.000 de tone de griu. Dupa toate probabilitatile, una dintre firmele care au luat griul din proprietatea COMCEREAL este acum de negasit. IGP a fost sesizat si a demarat cercetarile pentru descoperirea firmei. Despre celalalt partener de afaceri al COMCEREAL se stie doar ca are sediul intr-un apartament cu trei camere din Bucuresti si ca are un capital social de doua milioane de lei.

22 de miliarde de lei la CEREALCOM

La sfirsitul anului 2001, CEREALCOM Olt a incheiat doua contracte de vinzare a 45.000 de tone de griu cu doua firme: una din judetul Olt si alta din judetul Vaslui. Cu firma ROMPH SRL a fost incheiat un contract pentru vinzarea cantitatii de 15.000 de tone de griu. Dupa ce s-au ridicat din depozitele CEREALCOM 6.500 de tone de griu, in valoare de 21 de miliarde de lei, s-au achitat sase miliarde de lei, iar de trei luni au fost sistate atit vinzarea, cit si decontarea banilor. Asta, in conditiile in care CEREALCOM Olt are datorii fata de bugetul statului, reprezentind TVA si alte impozite, in valoare de 34 de miliarde de lei, conturile blocate si salariile neplatite. Mai mult decit atit, societatile aflate sub contract, ca depozitari la CEREALCOM si care au mandatat societatea sa le vinda griul, au incheiat contractul pe un pret de vinzare de 2.700 lei/kg, iar acum sint presate de conducerea CEREALCOM sa refaca facturile la pretul de 2.400 lei/kg. Si nu si-au primit nici banii pe griu. CEREALCOM a mai incheiat un contract de vinzare pentru alte 30.000 de tone de griu, din care n-a livrat decit 9.940 de tone si a incasat 32 de miliarde de lei si nu mai poate recupera patru miliarde de lei.

Pantelie Gramescu, directorul CEREALCOM Olt, declara ca a acceptat sa vinda griu unor societati pe care nu le-a verificat prea bine, deoarece avea in depozite o cantitate uriasa de griu, iar depozitarii il urgentau sa vinda. „I-am actionat in judecata pe cei carora le-am dat griul si asteptam o hotarire definitiva pentru a putea executa firmele datoare“, a spus Pantelie Gramescu. La intrebarea daca stia ce trecut are patronul firmei ROMPH, Ilie Petre, ridica din umeri. Dar probabil ca numai pentru ochii presei. Pentru ca altminteri, in particular, atit Pantelie Gramescu, directorul CEREALCOM, cit si Ilie Galuscan, directorul COMCEREAL, stiu foarte multe. Dar nu poti spune ca Ilie Petre este de mai multi ani protejatul fostului sef al IJP Olt, colonelul Bujor Florescu, actualul sef al Serviciului judiciar din cadrul IGP, si ca si-a construit firma luind marfa pe care a platit-o dupa mai multi ani, timp in care a rulat banii in alte afaceri. Dar acum este vorba de griu. Anul trecut, in judetul Olt, s-au produs peste 250.000 de tone de griu. Jumatate din aceasta cantitate a fost depozitata in silozurile CEREALCOM. In acest griu statul a investit subventii, iar taranii si-au luat de la gura sa are si sa semene. Guvernul, in fiecare toamna, in fiecare primavara, declanseaza adevarate cruciade pentru o productie de griu care sa sporeasca avutia tarii. Totul se opreste insa aici. Pentru ca de cele mai multe ori restul il fac altii si acum IGP-ul…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS