16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii retinuti nu reprezinta pericol pentru ordinea publica

Studentii retinuti nu reprezinta pericol pentru ordinea publica

Trei complete de judecata din cadrul Judecatoriei Craiova au solutionat ieri in sedinte cu usile inchise plingerile formulate impotriva masurii de arestare preventiva a sase dintre cei opt studenti si elevi retinuti in urma cu zece zile, acuzati de inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Grupul a fost dus la judecatorie in jurul orei 10.30, iar duba in care se afla a reusit sa fie parcata in spatele institutiei dupa mai bine de o jumatate de ora. La intrarea dinspre est, politistii nu gaseau cheia, iar cea dinspre vest era blocata cu o alta masina. Au urmat alte ore de asteptare in care cei sase arestati in aceasta cauza si inca doi pentru alte spete au stat in duba ca sardelele. Din cind in cind, pe turela din plafon iesea cite o mina cu tigara. In tot acest timp, rude, prieteni, colegi de scoala ai celor sase si alti curiosi asteptau sa intre invinuitii in salile de judecata. Incatusati, tinerii au fost scosi din duba in jurul orei 12.15 si condusi la ultimul etaj al judecatoriei. Magistratii le-au spus avocatilor ca, de teama unei razmerite studentesti, s-a luat decizia ca acest grup sa fie judecat in sala de consiliu, cu usile inchise. In opinia magistratilor, pentru faptul ca au vrut sa fie alaturi de colegii lor de facultate intr-o sala a judecatoriei, studentii aflati in zona au fost considerati periculosi. Nu stim ce s-ar fi intimplat daca oamenii in roba i-ar fi numarat si pe studentii care se aflau la Universitate sau la Horticultura. Probabil ca ar fi aminat judecarea cauzei, simtindu-se in nesiguranta in fata unei „razmerite“.

Nici o clipa nu a fost vorba de vreun protest, ci doar de o sustinere morala a acelor tineri care stau dupa gratii pentru o vina infinit mai mica decit a unora care se plimba liberi si nestingheriti.

„Razmerita studenteasca“ de care se temeau magistratii si politistii nu a fost decit un „La Multi Ani!“ spus de prieteni unuia dintre arestati, care ieri implinea 21 de ani.

Dupa o jumatate de ora de dezbateri, toate dosarele au ramas in pronuntare, iar tinerii incatusati au fost trimisi in arestul IJP Dolj. Tatal unuia dintre tineri a declarat ca, in momentul arestarii, s-au incalcat toate normele procedurale: „Tinerilor li s-au luat la politie declaratii scrise pe foi albe si abia pe urma li s-a permis avocatilor sa vina la clientii lor. Au fost luate in prezenta aparatorilor alte declaratii, de data asta pe formulare tipizate, si abia a doua zi au fost prezentati Parchetului“. „Copiii au fost presati sa scrie si a doua oara ce spusesera initial“, a declarat un alt parinte.

Saptamina trecuta au fost respinse cererile de revocare a mandatelor de arestare preventiva ale lui George Alexandru Vaduva, de 22 de ani, si Bogdan Boceanu, de 19 ani. Ceilalti sase sint: Bogdan Fota, de 22 de ani, Marius Robert Ionescu, de 23 de ani, Nicusor Moldoveanu, de 25 de ani, Lucian Ponoran, de 25 de ani, Valentin Tucureanu, de 21 de ani, si Bogdan Stoica. La ora 16.30, instanta judecatoreasca a admis plingerile celor sase tineri, considerind ca nu reprezinta pericol pentru ordinea publica, dar acestia vor ramine totusi in arest, Parchetul avind termen de trei zile pentru a declara recurs. Daca sentintele nu vor fi atacate, tinerii vor fi pusi in libertate. In situatia in care Parchetul declara recurs, tinerii vor ramine in stare de arest preventiv pina la solutionarea definitiva a cauzelor de catre instanta Tribunalului Dolj. Aceeasi instanta va judeca si recursurile declarate in dosarele lui Alexandru George Vaduva si Bogdan Boceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS