10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFunctionarii de la Finante fac gafe pe buzunarele contribuabililor

Functionarii de la Finante fac gafe pe buzunarele contribuabililor

• Stefan Sovoiu nu si-a platit impozitele catre stat timp de sapte ani, pentru ca functionarii Administratiei Financiare l-au „confundat“ cu un invalid, in timp ce el este persoana cu handicap • Urmind exemplul vecinului sau, Tudorica Popescu a neglijat sa-si plateasca darile pe motiv ca si el este persoana cu handicap • Serviciul de taxe si impozite al primariei a descoperit abia acum „greseala“ care va trebui platita din buzunarele celor doi

Tudorica Popescu, din strada Brestei, nr. 402, Craiova, a lucrat ca fochist la punctul termic din cartierul Lapus. Pina in 1986, cind a fost diagnosticat cu hemiplegie, o afectiune grava care i-a afectat ireversibil capacitatea de munca. La nici 49 de ani, Tudorica a fost trecut in rindul persoanelor cu handicap considerate „nerevizuibile“, urmind ca statul sa se ocupe in continuare sa-i asigure un trai decent si o batrinete linistita. „Nu am avut motive sa ma pling pina acum. Pensia mi-am primit-o intotdeauna, am beneficiat de scutire la telefon, la abonamentul TV si nu mi s-a cerut de atunci sa platesc impozit pentru casa si teren. Imi amintesc ca in 1995 am cerut sa fiu scutit de plata impozitului, dar nu am primit nici un raspuns de la finante. Am crezut atunci ca nu trebuie sa mai platesc, mai ales ca un vecin, Stefan Sovoiu, mi-a spus ca nu plateste darile pentru ca are handicap de gradul II“, a spus el.

Batrinul are datorii din 1995

Toate bune si frumoase pina acum citeva luni, cind Tudorica a auzit de la televizor ca persoanele cu handicap nu sint scutite de impozitul pentru casa si teren. Contrariat, batrinul s-a adresat Primariei Craiova, cerind lamuriri suplimentare.

Prin adresa nr.108491/4.02.2002, a fost instiintat ca scutirea solicitata nu i se poate acorda, pentru ca Legea nr. 27/1994 privind impozitele si taxele locale nu prevede o asemenea facilitate decit pentru veteranii si invalizii de razboi. Profitind de ocazie, reprezentantii primariei s-au grabit sa-i faca socotelile, anuntindu-l ca are de achitat, de prin 1995 pina in prezent, vreo 5 milioane de lei (dintre care penalizari de vreo 1,5 milioane de lei). „Parca a cazut cerul pe mine cind am aflat. Pentru numele lui Dumnezeu, m-am intrebat, daca era asa de ce nu mi-a spus nimeni nimic? As fi facut pe dracu-n patru si as fi reusit sa pun bani de-o parte si sa platesc din pensia asta amarita. Dar acum ce ma fac, de unde sa iau atitia bani?“, a spus batrinul abia stapinindu-si lacrimile.

Alt caz, aceeasi problema

Vecinul de care pomenea Tudorica Popescu, Stefan Sovoiu, locuieste la vreo citeva case mai incolo, pe strada Zavoiului, nr. 4. Are 69 de ani si nu a mai platit impozit pentru casa si teren, tot din 1995. Mai mult chiar, Sovoiu, grijuliu sa nu ramina cu datorii neplatite, i-a deranjat periodic pe cei de la Serviciul taxe si impozite, cerindu-le explicatii. Prima adresa, datata 9 ianuarie 1995, eliberata de Administratia Financiara a municipiului Craiova la solicitarea sa, confirma faptul ca Sovoiu urma sa fie „scutit de plata impozitelor pe cladire si teren, incepind cu 1.01.1995, in cota de 100%“. Sovoiu sustine ca de atunci a mai avut drum pe la serviciul respectiv ca sa mai intrebe cum e cu impozitul, iar raspunsul primit a fost mereu acelasi: „Ultima data am fost acolo prin luna februarie, dupa ce am aflat ce a patit Tudorica. Atunci, o functionara de la Camera 6 m-a intrebat ce caut acolo, ca doar sint scutit de impozit. Nu am mai insistat. M-am dus acasa si de atunci nu m-a mai intrebat nimeni nimic“.

Functionarii au gresit?

Teodor Voinea, directorul Serviciului de taxe si impozite din cadrul Primariei Craiova, a spus ca singurele categorii scutite de plata impozitelor pentru cladire si teren sint veteranii si invalizii de razboi, persoanele persecutate politic in regimul trecut, precum si urmasii acestora. „Persoanele cu handicap nu au fost scutite de plata acestor impozite nici inainte, nici dupa 1995“, a precizat Voinea. In ceea ce-l priveste pe Stefan Sovoiu, Voinea a confirmat faptul ca batrinul beneficiaza de scutire, dar la o cercetare mai atenta a dosarului a constatat anumite inadvertente. Desi solicitantul a depus la vremea respectiva o copie dupa certificatul de persoana cu handicap care sa-i motiveze dupa parerea lui cererea, in procesul-verbal intocmit in 1995 de inspectorul Ilie Mitran si semnat de Petre Petcu, seful de atunci al Serviciului taxe si impozite si de Dumitru Bouleanu, director adjunct al Administratiei Financiare, solicitantul apare ca invalid. Prin urmare, Sovoiu a fost scutit ani de zile de plata impozitelor, dintr-o „eroare“ a functionarilor amintiti, iar acum va fi obligat sa plateasca datoriile din urma plus majorarile aferente sau sa-i dea in judecata pe cei care se fac vinovati de toata aceasta incurcatura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS