19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024

Apostrof

De o saptamina, presa urla de „hackerii“ prinsi de marii si marii politai in ale crimei organizate din Craiova. I-am vazut la TV, dusi precum condamnatii la moarte, legati intre ei cu catuse la miini si escortati de mascati. Ba alde Pro TV si Antena 1, vai de capu’ vostru! Cine nu are calculatoristi sa-si cumpere! Daca vreunul dintre pseudoreporterii vosti si-ar fi rupt din mult prea pretiosul sau timp ca sa caute intr-un dictionar de calculatoare ce inseamna hacker, ar fi vazut ca saracii baieti legati mai alaltaieri nu prea aveau nimic in comun cu hackingul. Singura legatura pe care am vazut-o noi au fost aberatiile debitate de nu stiu ce colonel, care spunea ca aia spargeau banci! Haide, da-ma dracului, daca erau ei asa ciumegi si spargeau banci, le era greu sa isi traga citeva sute de parai intr-un cont in fiecare zi? Dar, deh!, la mintea aia greu incercata de purtatul caschetei, gaborul nu a gasit altceva cu care sa iasa in fata si sa ia ochii fraierilor, asa ca i-a facut pe aia mai ciumegi decit a fost Kevin Mitnick la viata lui. Stop! Domnii reporteri (redactori de stiri), orice ati mai fi, luati o pauza aici, deschideti un Internet Explorer (pot sa pariez ca asta folositi) si fuga la www.google.com. Bagati acolo in gaura aia de cautare „Kevin Mitnick“ (puteti sa dati copy/paste, ca sa nu scrieti cumva gresit) si click pe „Search“. Duceti-va, cititi cine a fost tipul ala si veniti inapoi mai curati, mai uscati si, poate, ceva mai destepti.

Gata? Bun, acum stiti cine a fost Kevin Mitnick si ce a facut. Si incepeti sa va dati seama ca tipii aia ridicati de brigada antimafie (asa se cred ei) a Craiovei nu prea au nimic in comun cu Mitnick. Sau cu orice alti hackeri faimosi. Am auzit cum ca sint judecati pentru inselaciune si pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni. Nu am calitatea si nici studiile necesare ca sa ma pronunt sau nu asupra vinovatiei lor. In schimb, ca om, ca tinar si ca si cetatean onest, pot sa spun ca am vazut la TV cea mai oribila punere in scena cind cu reportajul ala. Probabil politaii s-au bazat pe faptul ca orice idiot a auzit ca „hacker“ e ceva rau, mai ales ca au mai fost si filme cu hackeri care spargeau calculatoarele americanilor si lansau rachete atomice. Domnilor ofiteri, lasati pulanul si mai puneti mina pe un calclator, dar nu de-ala de buzunar, pe care il folositi la calculat amenzile. Mai dati-va cu sania pe Internet, mai cereti un „asl pls“ pe mIRC si poate o sa aflati care e diferenta intre „hacker“ si „carder“.

Apropo, domnilor politisti, voi chiar vreti sa prindeti hackeri? Atunci imi permit sa va sugerez ceva: dati o raita prin facultatile de calculatoare, intrebati-i pe profesori care sint studentii lor buni, oferiti-le tipilor un grad si un salariu la finalul facultatii si poate o sa va fie mai bine. Desi ma indoiesc ca o sa accepte vreunul oferta voastra. In paranteza fie spus, multi dintre cei care sint smecheri acum in domeniul computerelor au fost si hackeri la viata lor. Ati auzit de Steve Wozniak? Dar de Apple Computers ati auzit? Fuga iar pe google.com si mai cultivati-va!

Stau si ma intreb: oare alta treaba n-au avut stimabilii (ma indoiesc) ofiteri de facut? S-au terminat recuperatorii si traficantii de droguri? Pardon, aia sint cetateni respectabili si poate stau cu domnii ofiteri la masa. N-am vrut sa acuz pe nimeni, am emis doar o parere. E dreptul meu constitutional. Pentru ca, dupa cum bine spunea un amic de-ai mei: „Cu ideile, cu idealurile mele, cu visurile, cu noptile mele pierdute, cu satisfactia mea ca fac un lucru bun, care ma ridica din porcaria asta de viata pe care mi-o oferiti voi, cu orgoliul meu patriotic ca sint roman si ca pot face aceste lucruri, pe care altii nu le pot face, cu dorinta mea de a invata, de a cunoaste, de a munci pentru ceva, in care cred cu adevarat, pentru care as fi dispus sa ma bat cu voi toti – ei, aflati – cu astea nu va jucati! Iata ce nu imi puteti lua niciodata“.

Auzi, societate?

Cineva care cunoaste.

P.S. (se cere): Domnii care tin www.bursa.ro n-au nici o legatura cu cele scrise mai sus si ii salutam.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS