16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPedeapsa cu moartea mai exista in Romania, fiind dispusa de medicii legisti

Pedeapsa cu moartea mai exista in Romania, fiind dispusa de medicii legisti

In inchisoare pina la ultima suflare

• Pe baza unor expertize medico-legale, judecatorii sint nevoiti sa accepte punerea in libertate a unor condamnati, care apoi dispar pentru a se sustrage executarii pedepsei • In alte cazuri insa, legistii propun ca persoane grav bolnave, aflate chiar in ultimele zile de viata, sa ramina in spatele gratiilor pina la ultima suflare

Relatam in paginile cotidianului nostru cazul unui condamnat care s-a facut nevazut pentru a nu se intoarce la inchisoare. Vasilica Liviu Saizu, acum in virsta de 30 de ani, din Poiana Mare, a fost condamnat in august 1989 la sapte ani de inchisoare pentru savirsirea infractiunii de tentativa de omor. N-a stat in penitenciar insa decit pina in aprilie 1991, obtinind intreruperea executarii pedepsei pentru motive medicale.

11 ani de libertate pentru un astm bronsic

De atunci, astmul sau bronsic i-a impresionat periodic pe medicii legisti, care au propus de fiecare data tratarea in libertate a condamnatului. Profitind de libertate, Saizu nu s-a potolit, fiind condamnat in aprilie 2000 la un an si sase luni de inchisoare pentru violare de domiciliu si furtul unei oale de aluminiu si a unei caldari de cupru. Prin penitenciar tot n-a calcat de mai bine de 11 ani, iar la 1 februarie 2002, cind trebuia sa se intoarca dupa gratii, a disparut fara urma, fiind dat in urmarire generala.

Constantin Furtuna, prim-vicepresedinte al Curtii de Apel Craiova si secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii, sustine ca judecatorii

n-au nici o vina in asemenea cazuri: „Toate aminarile sau intreruperile de pedeapsa au fost dispuse pe baza unor expertize medico-legale. Judecatorii sint nevoiti sa adopte punctul de vedere al legistilor, dind curs propunerii acestora – ca specialisti in domeniu – de eliberare din penitenciar“.

Poti muri in inchisoare daca ai ciroza

Pe de alta parte, tot legistii dau de furca judecatorilor prin propuneri de-a dreptul stupide in materia intreruperii executarii unor pedepse privative de libertate. Nu demult, Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici“ Bucuresti il condamna pe detinutul E.V. sa moara in inchisoare. Conform expertizei INML, respectivul suferea de ciroza hepatica decompensata vascular cu episoade de hemoragie digestiva superioara. Legistii scriau cu mina lor: „Afectiunea hepatica este grava (cu sanse reduse de vindecare), cu evolutie agresiva susceptibila de complicatii imprevizibile, posibil mortale, ce pot aparea, indiferent daca persoana se afla sau nu in detentie“. Cu toate acestea, propunerea comisiei de expertiza medico-legala transmisa Tribunalului Dolj suna a condamnare la moarte: „Avind in vedere ca, in actualul stadiu evolutiv al bolii hepatice, asistenta medicala poate fi asigurata si in cadrul retelei sanitare a Directiei Generale a Penitenciarelor, consideram ca propunerea de punere in libertate din punct de vedere exclusiv medical ar fi nejustificata“. „Legistii l-au condamnat pe acest om sa-si petreaca ultimele zile de viata in spatele gratiilor, un fapt absolut inuman. Iar noi, judecatorii, sintem obligati sa ne raliem opiniei legistilor, pentru ca ei sint de specialitate…“, a declarat magistratul Constantin Furtuna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS