25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraian Basescu a trimis oficialitatilor dosarul cu acuzele la adresa ministrului transporturilor

Traian Basescu a trimis oficialitatilor dosarul cu acuzele la adresa ministrului transporturilor

Liderul PD Traian Basescu a declarat ieri intr-o conferinta de presa, ca a trimis presedintelui Ion Iliescu, premierului Adrian Nastase, ministrului justitiei Rodica Stanoiu, ministrului de interne Ioan Rus si procurorului general Tanase Joita un dosar cu documente care demonstreaza „utilizarea ilegala a resurselor financiare ale unor companii nationale cu capital integral de stat“.

Conform acestor documente, pe parcursul lunii iulie 2001, televiziunea constanteana Maritime Training Centre Television (MTC), infiintata printr-o hotarire de guvern din mai 2001, initiata de ministrul transporturilor, Miron Mitrea, a virat catre Societatea Comerciala Romanian Investment Development SRL, prin mai multe ordine de plata, suma de 164,5 miliarde de lei. Societatea Romanian Investment Development a fost infiintata cu o luna inainte de emiterea hotaririi guvernului, are ca obiecte de activitate declarate activitati de arta si spectacole, iar singurul asociat juridic este Albany Holdings LLC, cu sediul in New Jersey (Statele Unite). La sfirsitul anului 2001, conform bilantului, societatea avea in cont 183.100 de lei. Basescu a afirmat despre televiziunea MTC ca este „un bidon de tip SOV“, prin care „se scurg“ bani ai regiilor din subordinea Ministerului Transporturilor (Compania Nationala CFR, Societatea Nationala CFR Marfa, Compania Nationala Aeroportul International Otopeni si Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta).

Dosarul prezentat de Basescu contine, intre altele, contractul de asociere in participatiune dintre MTC TV si cele patru companii de stat, documente de la Registrul Comertului, precum si diverse ordine de plata ale companiilor catre televiziune si ale televiziunii catre societatea Romanian Investment Development SRL.

Conform celor prezentate de liderul PD, in 21 iunie 2001, prin faxul de la Cabinetul ministrului Transporturilor, secretarul general Ioan Orbescu a transmis catre cele patru companii din subordinea ministerului nota de fundamentare si contractul de asociere pentru finantarea MTC, „societate comerciala pe actiuni, de interes strategic, cu capital integral de stat“, dupa cum se spune in document. „Greu de gasit justificarea pentru ca o televiziune locala sa fie considerata de interes strategic“, a spus Basescu. El a atasat la dosar doar faxul trimis catre Administratia Portului Constanta. In respectivul act se precizeaza ca este “o oportunitate in a investi acum in acest proiect, asigurindu-se prin aceasta o expunere mediatica a activitatii MLPTL la nivel national, pe o perioada de trei ani si o activitate de televiziune realizata la standarde profesioniste“. Investitia care trebuie facuta in aceasta televiziune este de 190 de miliarde de lei, dupa cum se precizeaza in nota de fundamentare a contractului de asociere, in scopul dotarii tehnice a societatii cu echipamente de televiziune. In document se mai precizeaza ca societatea are ca obiect principal de activitate realizarea de programe cu scop informativ, cultural, educativ si de divertisment, prin care „sa se asigure maximum de informatii din toate domeniile de activitate ale MLPTL”. Pentru a mediatiza la nivel national actiunile si programele ministerului, „se impune colaborarea cu televiziunile cu difuzare nationala“. Cu investitia de 190 de miliarde de lei se poate realiza si difuza, potrivit documentului, la o televiziune cu acoperire nationala, o emisiune saptaminala in week-end, cu durata de 60 de minute, pe o perioada de trei ani, care sa promoveze activitatile ministerului. De asemenea, se pot produce si filme de prezentare, precum si rubrici zilnice cu o durata de 2-3 minute, care vor fi difuzate in diverse emisiuni.

Tot in dosar apare si „Contractul de asociere pentru coproductii de televiziune, campanii de marketing si publicitate“, inregistrat 26 iunie 2001, asocierea incheindu-se intre MTC si Societatea Global Media .

In document este prevazut ca asocierea se face ca urmare a contractului intre MTC, Compania Nationala CFR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Societatea Nationala CFR Marfa si Compania Nationala Aeroportul International Otopeni. Scopul asocierii dintre MTC si Global Media este, intre altele enumerate, „infiintarea unui minitrust media zonal, cu sediul in municipiul Constanta, cit si extinderea lui“. „Stiu bine statutele celor patru companii. Nici unul nu are in obiectul de activitate crearea de posturi TV sau de minitrusturi media“, a spus Basescu.

Potrivit aceluiasi document, 45% din beneficiile acestei asociatii vor reveni MTC, iar 55% Global Media. La capitolul „Mecanismul financiar“, se precizeaza ca MTC varsa in contul Global Media (GM), in termen de trei zile de la „cererea expresa efectuata de aceasta“, opt milioane de dolari. Basescu a introdus in dosar si o situatie a actionariatului de la Global Media, obtinuta de la Camera de Comert, potrivit careia numarul asociatilor persoane fizice este de 12. Intre acestia se numara Ionel Cristian Burci, domiciliat in Beverly Hills (California-SUA), care detine 65,4% din actiuni. Adunarea Generala a Actionarilor de la Administratia Porturilor Constanta a hotarit, in 2 iulie, dupa obtinerea avizului favorabil al Consiliului de Administratie, sa aprobe asocierea cu MTC si cu celelalte trei companii ale ministerului. Dosarul cuprinde si „Contractul de asociere in participatiune“, obtinut de la portul Constanta si semnat de directorii generali, adjuncti si economici de la cele patru companii si de MTC. Pentru Otopeni a semnat si consilierul PSD Basulescu, a mai spus Basescu.

Potrivit acestui contract, beneficiile financiare obtinute in urma asocierii se impart intre MTC (50 la suta) si ceilalti patru asociati, proportional cu cota de participare (50 la suta). Contractul stipuleaza ca fiecare dintre cele patru companii va varsa in contul asociatiei, in termen de trei zile de la semnarea actului, cite doua milioane de dolari. Basescu a precizat ca nu detine decit ordinele de varsamint ale Portului Constanta, prin care acesta a virat catre MTC prima data 31,4 miliarde de lei (1,075 milioane de dolari) si a doua oara 27 de miliarde de lei (924.000 de dolari). De asemenea, in dosar sint anexate sase ordine de plata ale MTC catre societatea Romanian Investment Development SRL, prin care postul de televiziune vireaza catre respectiva societate in total 164 de miliarde de lei. Dosarul mai cuprinde mai multe procese-verbale de la sedintele asociatiei. Basescu a spus ca va propune, marti, Colegiului Director al PD initierea unei motiuni simple in parlament, intitulata „Coruptia bidoanelor“. „Este singurul loc in care putem face dezbatere la nivel politic. Altfel, totul ar fi doar un scandal de presa“, a mai spus Basescu.

Pe linga autoritatile romane, Basescu a precizat ca va solicita sprijinul Ambasadei Statelor Unite pentru a afla „unde in New Jersey au ajuns cei 164,5 miliarde de lei“. „Public ii cer ambasadorului Michael Guest sprijin pentru a ne lamuri cum o companie americana cu head-office la Bucuresti a reusit sa primeasca bani publici de la un bidon public numit televiziune strategica, bani care proveneau de la companii in mare dificultate financiara si bani care au fost luati in contul sigurantei traficului peste tot“, a spus Basescu. Lipsa celor doua milioane de dolari din bugetul fiecareia dintre cele patru companii nationale a fost catalogata de Basescu drept „o crima“. Basescu a precizat ca singurele ordine de plata pe care le detine sint cele de la Portul Constanta, insa detine ordinele de plata ale televiziunii MTC, care „nu are nici un fel de venit“, iar virarea celor 164,5 miliarde de lei arata ca si celelalte companii au depus acesti bani. Totusi, Basescu a notat ca la Otopeni are „o retinere“. „Din ordinele de plata pe care le am, nu-mi ies opt milioane de dolari, ci doar 5,9 milioane, ceea ce inseamna ca unul n-a dat bani. Vreau sa cred ca a fost directorul Tara de la Otopeni“, a spus Basescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS