12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRebeliune pentru Tatian

Rebeliune pentru Tatian

Romii i-au prezentat „condoleantele“ perfetului de Dolj
• Singurul punct al discutiei cu prefectul a fost legat de tirgul de saptamina • In Piata Prefecturii insa, romii scandau numele lui Tatian • Liderul filialei Dolj a Partidei Romilor a recunoscut ca mitingul de ieri a fost facut impotriva lui Nazdravan si a lui Fulguta, adversarii politici din Uniunea Romilor

„E miting spontan. Nu stim motivul, dar il vom afla la prefectura“, a spus Nicu Tobosaru, in timp ce se indrepta, impreuna cu citeva sute de romi, intr-un mars spre Piata Prefecturii. Ieri, la putin timp inaintea prinzului, membrii sau simpatizantii Partidei Romilor, filiala Dolj, s-au strins in centrul Craiovei, la miting. Barbatii purtau palarii cu boruri largi, femeile erau imbracate in haine colorate strident si puradeii strigau cit ii tineau bosogii, chemindu-i in piata pe prefect si pe primar. „Vrem sa ne exprimam condoleantele (doleantele – n.r.) noastre perfetului (prefectului – n.r.). Vrem sa vina aici primarul, sa discutam emancipat“. Pina la urma s-a aflat si motivul intilnirii „spontane“, dar care avea toate aprobarile necesare ale autoritatilor pentru un miting in toata regula. „Mitingul este apolitic, nu vrem decit ca autoritatile sa ne asculte cererile noastre in legatura cu tirgul din Romanesti. In tirg nu vinde numai Partida Romilor, ci vinde tot ce exista tigan in Craiova, ca sa-si cistige o bucata de piine. Vrem sa dispara suspiciunea din tirg. Dumitru Tatian nu are nici un amestec, el este doar administrator, angajatul primariei si atit“, a spus Nicolae Dumitru, unul dintre membrii delegatiei care a discutat, cu usile inchise, cu Cornel Mondea, prefectul de Dolj.

„Protestam impotriva lui Nazdravan si a lui Fulguta“

Dumitru Tatian a recunoscut insa ca toata „miscarea“ era de fapt o chestiune politica, acuzind Uniunea Romilor ca fiind o „organizatie – fantoma, ilegala“: „Vrem sa facem un apel catre institutiile statului si sa protestam impotriva lui Nazdravan si a lui Fulguta, care spun ca-i reprezinta pe romi, dar nu este asa. Nu recunoastem alta organizatie a romilor in Craiova, iar Uniunea Romilor este o filiala – fantoma, ilegala. Cei doi (Nazdravan si Fulguta – n.r.) racoleaza romii pe care nu-i putem accepta in organizatia noastra pentru ca incalca legea si vor sa inchida tirgul de saptamina“.

Regulament de functionare pentru tirgul de saptamina

Dupa ce i-au impins pe ziaristi, cerindu-le sa iasa afara din sediul prefecturii, membrii delegatiei protestatarilor au avut o discutie de citeva zeci de minute cu prefectul, in cabinetul acestuia. „Intilnirea a avut o singura tema, cea a functionarii tirgului de saptamina. Le-am promis ca in scurt timp, impreuna cu primaria, vom elabora un regulament de functionare a tirgului, privind intrarea, iesirea din tirg, plata taxelor, depozitarea pe timpul noptii pentru a nu mai exista nici o suspiciune“, a spus Cornel Mondea.

„Vrem ca toti tiganii sa poata vinde in tirg, indiferent daca sint in vreun partid sau nu“

Paradoxal este insa faptul ca si adversarii politici vor acelasi lucru: „Pina acum, nici un tigan nu vindea in tirg fara sa aiba legitimatia de partid, iar cei care nu erau de la Partida Romilor erau trimisi acasa. Femeile ajunsesera, ca sa nu uite legitimatia acasa, sa si-o coase de reverul hainei. Nu vrem sa inchidem tirgul, ci toti tiganii sa poata vinde acolo, indiferent daca sint in vreun partid sau nu“, a spus Velcu Vasile-Nazdravan, presedintele filialei Dolj a Uniunii Romilor. La terminarea mitingului, manifestantii din Piata Prefecturii au scandat numele liderului Tatian si, pentru ca tot renuntasera citeva ore la activitatea din tirg, si-au dus puradeii sa-i plimbe cu masinutele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS