13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPlutonierul major Victor Emanuel Ciobanu a cazut la datorie

Plutonierul major Victor Emanuel Ciobanu a cazut la datorie

• Subofiterul si maistrul militar Toma Octavian Ganea s-au electrocutat in timp ce remediau o defectiune la autostatia de transmisiuni Panther • Plutonierul major Victor Emanuel Ciobanu nu a putut fi salvat • Colegul lui a scapat cu viata si este internat la un spital din Kosovo

Doi militari din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din Craiova au fost accidentati duminica, 24 martie, in Kosovo, in timpul misiunii de mentinere a pacii. In timp ce remediau o defectiune la tehnica de lupta, plutonierul major Victor Emanuel Ciobanu, de 41 de ani, si maistrul militar Toma Octavian Ganea, de 34 de ani, s-au electrocutat. Subofiterul nu a mai putut fi salvat, iar maistrul militar a fost transportat la un spital din apropierea taberei militare si este in afara oricarui pericol. Cei doi militari au plecat din Craiova, impreuna cu alti 84 de colegi, pe 2 martie, intr-o misiune KFOR. Compania de infanterie urma sa actioneze in cadrul detasamentului ITALCON, in Kosovo. Ajunsi la fata locului, militarii craioveni au intrat impreuna cu echipamentele si mijloacele tehnice in unitatea italiana AQUILA a Brigazii Multinationale de Vest, dislocata in regiunea Klina, si au efectuat diferite misiuni incredintate.

Un accident tragic

Duminica, 24 martie, in jurul orei 16.00, ora Romaniei, o furtuna a afectat echipamentul de transmisiuni al militarilor romani din tabara de dislocare din Klina, aflata la 50 km vest de Pristina. Plt. maj. Victor Emanuel Ciobanu, seful autostatiei radio, si maistrul militar Toma Octavian Ganea, seful grupei reparatii si evacuare, au inceput sa lucreze pentru remedierea defectiunii, netinind seama de timpul nefavorabil. „Repunerea in functiune a autostatiei Panther era absolut necesara pentru a asigura legatura, 24 de ore din 24, intre toate subunitatile aflate in misiune in diferite zone ale regiunii si baza. In timp ce incercau sa repuna pe pozitie de functionare antena cazuta pe un cablu de inalta tensiune, cei doi s-au electrocutat“, a precizat cpt. Renato Nadolu, ofiter de relatii publice al unitatii.

Victor Emanuel Ciobanu si-a inceput cariera militara la Craiova

Cei doi au fost transportati de urgenta la Spitalul din PECI, dar, din cauza leziunilor suferite, plt. maj. Victor Emanuel Ciobanu a decedat. Maistrul militar Toma Octavian Ganea este internat in acelasi spital, iar medicii spun ca starea acestuia este stabila. Victor Emanuel Ciobanu a participat de mai multe ori la misiuni internationale, dar niciodata nu a mai avut vreun accident. Nascut in localitatea Borascu – Gorj, subofiterul a absolvit Scola Militara de la Sibiu, promotia 1981, si si-a inceput cariera la Brigada 2 Mecanizata „Rovine“, din Craiova.

Subofiterul a fost inaintat, postmortem, la gradul de sublocotenent

Vestea disparitiei plt. maj. Victor Emanuel Ciobanu a socat familia subofiterului si pe cunoscutii acestuia. „Era un adevarat profesionist. Punea foarte mult suflet in meseria pe care o facea. Nu stiu ce o sa ne facem fara el eu si fiul nostru. De ce oare ne-a lasat singuri?“, se intreba ieri, cu ochii in lacrimi, Claudia Ciobanu, sotia militarului cazut la datorie. Tata a unui baiat de 15 ani, Victor Emanuel Ciobanu, Radu, cum ii spuneau cei apropiati, abia astepta sa vina acasa, impreuna cu colegii, pentru a-l sprijini pe Cristi la examenul de capacitate. Din nefericire, compania plecata in Kosovo se va intoarce pe 2 iulie fara Victor Ciobanu. Trupul neinsufletit al subofiterului va fi adus azi sau miine in tara. Plt. maj. Victor Emanuel Ciobanu a fost inaintat postmortem, prin ordinul ministrului apararii nationale, la gradul de sublocotenent. Directia Relatii Publice a Ministerului Apararii Nationale este alaturi, moral si material, de familia indoliata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS