17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAu trecut trei zile de cind Alina Harnau este in coma, iar agresorii - in libertate

Au trecut trei zile de cind Alina Harnau este in coma, iar agresorii – in libertate

• Tinara a fost transportata ieri dupa-amiaza, cu elicopterul, la Spitalul „Dr. Bagdasar“ din Bucuresti • Cei care au maltratat-o pe angajata Agentiei Loto Prono din Craiova nu au fost inca prinsi • Desi in coma depasita, tinara de 26 de ani lupta sa supravietuiasca • In acest timp, craiovenilor le este teama sa mai iasa pe strada • Cazul Alinei Harnau se inscrie printre multele agresiuni si chiar omucideri inregistrate in analele politiei cu AN • Oamenii legii doljeni si-au mai dovedit neputinta in tentativa de omor asupra unei tinere vinzatoare din cartierul Lapus si asupra crimei de la Apele Vii, de la sfirsitul anului trecut

„Nimic nou in cazul Loto Prono“. Raspunsul anchetatorilor privind maltratarea Alinei Harnau a devenit deja un laitmotiv care suna mai mult a neputinta. Singurul rezultat, un comunicat-apel catre cetateni. Angajata, in virsta de 26 de ani, a Agentiei Loto Prono nr. 16 – 2 de pe Calea Bucuresti, din Craiova, se lupta in continuare cu moartea. Medicii i-au dat sanse minime de supravietuire, dar tinara se incapatineaza sa traiasca datorita imaginii lui Mihnea, baietelul ei de numai doi ani. Alina Harnau a fost transportata ieri dupa-amiaza, cu un elicopter al SMURD, venit de la Tirgu Mures, la Spitalul „Dr. Bagdasar“, din Bucuresti. In tot acest timp insa, bestiile care au adus-o in aceasta stare se bucura de libertate. In dupa-amiaza de vineri, 22 martie, Alina Harnau era de serviciu la agentie cind a fost atacata si batuta crunt de un grup de indivizi inca neidentificati. Ea a fost gasita de o colega de serviciu, in stare de inconstienta, zacind intr-o balta de singe. Din sediul agentiei nu lipseau, dupa primele verificari, decit aproximativ doua milioane de lei din casa, doua cartele telefonice reincarcabile de cinci si 12 dolari, geanta vinzatoarei si telefonul mobil al acesteia.

Cei care pot da o mina de ajutor pastreaza tacerea

De atunci au trecut trei zile si ancheta politistilor si procurorilor criminalisti nu a avut nici un rezultat. Doar „piste, fire, suspecti“. Audierea a zeci de persoane nu a putut duce nici macar la incropirea unui portret-robot al vreunuia dintre atacatori. Trecatorii care s-au nimerit in zona vineri, in jurul orei 13.00, si care este foarte probabil sa-i fi vazut pe agresori pastreaza tacerea. Teama de a nu fi, la rindul lor, victimele unei razbunari si de a nu li se acorda protectie isi spune cuvintul. Nici taximetristul cautat, care i-ar fi transportat pina in dreptul Mc Donald’s pe atacatori, nu vrea sa le dea o mina de ajutor anchetatorilor. Cazul Alinei Harnau tinde, cu trecerea fiecarei ore, sa devina unul dintre multele „AN“-uri (Autor Necunoscut) inregistrate in analele politiei doljene.

„Moare omul pe strada sau la serviciu, atacat, taiat, batut. Si nimeni nu misca un deget. Halal!“

In ultimul timp, multi craioveni ne-au contactat la redactie pentru a se interesa daca agresorii de pe Calea Bucuresti au fost sau nu prinsi. Raspunsul negativ pe care ne vedem obligati sa-l dam le mareste teama. Teama de a-si pierde libertatea si chiar viata dintr-un nimic. „Moare omul pe strada sau la serviciu, atacat, taiat, batut. Si nimeni nu misca un deget. Halal!“, spun batrinii, facindu-si cruce. Ei simt ca nimeni nu vegheaza la siguranta lor atunci cind se duc sa-si ridice pensia, la cumparaturi sau sa-si plateasca intretinerea. Si multele agresiuni la care cei pusi sa apere legea s-au dovedit „inofensivi“ in a le preveni sau macar a le rezolva le dau dreptate.

Simona Mitrica asteapta, de patru luni, prinderea celor care au bagat-o in spital

In noaptea de 28 spre 29 noiembrie 2001, vinzatoarea unui magazin din cartierul craiovean Lapus Arges a fost gasita la putin timp dupa-miezul noptii cazuta linga un bloc, in stare de inconstienta. Simona Mitrica, de 29 de ani, a fost batuta crunt, tilharita si apoi lasata aproape in pielea goala, intr-o balta de singe. Din magazin lipseau (vezi cazul Loto Prono) aproximativ doua milioane de lei si bijuteriile victimei. Tinara a stat citeva zile internata in spital, in stare de coma, dar a avut noroc si si-a revenit. „Avem deja suspecti, dar cercetarile continua pentru elucidarea imprejurarilor in care s-a produs tilharia“, au declarat la scurt timp capii politiei craiovene. Si elucidate au ramas. Cei care au batut-o pe Simona Mitrica sint si acum, dupa aproape patru luni, liberi. Cine poate garanta ca nu sint aceiasi care au atacat-o pe Alina Harnau? Sau ca miine-poimiine o alta tinara nu va avea aceeasi soarta?

Criminalii de la Apele Vii sint, in continuare, liberi

Un alt caz, inregistrat tot cu AN, este cel al crimei de la Apele Vii, din noaptea de 5 spre 6 noiembrie a anului trecut. Gheorghe Paunoiu, de 71 de ani, a fost gasit mort, in mijlocul curtii. Imbracat doar in pijama, batrinul fusese de nenumarate ori lovit in cap cu o bita. Anchetatorii au stabilit la acea data ca mobilul omorului fusese tentativa de jaf sau jaful. Au fost si atunci ridicate amprente, au fost audiati martori, suspecti, vecini. Criminalii nu au fost insa prinsi pina azi.

Atacat fara vina de un necunoscut, trimis la plimbare de un politist

Dar nu numai dosare „grele“ au inscris pe ele AN, ci si „simple“ agresiuni, produse de indivizi care atenteaza, fara nici un fel de remuscare, la libertatea si integritatea semenului. In seara de 17 martie 2002, Ciprian Scaiceanu, distribuitor la Gazeta de Sud, a fost atacat din senin de sase indivizi. „Plecasem sa distribui ziarele si pe strada Riului, sase indivizi, care stateau pe linga un foc, mi-au cerut sa le dau ziarele sa le puna pe foc. Am refuzat pentru ca din acele ziare imi cistig piinea. Atunci, unul dintre ei m-a lovit cu capul in nas, cu pumnii in fata si apoi cu o coada de lopata in spate. Singura mea vina era ca eram in timpul serviciului si ma duceam sa-mi fac munca“, povesteste Ciprian Scaiceanu. Cum era normal, s-a dus direct la cel mai apropiat post de politie pentru a cere ajutor. O masina a plecat imediat in cautarea agresorilor, dar nu i-a mai gasit. In ziua urmatoare, victima a mers sa depuna plingere la politie, dar raspunsul primit l-a socat: „Du-te si ia-ti certificat medico-legal si da-i in judecata“. „Pe cine sa dau in judecata?“, a intrebat petitionarul, si pe buna dreptate.

O zi cu umbra

Am fi dorit sa le uram, senini si fara teama, cu ocazia zilei de 25 Martie, Ziua Politiei Romane, tuturor oamenilor in uniforma albastra, „La multi ani si multe succese in continuare!“. Dar cazul Alinei Harnau, celelalte amintite mai sus si alte mii care asteapta sa fie rezolvate ne fac sa avem o oarecare stringere de inima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS