20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalComerciantilor putin le pasa de sanatatea consumatorilor

Comerciantilor putin le pasa de sanatatea consumatorilor

Mezeluri stricate, produse expirate, depozitare haotica si mizerie cit cuprinde, acestea sint deficientele descoperite de fiecare data in magazinele alimentare de catre inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. Controalele repetate si amenzile de milioane se pare ca nu sint suficiente pentru a-i determina pe proprietarii de magazine alimentare sa practice un comert civilizat. Consumatorii neatenti cad frecvent in plasa comerciantilor care tin cu orice pret sa-si vinda marfa expirata sau alterata fara sa le pese ca astfel atenteaza la sanatatea si chiar viata celor care au incredere sa cumpere de la ei.

Alune, praf de inghetata, biscuiti, napolitane, condimente, fructe uscate si multe alte produse cu termenul de valabilitate expirat se vind la pret redus la magazinul My Family, de pe strada Petre Ispirescu, din Craiova, care apartine SC SAFT IMPEX SRL. Patronul societatii, pentru a nu pierde toti banii investiti in marfa din stoc, s-a decis sa o vinda cu 30% reducere, punind in pericol sanatatea consumatorilor. „Patronul a fost sanctionat de mai multe ori pentru aceeasi deficienta, insa degeaba. Nu renunta la practica de a vinde produse expirate cu pret redus. Consumatorii ar trebui sa nu se lase pacaliti de pretul mic si sa nu-si riste sanatatea“, avertizeaza Dumitru Ionescu, inspector de specialitate in cadrul OJPC.

La magazinul CORONA IMPEX SRL, din cartierul Piata Garii, produse alimentare de toate felurile erau depozitate necorespunzator, in aceeasi vitrina frigorifica. De asemenea, pentru ca ciupercile in conserva la cutie de trei kilograme nu prea aveau cautare, atit din pricina pretului, cit si a cantitatii prea mari, vinzatoarea s-a gindit sa le vinda „la cererea clientului“. Ea a desfacut cutia, aspect care contravine normelor sanitare in vigoare, si vindea cu suta de grame. Vinzatoarea de la magazinul SC BIS GEA SRL, la ora controlului, nu a putut face dovada ca societatea este autorizata din punct de vedere sanitar si sanitar-veterinar. Pulpele de pui aflate la comercializare nu aveau documente de atestare a calitatii, iar grisul era expirat de aproape o luna. Patronul de la SC BUCOPLAST SRL, din Bucovat, neatent fiind cind si-a facut aprovizionarea, a cumparat sase kilograme de carne tocata cu termenul de valabilitate depasit. Si, in loc sa o retraga de la comercializare, el a expus-o in vitrina spre vinzare, crezind ca oamenii nu vor fi atenti la inscrisul de pe eticheta; mezelurile erau pastrate in stare congelata, iar lada frigorifica in care era depozitata carnea era foarte murdara. Vinzatoarea nu avea echipament de protectie.

Comerciantilor gasiti in neregula, dupa ce se vor prezenta la OJPC cu documentele solicitate de catre inspectori, li se vor intocmi procese-verbale de contraventie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS