21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024

Stiri diverse

Romii nu mai vor sa fie romi

Autoritatile din Gorj continua sa declare ca la nivelul judetului nu exista probleme in desfasurarea recensamintului, dar in teritoriu lucrurile nu stau chiar asa. Romii din Bumbesti Jiu nu vor sa-si recunoasca etnia si le declara recenzorilor ca sint romani. „Recenzorii vad clar ca sint tigani, incearca sa le explice ca nu se intimpla nimic daca spun adevarul, dar nu reusesc intotdeauna sa-i convinga sa-si declare adevarata etnie“, a spus primarul localitatii, Ion Stanculete. In asemenea situatii, recenzorii nu au ce face si trebuie sa completeze ceea ce li se declara. Primarul Ion Stanculete crede ca romii fac acest lucru pentru ca au impresia ca vor avea mai multe drepturi daca se vor declara romani. Tot romii au dat peste cap si calculele comisiilor de recensamint, care au intocmit formularele pornind de la ideea ca o familie are in medie patru membri. Recenzorii din localitati gorjene precum Bengesti, Balesti sau Danesti, unde exista comunitati mai mari de romi, au fost nevoiti sa ceara formulare suplimentare pentru ca familiile respective erau mult mai numeroase.

(E.M.)

Amenzi de 15 milioane de lei la societati din mediul rural

In ciuda repetatelor controale ale inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Mehedinti, in mediul rural, in fiecare saptamina, verificarile atesta noi nereguli, care pun in pericol sanatatea si integritatea consumatorilor. In aceasta saptamina au fost verificate sapte unitati comerciale din mediul rural. In urma controlului efectuat, inspectorii OJPC au depistat o serie de abateri la SC PATI-BAR Mariana SRL Portile de Fier II, SC ALIN- FLORIN SRL – sat Crivina, comuna Burila Mare, SC MAGNOLIA TRANS SRL – un magazin mixt din satul Bistret, FEDERAL COOP – Ostrovul Mare, SC STEFAN SRL Burila Mare. Au fost descoperite produse cu termen de valabilitate expirat si produse cu abateri de informare- etichetare. Toate produsele descoperite cu abateri au fost retrase de la comercializare si au fost aplicate amenzi, in valoare de 15 milioane de lei.

(D.L.)

Avansari in grad la IJP Gorj

O data cu sarbatorirea Zilei Politiei din 25 martie, la Inspectoratul Judetean de Politie Gorj au avut loc cinci avansari in grad. Printre promovati a fost si o femeie, Milita Preoteasa. Ea a fost avansata la gradul de plutonier adjutant, la fel si Iancu Bura. Capitanul Ion Ragman a devenit maior, Vasile Niculae si plutonierul Doandes fiind avansati la gradul de plutonier major. Aceste promovari au avut loc ieri, in prezenta autoritatilor judetene si a comandantului IJP Gorj, Constantin Nicolescu.

(M.C.H.)

Primaria Vagiulesti a ramas fara telefon

Aparatul vechi de peste o jumatate de secol s-a defectat in urma cu trei zile. Pentru a-si putea desfasura activitatea, angajatii primariei sint nevoiti sa se deplaseze la postul de politie din localitate, pentru a suna de aici. „Nu a existat alta solutie si am apelat la telefonul colegilor nostri. Stiu ca le este greu si lor, dar speram ca intr-o zi va fi reparat si al nostru, desi manivela s-a cam dus“, a spus Gheorghe Roman, primarul din Vagiulesti.

(E.M.)

50% dintre gorjeni au fost recenzati

Recensamintul populatiei si al locuintelor a fost realizat in Gorj in proportie de 51%. Din 383.246 de persoane au fost recenzate peste jumatate. Prefectul Toni Grebla a declarat

ca actiunea recensamintului se va incheia pe 26 martie, pina in prezent aceasta desfasurindu-se fara probleme.

(M.C.H.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS