25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Nu sta NATO in drum de bulevardul Maresal Ion Antonescu de la Craiova“

„Nu sta NATO in drum de bulevardul Maresal Ion Antonescu de la Craiova“

Occidentul ne gaseste mereu nod in papura pentru a ne amina integrarea in NATO. Ultima gaselnita este „cultul lui Ion Antonescu“, care in opinia unora este considerat criminal de razboi si, ca atare, daca nu ne supunem orbeste si nu stergem si cea mai neinsemnata placuta de pe strazile Romaniei pe care scrie numele maresalului, nu mai pupam in NATO. Si, ca si cum politicienii nostri sint facuti pentru a juca doar cum le cinta altii, s-au grabit sa emita un act normativ prin care se interzice ridicarea sau mentinerea in locuri publice, cu exceptia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare sau placi comemorative referitoare la persoane vinovate de savirsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. De asemenea, se mai interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de aceste infractiuni unor strazi, bulevarde, scuaruri, piete, parcuri sau altor locuri publice. Conditionarea intrarii in NATO de schimbarea unor denumiri de strazi este considerata o „copilarie“ de catre edilul sef al Craiovei, oras care are si el un bulevard care poarta numele lui Ion Antonescu.

Craiova, ca un oras ce se respecta, are si el bulevardul lui, care poarta numele celui mai controversat personaj istoric al momentului, Maresal Ion Antonescu. Fostul bulevard 1 Mai a capatat denumirea de Maresal Ion Antonescu dupa revolutie, cind la nivel national a fost o adevarata campanie de reabilitare a acestuia. Acum, la putin timp dupa schimbarea denumirii, daca actul normativ emis de catre guvern se cere respectat ad-literam, autoritatile publice locale ar trebui sa inceapa sa se gindeasca la un alt nume pentru bulevardul respectiv. Vasile Bulucea, primarul Craiovei, considera ca nu este greu sa schimbi numele unei strazi: „Greu este sa-si schimbe locuitorii din zona actele de identitate, si nu numai. Eu cred ca Romania ar putea intra in NATO si daca nu s-ar schimba denumirea bulevardului Antonescu la Craiova. Nu sta NATO in drum de bulevardul nostru. Zic americanii ca, daca vom mentine in continuare denumirea strazii cu numele lui Antonescu, nu intram in NATO. Mi se pare o copilarie. Sint convins ca la nivel de tara sint foarte multe strazi, institutii care poarta numele lui Antonescu. Altii au si statui. Ce fac, se apuca sa schimbe tot, sa demoleze tot? E absurd! Dar treaba asta se va analiza la nivel de presedintie, de parlament, de guvern si se va da o linie, la care ne vom conforma si noi. Nu noi hotarim ce vom face cu bulevardul de la Craiova. Treaba asta ne depaseste pe noi, autoritatile publice locale.“

„Nu Antonescu este problema cea mai grava a tarii“

Mihai Dragu, viceprimarul Craiovei si vicepresedintele PRM – filiala Dolj, este de parere ca Ion Antonescu reprezinta pentru romani un erou si un mare conducator politic, indiferent de ceea ce vor altii sa faca: „Din punctul meu de vedere, bulevardul Ion Antonescu merita sa poarte acest nume. Antonescu sa ramina un personaj al istoriei, nu un personaj politic actor care i-ar putea deranja pe unii. Despre el sa-si dea cu parerea istoricii, nu politicienii. Politizarea acestui mare roman si mare om politic mi se pare neavenita, la presiunea unor cercuri internationale care au interese in Romania si vor neaparat sa aduca un fel de umbra de tacere asupra lui Antonescu sau chiar sa-l scoata din istorie. Dar asa ceva nu se poate. Nu Antonescu este problema cea mai grava a tarii, altele sint“.

„Este bine sa tinem cont de parerea istoricilor“

Cornel Mondea, prefectul de Dolj, este de acord cu prevederile ordonantei guvernamentale si considera ca, daca se va constata ca au existat persoane care se fac vinovate de savirsirea unor infractiuni contra pacii si a omenirii, este bine sa se ia atitudine: „Este bine sa tinem cont de parerea istoricilor. Si daca ei vor spune ca Ion Antonescu a avut legatura cu actele prevazute de ordonanta, atunci sint pentru schimbarea denumirii bulevardului Ion Antonescu. Personal, tin la opinia ministrului si istoricului Razvan Theodorescu“.

Daca aceia care locuiesc pe bulevardul Maresal Ion Antonescu vor fi nevoiti sa-si schimbe din nou actele de identitate vom afla peste putin timp. Atunci cind politicienii vor depasi faza declaratiilor incendiare care dau bine la electorat si vor incerca sa tina cont si de parerea istoricilor romani, nu numai de cea a americanilor care ne conditioneaza intrarea in NATO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS